Προχωράει ο σχεδιασμός των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να γίνει το Πανεπιστήμιο να γίνει το πρώτο Πανεπιστήμιο Μηδενικής εκπομπής στη χώρα.

Μάλιστα έχει υποβληθεί η πρόταση και εγκρίθηκε η χρηματοδότηση, ήδη από τον Μάρτιο του ’21, για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών του ιδρύματος, στα Κοίλα Κοζάνης. Το έργο με προϋπολογισμό ύψους 3,5 εκ. ευρώ, αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων της Διοίκησης και των Διοικητικών Υπηρεσιών, στην Πανεπιστημιούπολη στα Κοίλα Κοζάνης.

Πρόκειται για μια πρόταση που εκπονήθηκε από την ερευνητική ομάδα του Επίκουρου Καθηγητή Δημήτρη Στημονιάρη με τίτλο: «Ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακών υποδομών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην περιοχή Κοίλα Κοζάνης» στον Άξονα Προτεραιότητας «Εφαρμογή στρατηγικών επίτευξης χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με έμφαση στις αστικές περιοχές (ΕΤΠΑ)» του Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Η πράξη χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Το φιλόδοξο έργο, που αναμένεται να δρομολογηθεί, περιλαμβάνει την εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος παραγωγής θερμικής ενέργειας από βιομάζα και διανομή της θερμότητας στα κτήρια της Πανεπιστημιούπολης στα Κοίλα Κοζάνης, με δίκτυο τηλεθέρμανσης, ενώ θα πραγματοποιηθεί και η προμήθεια ενός αμιγώς ηλεκτροκίνητου οχήματος για τις ανάγκες μετακίνησης.

Τα έργα θα οδηγήσουν το ίδρυμα σε ενεργειακή αυτονομία, συμβάλλοντας στο δρόμο για τη δημιουργία του Πράσινου Πανεπιστημίου.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Εορδαϊκός Παλμός και το e-ptolemeos.gr και στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας» και αναδημοσιεύεται στο economix.gr στο πλαίσιο της συνεργασίας περιεχομένου των δύο ΜΜΕ]