Η Αθήνα, σούρουπο, από ψηλά, στη συνοικία Μοναστηράκι
Η Αθήνα, σούρουπο, από ψηλά, στη συνοικία Μοναστηράκι
Πηγή Εικόνας: Photo by jimmy teoh from Pexels

Την κατάργηση της επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, τη χρονική μετάθεση των υποχρεώσεων που έχουν οι επιχειρήσεις της εστίασης, την ενίσχυση της ρευστότητας τους μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων και τη μείωση του ΦΠΑ, ζητάει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, θεωρεί ότι η προστασία της δημόσιας υγείας είναι υποχρέωση κάθε ευνομούμενου κράτους και κάθε μέτρο που λαμβάνεται προς αυτή την κατεύθυνση, μας βρίσκει σύμφωνους.

 

Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν ανακοινώνονται μέτρα που περιορίζουν τις δυνατότητες λειτουργίας των επιχειρήσεων, θα πρέπει να υπάρχουν και ανάλογες δράσεις στήριξης. Από την στιγμή λοιπόν που το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει νέους περιορισμούς σε μία προσπάθεια να αναχαιτιστεί η μετάλλαξη Όμικρον, είναι υποχρέωση της Πολιτείας να σταθεί δίπλα σε όσους πλήττονται από την εφαρμογή των μέτρων. Ειδικά όταν πρόκειται για κλάδους που έχουν πληγεί βαρύτατα από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, όπως αυτός της εστίασης που για μία ακόμα φορά επηρεάζεται από τη στρατηγική της κυβέρνησης.

 

Για την εστίαση λοιπόν, που συνεχίζει να βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα», η επιμελητηριακή κοινότητα θεωρεί αναγκαία την κατάργηση της επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, τη χρονική μετάθεση των υποχρεώσεων που έχουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, την ενίσχυση της ρευστότητας τους μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων και τη μείωση του ΦΠΑ. Για να αποφευχθεί λοιπόν η ολοκληρωτική καταστροφή για τις επιχειρήσεις των κλάδων που συνεχίζουν να πλήττονται, είναι ανάγκη να στηριχθούν εδώ και τώρα. Δεν υπάρχουν ούτε χρονικά περιθώρια, ούτε άλλες αντοχές.

 

Επιχειρηματίες της εστίασης λένε ότι οι μέρες του 2020 επιστρέφουν στον κλάδο της εστίασης εξαιτίας της μετάλλαξης Omicron που έχει εκτινάξει τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων άνω των 20.000.Περίπου 80.000 επιχειρήσεις και 150.000 οικογένειες ζουν σε ριμέικ την πανδημία του 2020 χωρίς να αλλάζουν οι πρωταγωνιστές, το σκηνικό της παράστασης ενώ ο παραγωγός δηλαδή η κυβέρνηση κωφεύει στα αιτήματα της Εστίασης αφού δεν επιθυμεί να αναλάβει οικονομικές υποχρεώσεις.

 

Οι περιορισμοί στη λειτουργία των επιχειρήσεων, ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από τα καταστήματα μεταφράζεται ως επιχειρηματικό ρίσκο για τους αρμόδιους της κυβέρνησης, αφού δεν θέλει να βάλει το …χέρι στην τσέπη.

 

Το τρικ της κυβέρνησης ή αποποίηση της ευθύνης …μεταφράζεται ότι δεν έχει επιβάλει lockdown.

 

Βέβαια οι μέχρι σήμερα αποστάσεις της κυβέρνησης από τη ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος δικαιολογείται εν μέρει με βάση την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 202, που καταγράφεται έλλειμμα 7.8 δις ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 8.973 εκατ. ευρώ. Η μείωση του ελλείμματος προήλθε από την αύξηση του ΑΕΠ.

 

Πάντως, στο παρασκήνιο το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, τα οποία κινούνται στην περιοχή των 2,9 δισ. ευρώ.