Αρδευτικά έργα 41,5 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των αρδευτικών προβλημάτων της Φλώρινας, προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς σε συνεργασία με τον υφυπουργό Γιώργο Στύλιο και τον γγ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, υπέγραψαν την Έγκριση Σχεδίου Σύμβασης του 1ου υποέργου: «Κατασκευή αρδευτικών δικτύων Τριανταφυλλιάς» που είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020». Ο προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται σε 24.179.817,53 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Η ανακοίνωση για την ημερομηνία υπογραφής σύμβασης του έργου αναμένεται να γίνει εντός του Ιουλίου 2022.

Με το έργο «Αρδευτικά δίκτυα Τριανταφυλλιάς Α’ Φάση» αρδεύεται γεωργική έκταση 18 χιλιάδων στρεμμάτων, η οποία αποτελεί τμήμα του έργου «Αρδευτικά δίκτυα Πεδιάδας Φλώρινας» συνολικής εκτάσεως 54 χιλιάδων στρεμμάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, στην παρούσα εργολαβία (Α’ φάση) προβλέπεται να κατασκευασθούν:

– Τα έργα προσαγωγής του νερού που αποτελούνται από αγωγό σύνδεσης με το έργο υδροληψίας του φράγματος Τριανταφυλλιάς και αγωγούς μεταφοράς συνολικού μήκους 2.050 μ. στους οποίους παρεμβάλλονται δύο πιεζοθραυστικά φρέατα.

– Τα απαραίτητα δίκτυα (αρδευτικά ζώνης και αποχετευτικά-αποστραγγιστικά) για την εξυπηρέτηση 18.000 στρ. περίπου μικτής έκτασης των Αγροκτημάτων εντός της αρδευτικής περιμέτρου, στα οποία υπάρχει εγκεκριμένος εκούσιος αναδασμός. Αυτά είναι της Υδρούσας, του Τροπαιούχου, του Μεσονησίου, του Τριποτάμου, της Παλαίστρας και τμήματος 1.000 στρ. περίπου των Λεπτοκαρυών.

– Η διασύνδεση του κεντρικού δικτύου με τον υφιστάμενο αγωγό μεταφοράς από το φράγμα Κολχικής, ώστε να τροφοδοτούνται τα υφιστάμενα αρδευτικά δίκτυα.

– Η διάνοιξη νέων ή η βελτίωση υπαρχόντων έργων αγροτικής οδοποιίας στις προβλεπόμενες κοινόχρηστες ζώνες των αναδασμών, παράλληλα στους κατασκευαζόμενους αγωγούς μεταφοράς και θα κατασκευαστούν τμήματα των ασφαλτόδρομων προσπέλασης στις τρεις νέες γέφυρες, οι οποίες επίσης περιλαμβάνονται στο παρόν έργο.