Μykonos sea water beach front wave little venice
Μykonos sea water beach front wave little venice
Πηγή Εικόνας: Evan Roussos / Pixabay

Με την πανδημία να μοιάζει να υποχωρεί λόγω και της προόδου των εμβολιασμών, τα νέα τουριστικά έργα ανεβάζουν σταδιακά στροφές. Το πιο πρόσφατο από αυτά βρίσκεται στην Μύκονο που αναμένεται, φέτος, να προσελκύσει ένα σημαντικό μερίδιο τουριστικών αφίξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον οικισμό Πλατύ Γιαλό της Μυκόνου, μέσα στο προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η κατασκευή ενός νέου πολυτελούς καταλύματος, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2022. Τη θέση λοιπόν, υφιστάμενου κτίσματος θα λάβει το νέο τουριστικό κατάλυμα, που έχει δόμηση 236 τ.μ., κάλυψη 181 τ.μ. και βρίσκεται σε οικόπεδο 483 τ.μ. Θα διαθέτει ένα επίπεδο, ενώ ιδιοκτήτης του έργου είναι η κυπριακή εταιρία Acranius Ltd με επικεφαλής τον Σάββα Πολυδώρου.

Επίσης τρία ακόμη ξενοδοχειακά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί. Στο Δράπανο Μυκόνου, η Ειρήνη Δαχτυλίδη, της επιχειρηματικής οικογένειας Δαχτυλίδη, πρόκειται να κατασκευάσει 4 αστέρων ξενοδοχείο, εμβαδού 460 τ.μ., που θα βρίσκεται σε οικόπεδο 4,5 στρεμμάτων. Θα διαθέτει υπόγειο, ισόγειο κι έναν όροφο.

Η οικογένεια Σύλλα, που ελέγχει με ποσοστό άνω του 70% το project, σχεδιάζει την μετατροπή πέτρινης κατοικίας στο Πλυντρί της Μυκόνου σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Το κατάλυμα θα αναπτύσσεται σε οικόπεδο 4,8 στρεμμάτων και θα διαθέτει εμβαδόν 627,3 τ.μ.

Το τρίτο project αφορά το ξενοδοχείο τριών αστέρων στην Άνω Μέρα της Μυκόνου που σχεδιάζει να κατασκευάσει η τεχνική εταιρεία Καράμπελας ΑΤΕ. Θα διαθέτει δύο ορόφους, εμβαδόν 600 τ.μ. και θα βρίσκεται σε οικόπεδο 1 στρέμματος.

Ξεχωρίζει βέβαια, ως το πιο μεγάλο σε όγκο και αξία, η επένδυση που υλοποιεί η AGC, μέσω του φορέα Blue Iris. Πρόκειται για τουριστικό χωριό στην περιοχή Καραπέτης της Άνω Μεράς Μυκόνου με προϋπολογισμό της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει την κατασκευή ξενοδοχείου δυναμικότητας 192 κλινών με συνοδευτικές εγκαταστάσεις άθλησης και ευεξίας, μαρίνα σκαφών σε έκταση 60.324 στρεμμάτων, ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 200 θέσεις εργασίας. Ανήκει στις ελάχιστες στρατηγικές επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, που έχουν λάβει το πράσινο φως από το ΣτΕ και σχεδιάζονται στο νησί των Ανέμων.

Ισχυρή ζήτηση

Η Μύκονος ανήκει στα νησιά που προσελκύουν ισχυρή ζήτηση για κατοικίες. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή υπάρχει στην αγορά βίλα στη Μύκονο με άμεση πρόσβαση στη θάλασσα που πωλείται προς 10 εκατομμύρια ευρώ.  Σημειώνεται ότι το νησί των Ανέμων, υποδέχτηκε το πρώτο δεκαήμερο, δηλαδή από τις 13 έως τις 23 Μαΐου, περισσότερες από 3.000 αφίξεις εξωτερικού.

Ισχυρή ζήτηση συγκεντρώνουν και οι γνωστές ως Μεγάλες Κυκλάδες, δηλαδή τα νησιά της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Πάρου και της Νάξου. Στο νησί των Ανέμων οι τιμές ξεκινούν από 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, αλλά, όπως λένε μεσίτες, δεν έχουν “ταβάνι”, καθώς, σε ορισμένες τοποθεσίες ενδέχεται να αγγίξουν τις 20.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Για παράδειγμα, στην Μύκονο το ακριβότερο ακίνητο που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της Engel & Völkers Ελλάδας και διαθέτει άμεση πρόσβαση στη θάλασσα, έχει τιμή πώλησης 10 εκατομμύρια ευρώ.