Πηγή Εικόνας: https://neasmyrni.gr/xwristh-syllogh-bioapoblhtwn/

Σε μια ακόμη δράση, που έχει ως στόχο να βελτιώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μέσα στην πόλη και αφορά στην καθημερινότητα των δημοτών, προχώρησε ο Δήμος Νέας Σμύρνης. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε το ρεύμα ανακύκλωσης για τη χωριστή συλλογή υπολειμμάτων τροφών (βιοαπόβλητα) για τις κατοικίες.

Στις αρχές του Νοεμβρίου είχε γίνει η σταδιακή τοποθέτηση καφέ κάδων, πιλοτικά, σε μία περιοχή του δήμου, 150 κτιρίων. Με τη βοήθεια εξειδικευμένων συνεργατών του Τμήματος Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης, περισσότερα από 800 νοικοκυριά παρέλαβαν δωρεάν έναν μικρό καφέ κάδο κουζίνας μαζί με βιοδιασπώμενες σακούλες για τη συλλογή του υλικού, καθώς και το αντίστοιχο ενημερωτικό υλικό. Το πρόγραμμα καφέ κάδου εφαρμόζεται πιλοτικά σε κτίρια συγκεκριμένων δρόμων και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλο τον δήμο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος καφέ κάδου, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Γιώργος Κρικρής, ήρθε σε επαφή με τους κατοίκους, επικοινώνησε τα οφέλη συμμετοχής κι έλυσε οποιαδήποτε απορία υπήρχε σχετικά με το νέο ρεύμα ανακύκλωσης.

Στόχος είναι το πρόγραμμα καφέ κάδου να επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις του δήμου το αμέσως επόμενο διάστημα. Ήδη συμμετέχουν στο πρόγραμμα 100 και πλέον επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, οπωροπωλεία, ανθοπωλεία, υπεραγορές, παιδικοί σταθμοί και λαϊκές αγορές, με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα ανακύκλωσης.

Στον καφέ κάδο ρίχνονται υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών μαζί με τα κόκκαλα, υπολείμματα καφέ και τσάι μαζί με τα φίλτρα τους, φρούτα και λαχανικά με τις φλούδες και τα κοτσάνια τους, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια, τσόφλια αυγών, γαλακτοκομικά, φύλλα. Δεν ρίχνονται νωπά κρέατα και νωπά ψάρια, μαγειρικά λάδια, λίπη, συσκευασίες μεταλλικές, πλαστικές, χάρτινες, κάψουλες καφέ, ξύλινα αντικείμενα, πριονίδι, στάχτη, αποτσίγαρα, ακαθαρσίες κατοικίδιων. Για όλα αποφεύγεται η χρήση πλαστικής σακούλας. Το υλικό που συλλέγεται στον μικρό κάδο κουζίνας θα οδηγείται για αποκομιδή στον εξωτερικό κοινόχρηστο κάδο από το προηγούμενο βράδυ και η συλλογή θα πραγματοποιείται από τον δήμο με ειδικό όχημα.