Έρχεται η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου - από 1η Φεβρουαρίου 2021 υποχρεωτική εφαρμογή - «όλα σε ένα» για δικαιολογητικά και σχέδια για τα ακίνητα
Έρχεται η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου - από 1η Φεβρουαρίου 2021 υποχρεωτική εφαρμογή - «όλα σε ένα» για δικαιολογητικά και σχέδια για τα ακίνητα
Πηγή Εικόνας: economix collage

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι υπέκυψε για μια ακόμη φορά στις πιέσεις «της αγοράς» αναστέλλοντας για έναν ακόμη μήνα την εφαρμογή των δικών της αποφάσεων για την έναρξη της υποχρεωτικής εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του economix.gr, η κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε ρύθμιση προκειμένου η βεβαίωση μηχανικού (περί ύπαρξης ή μη αυθαιρεσιών ή τακτοποίησή τους) που εκδίδεται για κάθε μεταβίβαση ακινήτου να μπορεί να εκδίδεται μέχρι 31 Ιανουαρίου 2022. Συνεπακόλουθα αναστέλλεται μέχρι 1η Φεβρουαρίου 2022 η έναρξη υποχρεωτικής Εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου που αντικαθιστά τη βεβαίωση και όλα τα τεχνικά δικαιολογητικά και σχέδια του ακινήτου.

Θυμίζουμε ότι στην τελευταία παράταση που είχε διθεί από το ΥΠΕΝ το καλοκαίρι είχε διατυπωθεί η θέση πως θα είναι η τελευταία τέτοια παράταση διότι ο θεσμός της ΗΤΚ θα πρέπει να ξεκινήσει και να λειτουργήσει. Προφανώς ήταν η τελευταία μέχρι την επόμενη…

Η κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις δικηγόρων και συμβολαιογράφων (η ΠΟΜΙΔΑ δε λογίζεται, αντιδρά σε όλες τις αλλαγές ούτως ή άλλως…) που ζητούσαν να μην πέσει τόσος φόρτος στο τέλος του έτους διότι δημιουργούνται τεράστιες δυσλειτουργίες και να συμβαδίσει η ημερομηνία έναρξης της υποχρεωτικής σύνταξης ΗΤΚ με την αλλαγή των νέων αντικειμενικών αξιών. Με την απόφαση της κυβέρνησης για (περίπου…) μεταφορά της έναρξης των νέων αντικειμενικών στα τέλη Γενάρη, η πλάστιγγα έγειρε και σε παράταση για τη συνέχιση του παλιού καθεστώτος της βεβαίωσης μηχανικούς για έναν ακόμη μήνα.

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι ο φόρτος είναι όντως πολύς και κυρίως δημιουργούνται προβλήματα εξυπηρέτησης σε πολεοδομίες, κτηματολογικά γραφεία, υποθηκοφυλακεία κλπ που είναι απαραίτητα σήμερα για την ορθή σύνταξη του συμβολαίου. Και αυτό μέτρησε στην απόφαση που ακούμε ότι ελήφθη σε επίπεδο Μαξίμου και μετέφερε στο ΥΠΕΝ ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μετά από συνεργασία με το δίδυμο Σκρέκα – Ταγαρά.

Θυμίζουμε ότι η ίδια ακριβώς συζήτηση γινόταν και τον προηγούμενο Φλεβάρη, του 2021, αλλά και παλαιότερα. Πλέον, μετά από τόσες παρατάσεις (που είναι πάντα οι τελευταίες…) προκύπτει σοβαρό θέμα αξιοπιστίας των δηλώσεων του ΥΠΕΝ αλλά και της κυβέρνησης συνολικά. Διότι μπορεί η πανδημία να δημιουργεί έκτακτες καταστάσεις αλλά δεν είναι όλα τα θέματα έκτακτα και μη προβλεπόμενα…. Θα δείξει στα τέλη Γενάρη τί πραγματικά θα συμβεί, αλλά μέχρι τότε οι μεταβιβάσεις από 1ης Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του μήνα θα γίνονται με το παλαιό καθεστώς.

Βέβαια να σημειώσουμε ότι η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου λειτουργεί ήδη προαιρετικά και δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που είχαν χρόνο και ασχολήθηκαν την έχουν συμπληρώσει, αποκτώντας για πρώτη φορά έναν ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό φάκελο ακινήτου για χρήση παό την Πολιτεία….