Simos Beach Elafonisos
Η πασίγνωστη και πολυφωτογραφημένη παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο
Simos Beach Elafonisos
Η πασίγνωστη και πολυφωτογραφημένη παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο
Πηγή Εικόνας: Wikimedia Commons - Tkoletsis at wts wikivoyage

Νέο σχέδιο του ΥΠΕΝ με τίτλο «1000 παρθένες παραλίες» για πλήρη απαγόρευση δραστηριοτήτων σε ακροθαλασσιές

 

Είδηση έβγαλε η (συμπληρωματική με το θέμα των «Απάτητων Βουνών») ερώτηση του economix στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για τυχόν αντίστοιχη (με τα βουνά) κυβερνητική πρωτοβουλία στη θάλασσα και τα νησιά της χώρας!

Ο Γιώργος Αμυράς, παρουσία του Κώστα Σκρέκα, επιβεβαίωσε ρητά και κατηγορηματικά την κυβερνητική κατεύθυνση που το economix κατέγραψε στην ερώτησή του στη συνέντευξη τύπου που έγινε χθες διαδικτυακά: η κυβέρνηση θα καθιερώσει ειδικά καθεστώτα προστασίας της φύσης σε εκατοντάδες παραλίες της χώρας και σε θαλάσσια νερά!

Ο Υφυπουργός ΠΕΝ ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας στο economix:

«Σε σχέση με τη θαλάσσια περιοχή που λέτε. Ναι, εξετάζουμε βεβαίως.»

Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Πρώτα από όλα, να πούμε ότι ο Πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει και εμείς εργαζόμαστε σκληρά πάνω σε αυτό με τα συναρμόδια υπουργεία, ότι θα τεθούν υπό προστασία περίπου το 30% των θαλασσίων ζωνών της χώρας. Το 1/3 εξ αυτών, το 10% δηλαδή συνολικά ή το 1/3 από το 30% θα μπει σε καθεστώς απόλυτης προστασίας. Δεν θα επιτρέπεται δηλαδή καμία δραστηριότητα. Ένα είναι αυτό, για το οποίο και δουλεύουμε εδώ και αρκετό καιρό.» Εδώ ο Υφυπουργός αναφέρεται στην πρωθυπουργική δέσμευση για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα που έκανε στη σύνοδο για την Ευρωμεσογειακή συνεργασία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όμως ο Υφυπουργός κ. Αμυράς, παρουσία του κ. Σκρέκα προχώρησε ακόμη περισσότερο και αναφέρθηκε σε ειδικό project του ΥΠΕΝ για τις παραλίες. Ο κ. Αμυράς δήλωσε, απαντώντας στο economix.gr:

«Και βεβαίως μία άλλη πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, έτσι όπως ο Υπουργός ο Κώστας Σκρέκας βεβαίως δίνει τις κατευθύνσεις, είναι η κήρυξη ή αν θέλετε η τοποθέτηση σε ιδιαίτερα αυστηρό καθεστώς προστασίας ορισμένων παραλιών της χώρας.

Έχουμε έναν όρο εργασίας δικό μας που τον χρησιμοποιούμε, δεν είναι ο επίσημος όρος βέβαια, έχουμε μιλήσει για «χίλιες παρθένες παραλίες». Δηλαδή παραλίες που θα μπουν σε τέτοιο πλαίσιο προστασίας, ώστε ούτε δρόμοι να μπουν στις παραλίες αυτές, ούτε εγκαταστάσεις, ούτε beach bars, ούτε οργανωμένες καταστάσεις. Παραλίες έτσι όπως τις βρήκαμε και τις χαιρόμαστε από το παρελθόν, ανέγγιχτες από τον άνθρωπο, ώστε να τις αφήσουμε έτσι και για τις επόμενες γενιές.

Αλλά αυτό είναι ένα άλλο project το οποίο τρέχουμε και μελετάμε. Είμαστε σε επικοινωνία και με την επιστημονική κοινότητα και με τις υπηρεσίες μας, προκειμένου να έρθει και αυτό, σε δεύτερο χρόνο για να το παρουσιάσουμε. »

Θυμίζουμε ότι χιλιάδες χιλιόμετρα παραλιών της χώρας ανήκουν σε περιοχές Natura 2000, μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις είναι ήδη χαρακτηρισμένες επίσης (ή εκκρεμεί ο χαρακτηρισμός τους) ως προστατευόμενες περιοχές και υπάρχουν και Εθνικά θαλάσσια Πάρκα πλέον.

Όλα αυτά στη χώρα που ακόμη, βεβαίως, δεν είναι καθορισμένος οριστικά παντού ο αιγιαλός, δεν γνωρίζουμε δηλαδή που και πόση είναι η παραλία (και αποτελεί συχνά το θέμα αυτό αντικείμενο των δικαστηρίων – ως διοικητικό ζήτημα – και όχι της επιστήμης…) και δεν υπάρχουν οριοθετημένα ρέματα άρα και τα Δέλτα των ποταμών….

Προφανώς το ΥΠΕΝ, όπως και με τα «Απάτητα Βουνά» θεωρεί ότι η υφιστάμενη προστασία της φύσης δεν είναι αρκετή… Ή χρησιμοποιεί τα υφιστάμενα εργαλεία για να κάνει επικοινωνία μιας νέας «ταυτότητας» προστασίας που όμως πρακτικά θα βασίζεται στα υφιστάμενα μέτρα…. Ο χρόνος θα δείξει….

Το economix.gr όμως αποκαλύπτει εγκαίρως τις κυβερνητικές προθέσεις…..

 

 

ΣΣ – 19/1/2022: στην αρχική μορφή του άρθρου που δημοσιεύτηκε, το όνομα του υπουργού ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα είχε αλλάξει σε Γιώργο… Ζητούμε συγνώμη για την παραδρομή….