Ένα βήμα παραπέρα θέλει να πάει ο Δήμος Χαλανδρίου το θέμα της κυκλικής οικονομίας πάνω στη διαχείριση τροφικών αποβλήτων. Έτσι, διενεργεί έρευνα και μετρήσεις απωλειών τροφίμων, στο πλαίσιο τριών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τονίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

   Προς την κατεύθυνση αυτή, τον περασμένο Οκτώβριο ιδρύθηκε η Μονάδα Αποτροπής Απωλειών και Δημιουργίας Τροφικών Αποβλήτων, με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση του κλάσματος των βιοαποβλήτων των τροφικών απορριμμάτων και τη διερεύνηση των μεθόδων αποτροπής δημιουργίας τους, αλλά και τη βέλτιστη αναδιανομή, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, ανάκτηση υλικών, σύμφωνα με τις αρχές τις κυκλικής οικονομίας.

   Στο πλαίσιο των δράσεων της Μονάδας έχουν γίνει έρευνες καταγραφής απωλειών τροφίμων σε παιδικούς σταθμούς της πόλης, καθώς εκεί προετοιμάζονται όχι μόνο τα γεύματα για τα παιδιά, αλλά και το καθημερινό συσσίτιο για άπορους, σε καταστήματα εστίασης και λιανικής πώλησης του δήμου, καθώς και σε νοικοκυριά του Χαλανδρίου, με μετρήσεις που πραγματοποιούν εθελοντικά οι δημότες.

   Η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων αποτελούν παγκόσμιο πρόβλημα. Περίπου το 1/3 του συνόλου των τροφίμων, που παράγονται ανά τον κόσμο, χάνεται ή απορρίπτεται σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Για την παραγωγή των τροφίμων που τελικά χάνονται ή απορρίπτονται, καταναλώνεται το 1/4 της συνολικής ποσότητας του νερού που χρησιμοποιείται στον γεωργικό κλάδο κάθε χρόνο και απαιτείται καλλιεργήσιμη έκταση ίση με το μέγεθος της Κίνας. Η σπατάλη τροφίμων παράγει περίπου το 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ετησίως. Όλα αυτά καθιστούν αναγκαία την εξεύρεση λύσεων, που θα στηρίζονται πάνω στην κυκλική οικονομία.

   Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν την Παρασκευή 16 Ιουνίου, σε ημερίδα που θα γίνει στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου, με κεντρικό ομιλητή τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για θέματα ανακύκλωσης Γεράσιμο Λυμπεράτο. Μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων θα ακολουθήσει συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους παρευρισκόμενους.