Αγωγός φυσικού αερίου
Αγωγός φυσικού αερίου
Αγωγός φυσικού αερίου
Αγωγός φυσικού αερίου
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έσπασε το φράγμα των 100 ευρώ ανά Mwh η τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας σε χρόνο ρεκόρ όταν κυκλοφόρησε η είδηση ότι η Ρωσία μείωσε τις ποσότητες σε φυσικό αέριο προς την Πολωνία.

Η σχετική είδηση μεταδόθηκε από Μέσα Ενημέρωσης της Πολωνίας και στη συνέχεια αναρτήθηκε από το Reuters.

Δέκα τέσσερα ευρώ ανέβηκε η τιμή του φυσικού αερίου όταν δημοσιοποιήθηκε η σχετική πληροφορία.

Στις 18 το απόγευμα η τιμή από τα 93 ευρώ εκτοξεύτηκε στα 107 ευρώ για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 97 ευρώ ανα Mwh.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, PGNiG,η οποία αγοράζει φυσικό αέριο από την Gazprom με μακροπρόθεσμο συμβόλαιο που λήγει φέτος, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Πολωνία η οποία κάνει λόγο σημαντική μείωση και ακολούθως αναστολή της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Μόσχα στη Βαρσοβία μέσω του αγωγού Γιαμάλ.
Την είδηση μετέδωσε ο πολωνικός ενημερωτικός ιστότοπος Onet επικαλούμενος κυβερνητικές και επιχειρηματικές πηγές.
Σύμφωνα με το πρακτορείο βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη μιας ομάδας διαχείρισης κρίσεων στο Υπουργείο Κλίματος.
«Ζήτημα ημερών η απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο» λέει η Γερμανία

Η Γερμανία εκτιμά τώρα ότι η απεξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο είναι «θέμα ημερών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας από τη Βαρσοβία, όπου συναντάται με την Πολωνή ομόλογό του.

«Σήμερα μπορώ να πω ότι ένα εμπάργκο έχει καταστεί πλέον διαχειρίσιμο για τη Γερμανία», δήλωσε ο κ. Habeck και διευκρίνισε ότι το μερίδιο του ρωσικού πετρελαίου στη χώρα έχει περιοριστεί στο 12% και αφορά αποκλειστικά τις παραδόσεις στο διυλιστήριο του Σβεντ, στην ανατολική Γερμανία, το οποίο ανήκει στην Rosneft.

«Αναζητούμε για αυτό εναλλακτική. Αυτό είναι το έργο των επόμενων ημερών. Θεωρώ ότι χάρη στις προσπάθειες εξεύρεσης εναλλακτικών προμηθευτών και με την στήριξη της Πολωνικής κυβέρνησης, βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά στην απαλλαγή από το ρωσικό πετρέλαιο – στην πράξη είναι θέμα ημερών», δήλωσε ο υπουργός.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να μειώσει κατά δύο τρίτα τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως το τέλος του έτους και να απεξαρτηθεί πλήρως από τη ρωσική ενέργεια ως το τέλος του 2027, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομίας Gentilloni.
Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ο ίδιος επεσήμανε ότι η ΕΕ θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη το 2022, από τον προηγούμενο στόχο του 4%.