Γιάννης Σμυρλής
Γιάννης Σμυρλής
Πηγή Εικόνας: Υπουργείο Εξωτερικών

Τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Νοτίου Αφρικής, για Έλληνες και Νοτιοαφρικανούς επιχειρηματίες με την υποστήριξη και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, τόσο όσον αφορά στις επενδύσεις όσο και στο εμπόριο, ανέδειξε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) του υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Σμυρλής, στη Διαδικτυακή Τηλεδιάσκεψη του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης με θέμα “Prospects and Opportunities of Greek Entrepreneurs for Trade and Investment in South Africa”.

Ο κ. Σμυρλής στην ομιλία του αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης- το οποίο αποτελεί και μέλος του Ευρωπαϊκού Επιχειρηματικού Συμβουλίου για την Αφρική (European Business Council for Africa/ EBCAM)- καθώς τα τελευταία είκοσι τρία χρόνια στηρίζει και προωθεί τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των αφρικανικών χωρών.

 

Ο γενικός γραμματέας επισήμανε την ιδιαίτερη αξία που προσλαμβάνει σήμερα η οικονομική συνεργασία ως σημαντική κινητήρια δύναμη για την ειρήνη και τη σταθερότητα, ιδιαιτέρως τώρα που, όπως είπε, οι διεθνείς εξελίξεις θέτουν υπό αμφισβήτηση την παγκόσμια τάξη.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σμυρλής υπογράμμισε ότι η ενισχυμένη και συνεχής περιφερειακή και διμερής συνεργασία σε όλους τους τομείς θα μπορούσε να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας. Για την Ελλάδα, όπως τόνισε, η Νότια Αφρική είναι ένας εμπορικός εταίρος με μεγάλες δυνατότητες, καθώς έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη και πιο ανεπτυγμένη οικονομία στην αφρικανική ήπειρο και είναι μέλος του G-20 Group. Γεγονός που αποδεικνύεται και από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας 2022, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται στις χώρες-στόχους.