Πηγή Εικόνας: Lamda Development

Η κινητικότητα των τελευταίων εβδομάδων τόσο από την Lamda Development όσο και από την κυβέρνηση δεν είναι χωρίς αντίκρισμα.

Αναφερόμαστε βέβαια, στην προετοιμασία, εδώ και καιρό, όπως ήταν γνωστό, του σχεδίου νόμου του ΥΠΟΙΚ για την κύρωση της σύμβασης διανομής ακινήτου – Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας Ακινήτου Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά και ρύθμιση συναφών θεμάτων, που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή.

Όπως και στην δημιουργία γραφείων στο Ελληνικό από την Lamda Development, ώστε τα στελέχη της να είναι σε θέση να συντονίζουν το έργο «από πολύ κοντά». Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι τα νέα γραφεία της εταιρίας, που έχει επιμεληθεί το γραφείο Τομπάζη, βρίσκονται στην οδό Ελληνικού, έναν παράδρομο της Λεωφ. Ποσειδώνος (που αλλού;) στο Ελληνικό.

Ας περάσουμε όμως, στο δια ταύτα.

Το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ έχει δύο άξονες. Τη διανομή των δικαιωμάτων της έκτασης και την έναρξη συγκεκριμένων έργων στο Ελληνικό, με δαπάνες του επενδυτή, προτού ολοκληρωθεί η μεταβίβαση.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο έχει καθοριστεί στις εξής επτά χωρικές ενότητες:

– Περιοχή Εργοστασίου Αεροσκαφών

-Περιοχή Αθλητισμού

-Περιοχή Ρέματος Τραχώνων για τη φύση και το περιβάλλον

-Ολυμπιακή       Πλατεία               και         Περιοχή Αστικής Καλλιέργειας

-Πάρκο Γλυπτικής Ελληνικού

– Περιοχή Αττικού Τοπίου

-Περιοχή Εκθέσεων Ελληνικού

Για να πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση του 100% της Ελληνικό Α.Ε. στην Lamda Development, πρέπει να πραγματοποιηθεί η διανομή του ακινήτου, ώστε το ΤΑΙΠΕΔ να αποκτήσει την πλήρη κυριότητα νομή και κατοχή σε διακριτά πλέον τμήματα του συνόλου του ακινήτου, βάσει όσων προβλέπει η σύμβαση αγοραπωλησίας.

Πολύ απλά, δηλαδή, στην πλήρη κυριότητα της Lamda Development θα περιέλθει το 30% της έκτασης, ενώ για το υπόλοιπο 70% η εταιρεία θα διατηρεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης επιφάνειας για 99 χρόνια.

Αυτή είναι η διανομή ακινήτου στο Ελληνικό – τί παίρνει ο επενδυτής, τί το δημόσιο και που δημιουργείται δικαίωμα επιφανείας

Τα έργα – εμπροσθοβαρώς….

Η «καινοτομία» των ρυθμίσεων του ΥΠΟΙΚ σχετίζεται με το γεγονός ότι είναι δυνατή η υλοποίηση συγκεκριμένων έργων προτού κλείσει η σύμβαση μεταξύ Δημοσίου και εταιρείας. Τα έργα αυτά αποσκοπούν στην «προβολή και ανάδειξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά και εν γένει την επιτάχυνση της υλοποίησης του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξής» και αφορούν:

-Την κατασκευή νέου κτιρίου μετεγκατάστασης σωματείων ατόμων με αναπηρία

-την αποκατάσταση του νεότερου μνημείου –υποστέγου Γ’ της Πολεμικής Αεροπορίας «Hangar C» και τη διαμόρφωσή του για την εντός αυτού λειτουργία ενός κέντρου πληροφόρησης (“Experience center”)

-την υλοποίηση ενός τμήματος του Μητροπολιτικού Πάρκου, έκτασης 85 στρεμμάτων, στην περιοχή των υποστέγων πολεμικής αεροπορίας («Περιοχή Εργοστασίου Αεροσκαφών»-hangars).

-την ανέγερση νέου κτιρίου «Sales Center»

-την ανακατασκευή-επισκευή ή/και νέα κατασκευή περίφραξης, για λόγους ασφαλείας του εργοταξίου

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και δύο διατάξεις με ξεχωριστό ενδιαφέρον

Η μία διάταξη αφορά την ενιαία λειτουργία και διαχείριση εμπορικών καταστημάτων, καταστημάτων παροχής υπηρεσιών, χώρων συνάθροισης κοινού, χώρων εστίασης και αναψυκτήριων και κέντρων διασκέδασης και αναψυχής. Η οποία προβλέπεται εφόσον:

– οι χρήσεις αυτές αναπτύσσονται σε περισσότερα του ενός κτίρια,

– δεν περιλαμβάνονται κινηματογράφοι, θέατρα, και χώροι διεξαγωγής τεχνικών – ψυχαγωγικών και τυχερών παιγνίων και

 -κανένα κατάστημα ή χώρος εστίασης δεν έχει επιφάνεια μεγαλύτερη των χιλίων πεντακοσίων 1.500 τ.μ. Στην περίπτωση αυτή, προϋπόθεση για την έκδοση οικοδομικής άδειας αποτελεί η εκτίμηση των  περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ενιαίας λειτουργίας των εν λόγω χρήσεων.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τα ψηλά κτίρια προβλέπεται ότι είναι δυνατόν να αναπτυχθούν τουριστικά καταλύματα σε αυτά, σε μικτή χρήση, υπό την προϋπόθεση ότι το ελάχιστο ποσοστό της επιφανείας τους δεν θα ξεπερνά το 30% της συνολικής δόμησης του κάθε κτιρίου.

Προβλέπεται ακόμη ότι είναι δυνατή η τροποποίηση των όρων της σύμβασης με έγγραφη συμφωνία- που θα περιβληθεί τον τύπο του ιδιωτικού εγγράφου μεταξύ του δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ ή μεταξύ των εκάστοτε ειδικών ή/και καθολικών διαδόχων τους, η οποία κυρώνεται με νόμο. Εκτός κι αν οι τροποποιήσεις σχετίζονται με πρόδηλες παραδρομές της σύμβασης ή και τυχόν κυρούμενες τροποποιήσεις αυτής. Σε αυτή την περίπτωση μπορούν να πραγματοποιηθούν  με συμβολαιογραφική πράξη μεταξύ των μερών, χωρίς να χρειάζεται κύρωση με νόμο.