Με δύο «πράσινες» παρεμβάσεις αλλάζει σύντομα ο κυκλοφοριακός χάρτης και η εικόνα της πόλης των Χανίων καθώς η οικονομική επιτροπή του δήμου άναψε το πράσινο φως για την διενέργεια δύο σημαντικών διαγωνισμών εγκρίνοντας τις τεχνικές προδιαγραφές και τους όρους για την διεξαγωγή τους.

«Πράσινη» διαδρομή

Ο ένας διαγωνισμός αφορά την διαμόρφωση «πράσινης» διαδρομής και ποδηλατόδρομου, στον οδικό άξονα των οδών Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη και Πειραιώς στο κέντρο της πόλης των Χανίων.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του έργου που παρουσιάζει το ΑΠΕ -ΜΠΕ, στο πλαίσιο εκτέλεσης του παρόντος έργου θα γίνει ανάπλαση του άξονα των οδών Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη και Πειραιώς ξεκινώντας νότια της Δημοτικής Αγοράς με βασικό στόχο την δημιουργία ικανών πεζοδρομίων για την απρόσκοπτη διέλευση πεζών και ατόμων ΑΜΕΑ και την χάραξη άξονα κίνησης ποδηλάτων, ο οποίος συμπληρώνει το υφιστάμενο δίκτυο ποδηλατοδρόμων της παλιάς πόλης και της οδού Πειραιώς. Επίσης, ενισχύεται η υφιστάμενη φύτευση με νέα δέντρα όπου αυτό είναι εφικτό και δεν παρεμποδίζει την ασφαλή και απρόσκοπτη διέλευση πεζών, και κατασκευάζεται νέο δίκτυο οδοφωτισμού.

Ο προϋπολογισμός του έργου φθάνει τα 2,2 εκατομμύρια ευρώ.

Ηλεκτροκίνηση στην πόλη

Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων για τις ανάγκες του δήμου. Από την οικονομική επιτροπή εγκρίθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές και οι όροι με τον προϋπολογισμό του έργου να φθάνει τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

Μέσω του διαγωνισμού θα γίνει προμήθεια πέντε ηλεκτρικών λεωφορείων 33 θέσεων το κάθε ένα και με προδιαγραφές εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ .

Τα λεωφορεία θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της δημοτικής συγκοινωνίας προκειμένου να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την διασύνδεση περιφερειακών δημοτικών χώρων στάθμευσης με το κέντρο της πόλης.

Τεσσάρων επιβατικών οχημάτων για τις ανάγκες των υπηρεσιών του δήμου, ενός ηλεκτρικού οχήματος καθαρισμού δρόμων και πεζοδρομίων, ενώ θα γίνει και η προμήθεια – εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών φόρτισης οχημάτων

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση για την διεξαγωγή του διαγωνισμού που παρουσιάζει το ΑΠΕ -ΜΠΕ, η προμήθεια των δέκα οχημάτων και των δύο σταθμών φόρτισης θα αποτελέσουν το αρχικό ουσιαστικό βήμα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στον δήμο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση, «η ηλεκτροκίνηση παρουσιάζει σημαντικά οφέλη, για τον δήμο, σε πλείστα πεδία, για το σύνολο των δημοτών και επισκεπτών του και συγκεκριμένα:

Συντελεί στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Συντελεί στη μείωση της ηχορύπανσης.

Οδηγεί στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Συντείνει στην αποτελεσματικότερη χρήση ενέργειας».

Η τεχνική έκθεση «συνοδεύεται» από στοιχεία για τις επιπτώσεις στο κλίμα από τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων σύμφωνα με τα οποία ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής μπορεί να μειωθεί με την χρήση οχημάτων που τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια.