Ο λιμένας Πόρτο Λάγος, ανήκει στον Δήμο Αβδήρων και απέχει μόλις 26 χλμ. από τη Ξάνθη.
Ο λιμένας Πόρτο Λάγος, ανήκει στον Δήμο Αβδήρων και απέχει μόλις 26 χλμ. από τη Ξάνθη.
Πηγή Εικόνας: Tsoukas marine

Μέσα στο Μάρτιο η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα ζητήσει τις οικονομικές προσφορές από τους υποψήφιους των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας. Το ενδιαφέρον όλων στρέφεται προς τους αμερικανού επενδυτές και στις προθέσεις τους και τις οικονομικές προσφορές που θα καταθέσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα κάνει το επόμενο βήμα. Πρόκειται τις επόμενες ημέρες να ανακοινώσει ποιοι υποψήφιοι θα περάσουν στη δεύτερη φάση των διαγωνισμών και πληρούν τα κριτήρια της διαδικασίας.

Το στάδιο αυτό θα αναδείξει τους υποψήφιους που περνούν στην επόμενη φάση η οποία θα είναι η κατάθεση των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών των υποψηφίων.

Για το τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας η διάρκεια της υπο- παραχώρησης θα είναι για 40 έτη.

Συνολικά πέντε είναι οι υποψήφιοι και ανάμεσα τους είναι η αμερικανική εταιρεία BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP -EFA GROUP σε συνεργασία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ο Όμιλος Black Summit Financial είναι μια εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων με εμπειρία στην παροχή χρηματοοικονομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, καθώς και σε υπηρεσίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων εστιασμένες στη διατήρηση και ανάπτυξη της περιουσίας των πελατών της, μέσα από εξατομικευμένες επενδυτικές στρατηγικές.

Για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης συνολικά 9 υποψήφιοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον Μεταξύ των υποψηφίων είναι η εταιρεία Black Summit Financial Group. Πρόκειται για εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων.

Είναι επενδυτική εταιρεία που παρέχει ανεξάρτητες χρηματοοικονομικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες καθώς και υπηρεσίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, με επίκεντρο τη διατήρηση και την ανάπτυξη της περιουσίας των πελατών της με βάση το προφίλ κινδύνου τους και τους επενδυτικούς τους στόχους, μέσα από κατάλληλες επενδυτικές στρατηγικές.

Ανάμεσα στους υποψηφίους είναι κι ο Όμιλος Κοπελούζου που θεωρείται φαβορί για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης καθώς αναμένεται να γίνει «κόμβος» αγωγών φυσικού αερίου. Ο Όμιλος Κοπελούζου έχει ως βασικούς τομείς δραστηριότητας: Ενεργειακά έργα (τόσο φυσικό αέριο όσο και ΑΠΕ), διαχείριση αεροδρομίων, ακίνητα καθώς και διαχείριση έργων, διαχείριση εγκαταστάσεων και διαφήμιση εκτός σπιτιού.

Το παρόν στο διαγωνισμό παραχώρησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας δίνει η αμερικανική εταιρεία Quintana Infrastructure. Είναι αμερικανική, ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου και διαχείρισης εταιρειών που επικεντρώνεται στους τομείς των ενεργειακών υποδομών, υποδομών δεδομένων και τεχνολογίας,

βιομηχανικής αγοράς και διαχείριση πόρων, συμπεριλαμβανομένων θαλάσσιων λιμένων και τερματικών, μεταφοράς και επεξεργασίας φυσικών πόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στη προκήρυξη παραχώρησης των λιμανιών του Βόλου και του Ηρακλείου Κρήτης. Οι υποψήφιοι που θα αποκλειστούν από τους προηγούμενους διαγωνισμούς θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στους νέους δείχνοντας μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για να τα αποκτήσουν.

Νίκος Θεοδωρόπουλος