Πηγή Εικόνας: http://photos.wikimapia.org/p/00/03/35/37/55_big.jpg

Εννέα νέες Βιομηχανικές Περιοχές χτίζει το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ελλάδα δίνοντας 100 εκατ. ευρώ ως κεφάλαια εκκίνησης και στη συνέχεια θα αναζητηθεί εταίρος που θα έχει πρόθεση να επενδύσει τουλάχιστον 100 εκατ ευρώ για να υλοποιηθεί το σχέδιο.

Πρόκειται για πρόγραμμα επιδότησης με κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η τελική έγκριση του σχεδίου θα ελέγχεται από την DG comp.

Χθες το ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψε σύμβαση για την υλοποίηση του σχεδίου και το επόμενο διάστημα αναμένεται να βγει στον αέρα η προκήρυξη πρόσκλησης προς τους ενδιαφερόμενους.

Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας έχει αναλάβει να συντάξει τα κριτήρια συμμετοχής διότι θα αναζητηθεί ιδιωτικός φορέας για να …τρέξει το έργο.

Τα βασικά σημεία της χρηματοδότησης με μορφή επιδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα 65 εκατ. ευρώ από τα 100 εκατ ευρώ θα οδηγούν στην ίδρυση των 9 ΒΙΠΕ και τα υπόλοιπα 35 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν στην Βιομηχανικό και Καινοτομικό Πάρκο της Θεσσαλονίκης.

Το ΤΑΙΠΕΔ βάζει …μπρος στην εκταμίευση των κονδυλίων και στην ωρίμανση έργων αλλά , ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Ο ιδιωτικός φορέας που θα εμφανιστεί ή περισσότεροι αλλά και φυσικά πρόσωπα που μπορούν να εγγυηθούν την οικονομική τους συμμετοχή τους στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ.

Έμπειρος στέλεχος για την αξιοποίηση βιομηχανικών περιοχών αρχικά θεωρεί ότι το project είναι στη θετική κατεύθυνση αλλά απαιτεί αρκετή δουλειά από το συντάκτη της προκήρυξης όπως και η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων, δεν πρέπει να στηριχθεί στην παλιά λογική «πάμε να πάρουμε λεφτά».

Ο ίδιος λέει ότι το «αφεντικό» είναι η DG Comp κι όλα τα σχέδια χρηματοδότησης – επιδότησης θα περάσουν από το μικροσκόπιο των Βρυξελλών.

Προσθέτει ότι η εγκατάσταση μονάδων ΒΙΠΕ βασίζονται στον Απαλλακτικό Κανονισμό 651 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανάμεσα στους βασικούς κανόνες είναι ότι νέες ΒΙΠΕ θα πρέπει να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Περιφέρειας. Πρέπει να τηρηθεί με θρησκευτική ευλάβεια για να γίνει στη συνέχεια η εκταμίευση των χρημάτων.

Οι υποψήφιοι του project θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και θα πρέπει να θυμηθούν τις αγγελίες συνοικεσίων των εφημερίδων που έγραφαν ως προειδοποίηση, ότι δέχονται μόνο σοβαρές προτάσεις.