Αγωγός φυσικού αερίου
Αγωγός φυσικού αερίου
Αγωγός φυσικού αερίου
Αγωγός φυσικού αερίου
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προειδοποίηση για ακόμη πιο σοβαρές επιπτώσεις στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό εφόσον δεν προχωρήσουν οι απαιτούμενες επενδύσεις για την κάλυψη της ζήτησης, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Mohammad Sanusi Barkindo. Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Mediterranean Gas που αναπτύσσει την πλωτή μονάδα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο Βολο ο κ. Barkindo τόνισε ότι αν δεν υπάρξουν επενδύσεις και η ζήτηση παραμείνει στα επίπεδα που προβλέπεται τότε η αναταραχή στην αγορά και την ενεργειακή ασφάλεια θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που βιώνουμε σήμερα και η έλλειψη αργού θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ το 2045 η παγκόσμια οικονομία θα είναι διπλάσια σε σχέση με το 2020, ο πληθυσμός θα έχει αυξηθεί κατά 20% και η ζήτηση ενέργειας κατά 28%. «Καμία πηγή ενέργειας δεν μπορεί από μόνη της να καλύψει την αύξηση της ζήτησης. Χρειάζονται όλες οι διαθέσιμες πηγές», τόνισε ενώ εκτίμησε πως το 2045 το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα εξακολουθούν να καλύπτουν πάνω από το 50% της κατανάλωσης. Ωστόσο οι επενδύσεις στον τομέα των υδρογονανθράκων αντιμετωπίζονται όπως είπε ο κ. Barkindo από αρκετές πλευρές εχθρικά στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμη στην σημαντική συνεισφορά της Ελλάδας και του συγκεκριμένου έργου στην ενεργειακή διαφοροποίηση.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς και Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να καταστεί ενεργειακός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή με τον αγωγό ΤΑΡ, τους κάθετους άξονες και τις υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου όπως το έργο του Βόλου.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mediterranean Gas, Βασίλης Πετκίδης ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι τεχνικές και περιβαλοντικές μελέτες προκειμένου να ακολουθήσει η επενδυτική απόφαση και η υλοποίηση του έργου ως τις αρχές του 2024. Σημείωσε ακόμη ότι αξιολογούντσι εναλλακτικές γεωγραφικές θέσεις για την εγκατάσταση της μονάδας η οποία όπως είε θα συμβάλει στην αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας για την Ελλάδα και την Βαλκανική με διαφοροποιηση των πηγών ενέργειας. Η Mediterranean Gas έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την ExxonMobil, ο αντιπρόεδρος της οποίας για θέματα ανάπτυξης υγροποιημένου φυσικού αερόου, Jay Song εξέφρασε τη βούληση της εταιρείας για δραστηριοποίηση στην ελληνική και την περιφερειακή αγορά.