Αθήν - Κτηματολόγιο
Αθήν - Κτηματολόγιο
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεκαπέντε ημέρες μόνο άφησαν οι τράπεζες και οι services στις «κόκκινες» επιχειρήσεις  για την ένταξη τους στο Γέφυρα 2 παρ ότι έχουν περάσει οκτώ μήνες από την εφαρμογή του μέτρου. Η σχετική προειδοποίηση έγινε  από το υπουργείο Οικονομικών με σχετική ανακοίνωσή του χωρίς ωστόσο να εγκαλεί τις τράπεζες όπως και τους services  για την καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις που ήταν στο κόκκινο.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών  άφησε στην κακή τους ..μοίρα τις επιχειρήσεις που παρουσίαζαν οικονομικές δυσκολίες πριν την εμφάνιση  της πανδημίας. Οι τράπεζες και τα Fund δεν ξόδεψαν  χρόνο για να θεραπεύουν κάποιες επιχειρήσεις  δηλαδή να τις εντάξουν στο Γέφυρα 2 για να λάβουν μια κρατική βοήθεια.

Οι διαχειριστές της κρίσης και του κυβερνητικού μέτρου προτίμησαν να ασχοληθούν με τις ενήμερες  επιχειρήσεις έτσι ώστε να προστατεύσουν το χαρτοφυλάκιο τους  από τη νέα  γενιά κόκκινων δανείων.

Το υπουργείο  Οικονομικών  έδωσε πλήρη εξουσιοδότηση  στις τράπεζες και στα Funds να αποφασίσουν αυτές για την τύχη των επιχειρήσεων  που εμφάνιζαν  καθυστέρηση αποπληρωμής για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών αλλά και μικρότερο  αριθμό ημερών.

Τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα  το υπουργείο  Οικονομικών  δεν υπάρχει αναφορά  ένταξης αντίστοιχων επιχειρήσεων και όλα «στριμώχνονται» στη συνολική εικόνα  κρύβοντας ε πι της ουσίας  τη «διάσωσης»  των προβληματικών δανείων  από το Γεφυρα  1 και Γέφυρα 2.

Πιο αναλυτικά κρατική επιδότηση ύψους 48,7 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε σε 83.141 δικαιούχους των δύο προγραμμάτων “ΓΕΦΥΡΑ” για τον μήνα Νοέμβριο –

Συνολική στήριξη 447,2 εκατ. ευρώ σε 86.136 δανειολήπτες

έχουν προσφέρει, μέχρι σήμερα, “ΓΕΦΥΡΑ 1” και “ΓΕΦΥΡΑ 2”

Η ανακοίνωση  του Υπουργείου Οικονομικών  αναφέρει ότι συνεχίζει την οικονομική στήριξη των πληγέντων νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την πανδημία του κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, προέβη, στις 29 Νοεμβρίου:

Στη δέκατη τρίτη φάση πληρωμών της κρατικής επιδότησης από το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 1», που αφορά σε δάνεια 1ης κατοικίας και Στην πέμπτη φάση πληρωμών της κρατικής επιδότησης από το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2», που αφορά σε επιχειρηματικά δάνεια.

Οι πληρωμές του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 1» στα τέλη Νοεμβρίου ανήλθαν συνολικά στα 15,9 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στην επιδότηση 151.625 δανείων 1ης κατοικίας και 73.233 δικαιούχων.

Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί η 9μηνη επιδότηση, συνεχίζουν να λαμβάνουν την επέκταση της επιδότησης για ακόμα 3 μήνες και έτσι, συνολικά, θα επιδοτηθούν για 12 μήνες.

Οι δικαιούχοι για τους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί η 9μηνη επιδότηση, θα λάβουν 3 μήνες πρόσθετη επιδότηση, μετά το πέρας του 9μηνου τους.

Συνυπολογίζοντας και τις προηγούμενες δώδεκα φάσεις πληρωμών, των μηνών Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021, το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί, μέχρι σήμερα, ανέρχεται στα 234,6 εκατ. ευρώ σε 75.666 δικαιούχους.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2», οι πληρωμές ανήλθαν συνολικά στα 32,8 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στην επιδότηση 17.511 δανείων και 9.908 δικαιούχων, οι οποίοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, δηλαδή έχουν υποστεί μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά τουλάχιστον 20% το 2020, συγκριτικά με το 2019.

Συνυπολογίζοντας και τις προηγούμενες τέσσερις φάσεις πληρωμών, των μηνών Ιουλίου – Οκτωβρίου 2021, το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί, μέχρι σήμερα, ανέρχεται στα 212,6 εκατ. ευρώ σε 10.470 δικαιούχους.

Αθροίζοντας τις πληρωμές των δύο προγραμμάτων, το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί, μέχρι σήμερα, ανέρχεται στα 447,2 εκατ. ευρώ σε συνολικά 86.136 δικαιούχους.