Πηγή Εικόνας: https://www.premia.gr

Στα 200 εκατ. ευρώ από 120 εκατ. ευρώ, που είναι σήμερα, θέτει τον πήχη της αξίας το χαρτοφυλακίου της η Premia Properties, όπως είναι το νέο όνομα της Pasal Development, ύστερα από την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιό της, της σουηδικής Sterner Stenhus. Το ενημερωτικό δελτίο της Premia για την είσοδο των νέων μετοχών που προήλθαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που κάλυψε ο νέος βασικός μέτοχος, περιέχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη στρατηγική που σχεδιάζει η εισηγμένη εταιρεία.

Συγκεκριμένα, στρατηγικός στόχος της Premia είναι να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της στην εφοδιαστική αλυσίδα (logistics), τα γραφεία και τις εμπορικές αλυσίδες και τα κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα στον χώρο της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης (όπως σχολεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, χώρους περίθαλψης τρίτης ηλικίας).

Στο επίκεντρο οι εγκαταστάσεις της Soulis

H εταιρεία διαθέτει χαρτοφυλάκιο επτά ακινήτων που έχουν εκτιμηθεί προς 71 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τρεις ιδιοκτησίες που έχουν προέλθει από αγορά-χρηματοδότηση με δανειακά κεφάλαια και εισφορά ποσοστού της κυριότητάς τους από την εταιρεία logistics ΝΟΕ Α.Ε. Αλλά και για αποθήκη Logistics στην Ελευσίνα που είναι μισθωμένη στην αλυσίδα Σκλαβενίτης, όπως και για τέσσερις ιδιοκτησίες σε Θεσσαλονίκη, Ελαιώνα (Ορφέως 166), Λαύριο και Χαλκίδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μισθωμένο στην Σκλαβενίτης ακίνητο, όπως κι ένα ακόμη που ενοικιάζει το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων Διόφαντος αποφέρουν αθροιστικά περίπου το 44% των εσόδων της Premia από ακίνητα, γεγονός που κάνει ορισμένους να διαβλέπουν ένα σχετικό ρίσκο, αν και η αλυσίδα σουπερμάρκετ και ο φορέας αποτελούν φερέγγυους ενοικιαστές.

Η εταιρεία διαθέτει σχέδια αξιοποίησης για τα ακίνητά της. Ξεχωρίζει το ακίνητο στην οδό Ορφέως 166 στον Ελαιώνα, όπου υπάρχουν οι αναξιοποίητες, από τα μέσα του 2000, εγκαταστάσεις της βιομηχανίας Soulis που έχουν επιφάνεια 10.857 τ.μ. Η εταιρεία σχεδιάζει, αρχικά, να προχωρήσει στην ενοικιάσή τους ως αποθήκες και σε δεύτερο χρόνο να αναπροσαρμόσει τα πλάνα της, σε συνδυασμό με την έναρξη υλοποίηση του έργου της Διπλής Ανάπλασης από το Δήμο Αθηναίων. Μη ξεχνάμε, άλλωστε, ότι μόνο στην…Ελλάδα, ένα ακίνητο, όπως αυτό της Soulis με σημαντική γειτνίαση στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας,  θα έμενε αναξιοποίητο για τόσα πολλά χρόνια. Και μένει να φανεί, εάν η Διπλή Ανάπλαση θα βελτιώσει την μοίρα και του συγκεκριμένου ακινήτου.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα ακίνητα, η Premia σχεδιάζει οικιστική και εμπορική ανάπτυξης με δυνατότητα  ανέγερσης 25.000 τ.μ. κτισμάτων στο οικόπεδο που διαθέτει στο Λαύριο. Για το ακίνητό της στην Χαλκίδα, που «χτίζει» 16,5 χιλ. τ.μ., στο τραπέζι υπάρχει η ανάπτυξη εμπορικών ακινήτων.

Στη Θεσσαλονίκη, οι κτιριακές εγκαταστάσεις 29.661 τ.μ. σε οικόπεδο επί της Θερμαϊκού 19 στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, εξετάζεται να αξιοποιηθούν ως αποθήκες (logistics) σε συνδυασμό με εμπορικές χρήσεις (big box).