Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ=ΜΠΕ

Την ένταξη του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης σε πρόγραμμα ΣΔΙΤ της Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του οποίου τα επόμενα χρόνια θα γίνουν έργα ανακατασκευής του κτιρίου που θα αναβαθμίσουν σημαντικά τη λειτουργικότητά του, γνωστοποίησε από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας.
Μιλώντας στην τελετή εγκαινίων του νέου ιατρείου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που στεγάζεται στο ισόγειο των Δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης, της νέας αίθουσας των δικηγόρων, σε όμορο χώρο, αλλά και της ανακαινισμένης βιβλιοθήκης των δικηγόρων σε ιδιόκτητο ακίνητο, ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος, ο νομικός κόσμος της Θεσσαλονίκης «θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει ένα αναβαθμισμένο και σύγχρονο Δικαστικό  Μέγαρο».
Ο ίδιος εξήρε τις πρωτοβουλίες του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου (ΔΣΘ) και προσωπικά του προέδρου του, Στάθη Κουτσοχήνα, για την υλοποίηση των τριών παραπάνω έργων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν όντως υπάρχει μια γενικότερη αντίληψη περί των φορέων, των συλλόγων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων που μπορεί να ζητάνε από την Πολιτεία, ειναι η απόδειξη ότι σήμερα έρχονται να δώσουν στην Πολιτεία».
Περαιτέρω μίλησε για την «σταθερή πολιτική βούληση» να υποστηριχθεί το πλάνο μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο χώρος της ελληνικής δικαιοσύνης και πρόσθεσε οτι σε αυτήν την προσπάθεια δεν υπάρχει χώρος για μικροπολιτική αντιπαράθεση.
Στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης την τελευταία διετία, εν μέσω δύσκολων συγκυριών, στάθηκε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στα ίδια εγκαίνια. «Η χώρα μας δοκιμάστηκε αλλά το αποτέλεσμα ήταν να πάμε μπροστά, όχι πίσω» επισήμανε, ενώ αναφερόμενος στο στεγαστικό πρόβλημα των Δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης και στο θέμα της επέκτασης των χώρων του υπάρχοντος κτιρίου, είπε ότι «καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις για να δώσουμε λύσεις».
Την ελπίδα του να δοθεί λύση στο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη στη Θεσσαλονίκη εξέφρασε ο πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου της πόλης, Χρήστος Νάστας, ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζερβας, μίλησε για τα έργα που υλοποιεί ο κεντρικός Δήμος στην περιοχή πέριξ των Δικαστηρίων. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθηναν ακόμη η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού, Μαρία Αντωνίου και οι δικηγόροι Νίκος Αντωνιάδης και Γιάννης Χορομίδης.

Οι τρεις νέοι χώροι του ΔΣΘ

Το νέο ιατρείο, εμβαδού 80 τ.μ., αποτέλεσε πάγιο αίτημα των δικηγόρων της Θεσσαλονίκης και η λειτουργία του έγινε ακόμη πιο επιτακτική ανάγκη μετά τον αιφνίδιο θάνατο δικηγόρου πριν από δύο χρόνια στα σκαλιά της κεντρικής εισόδου των Δικαστηρίων. Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΔΣΘ επισήμανε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία του Συλλόγου, μέσω της δημιουργίας Λογαριασμού Αλληλοβοήθειας των μελών του, οι πόροι του οποίου εξασφαλίζονται από μία ελάχιστη παρακράτηση των παραστάσεών τους.
«Στόχος είναι η ουσιαστική παροχή πρώτων βοηθειών σε ένα χώρο όπου οι εντάσεις είναι συχνές, λόγω των συνθηκών φόρτισης και του στρες» τόνισε ο κ. Κουτσοχήνας και πρόσθεσε: «Είναι ο πρώτος και μοναδικός χώρος πρωτοβάθμιας ιατρονοσηλευτικής κάλυψης που λειτουργεί σε Δικαστικό Μέγαρο της χώρας». Οπως έγινε γνωστό, διαθέτει σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, γιατρό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ έξω από το κτίριο θα βρίσκεται διαθέσιμο για παν ενδεχόμενο ασθενοφόρο. Θα εξυπηρετεί εκτός από τους δικηγόρους, λειτουργούς και υπαλλήλους της Δικαιοσύνης, όπως επίσης και πολίτες που επισκέπτονται καθημερινά με τα δικαστήρια. Ακριβώς δίπλα, βρίσκεται η νέα αίθουσα δικηγόρων στην οποία ο νομικός κόσμος θα μπορεί να χρησιμοποιεί για αναψυχή, επαφές με εντολείς, κ.ά.
Με περισσότερα από 10.000 νομικά βιβλία και 100 σειρές νομικών περιοδικών, η νέα βιβλιοθήκη του ΔΣΘ στεγάζεται πλέον σε ιδιόκτητο ακίνητο του Συλλόγου, στον 3ο όροφο, επί της οδού Δωδεκάνησου 10Α. Η νέα στέγη αγοράστηκε πρόσφατα από τον ΔΣΘ και απλώνεται σε έκταση 550 τ.μ. Εκτός από χώρους για δικηγόρους και ερευνητές διαθέτει αίθουσα εκδηλώσεων και γραφεία διαμεσολάβησης και διαιτησίας. Η μεταφορά της βιβλιοθήκης ολοκληρώθηκε το προηγούμενο διάστημα από την οδό Μοσκώφ, όπου στεγαζόταν επί 12 χρόνια σε χώρους που μίσθωνε ο Σύλλογος.