Να αλλάξει ουσιαστικά η ποιότητα ζωής στην περιοχή, από τον Ερινεό μέχρι και την Αιγείρα, και να αποκατασταθεί ένα πρόβλημα ετών, αυτό της αποχέτευσης, επιδιώκεται μέσω του έργου που είναι σε εξέλιξη και σκοπό έχει την Προστασία του Περιβάλλοντος. Πρόκειται για το έργο που αφορά την λειτουργική ολοκλήρωση των παρεμβάσεων για την συνολική αντιμετώπιση της αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων των Οικισμών Γ΄ Προτεραιότητας του Δήμου Αιγιαλείας. Η χρηματοδότησή του γίνεται με ευρωπαϊκά κονδύλια από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο προϋπολογισμός είναι 28 εκατομμύρια ευρώ, συνολικά.

Είναι ένα έργο που θα λειτουργήσει συνδυαστικά, καθώς έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της επεξεργασίας λυμάτων στο Αίγιο και εκείνο που απομένει είναι η κατασκευή κεντρικών αποχετευτικών αγωγών παραλιακών οικισμών από τον Δήμο Ερινεού έως τον Δήμο Αιγείρας (έργο phasing). Με την υλοποίηση του έργου, το οποίο αποτελεί την απαραίτητη λειτουργική συμπλήρωση των παραπάνω ήδη ολοκληρωμένων έργων, θα αντιμετωπιστεί ριζικά το πρόβλημα της ρύπανσης του υπόγειου, ακταίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος ολόκληρου του παραλιακού μετώπου του Δήμου Αιγιαλείας. Η καταληκτική ημερομηνία είναι το Δεκέμβριο του 2022. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΔΕΥΑΔ, το έργο θα υλοποιηθεί με τρία υποέργα, ως εξής:

– Υποέργο 1: Αφορά στην κατασκευή αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων μήκους 75.500 μ. περίπου και 6 τοπικά αντλιοστάσια στους οικισμούς Γ’ προτεραιότητας (Ακράτα, Αιγείρα, Κράθιο και Παραλίας Συλίβαινας, Διακοπτό, Ροδοδάφνη σε ενιαίο οικιστικό συγκρότημα με Άβυθο και Άκολη, Λόγγο και Σελιανίτικα) του πρώην Δήμου Συμπολιτείας.

– Υποέργο 2: Αφορά στη δαπάνη σύνδεσης με τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

– Υποέργο 3: Αφορά στη δαπάνη επίβλεψης από την αρχαιολογική υπηρεσία.

Μιλώντας στον «Σύμβουλο Επιχειρήσεων» και το symboulos.gr ο Παναγιώτης Νικολόπουλος, Τεχνικός Διευθυντής ΔΕΥΑ Αιγιαλειάς, αναφέρει ότι: «Είναι ένα μεγάλο αποχετευτικό έργο εσωτερικών δικτύων. Όλοι οι οικισμοί από την Αιγείρα μέχρι και τον Ερινεό θα ενταχθούν. Πρόκειται για 14 παραλιακούς οικισμούς και με το έργο αυτό θα ενωθούν τα εσωτερικά τους δίκτυα. Ήδη ο συλλεκτήριος αγωγός που θα ενωθεί με τα δίκτυα αυτά έχει υλοποιηθεί. Ο Βιολογικός στο Αίγιο, που θα παραλάβει αυτά τα λύματα, έχει αναβαθμιστεί. Και τώρα αυτά τα δίκτυα θα μεταφέρουν τα λύματα στον Βιολογικό, κάτι που ήταν και το ζητούμενο για την περιοχή εδώ και χρόνια».

Όπως αναφέρει, το έργο θα καλύψει 45 χιλιόμετρα ακτογραμμής και θα δώσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα των λυμάτων. Μέχρι στιγμής αυτό αντιμετωπιζόταν με απορροφητικούς βόθρους.

«Περιβαλλοντικά είναι μεγάλη επιτυχία το συγκεκριμένο έργο, μιας και οι γύρω περιοχές θα αναβαθμιστούν σημαντικά» αναφέρει ο κ. Νικολόπουλος.

Ως προς τον χρόνο υλοποίησης, έχει ήδη προχωρήσει η ένταξη του έργου και έχει δημοπρατηθεί από πέρυσι το Μάιο. Έχουν μεσολαβήσει τρία δικαστήρια μεταξύ εργολάβων που είχαν διαφορές μεταξύ τους και εκτιμάται ότι το πρώτο τετράμηνο του 2021 θα γίνει η σύμβαση και θα ξεκινήσουν οι εργασίες.

«Η προγραμματική περίοδος λήγει τέλος του 2022. Και το χρονοδιάγραμμα από τις εταιρίες είναι πολύ σφιχτό και προβλέπει υλοποίηση στους 20 μήνες. Θέλοντας και μη θα το κάνουν σε αυτό το διάστημα, ενδεχομένως πολλαπλασιάζοντας τα συνεργεία που θα απασχοληθούν στο συγκεκριμένο έργο» σημειώνει ο κ. Νικολόπουλος.

Το να ολοκληρωθεί το έργο στον προσυμφωνημένο χρόνο, ο ίδιος δεν το θεωρεί ανέφικτο, μιας και υπάρχουν οι προδιαγραφές εκείνες που θα διευκολύνουν από τεχνική άποψη τα συνεργεία. Θα υπάρξουν μάλιστα περιοχές που μέσα σε ένα και δύο μήνες θα διαθέτουν αποχέτευση.

« Είναι εύκολο. Ο κάθε οικισμός δεν θα εξαρτάται από τον άλλο. Οι συλλεκτήριοι αγωγοί έχουν κατασκευαστεί οπότε σε όποιον οικισμό κατασκευαστεί το εσωτερικό δίκτυο, μπορεί να «κουμπώσει» και να προχωρήσει κανονικά. Ανεξάρτητα εάν το δίκτυο στον δίπλα οικισμό δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Θεωρώ ότι μια οργανωμένη εργολαβία θα καταφέρει να το ολοκληρώσει σύντομα», παρατηρεί ο κ. Νικολόπουλος.

Ως προς την ωφέλεια του συγκεκριμένου έργου, εκείνο που ο ίδιος εξηγεί είναι ότι χιλιάδες οικογένειες της περιοχής θα εξοικονομήσουν χρήματα που απαιτούνταν από τη μεταφορά των λυμάτων με βυτιοφόρα.

«Ένα σπίτι, όσο οικονομία στο νερό και να κάνει, χρειαζόταν 4 με 5 φορές το χρόνο μεταφορά των λυμάτων με βυτίο. Αν υπολογίσει κανείς ότι το κόστος για κάθε μεταφορά ήταν 250 ευρώ, τότε εξοικονομείται ετησίως ένα ποσό της τάξεως των 1000 με 1500 ευρώ από την αποχέτευση» εξηγεί ο κ. Νικολόπουλος.

Αντίστοιχα τα ετήσια τέλη από τον Δήμο Αιγίου προς τους πολίτες δεν θα ξεπεράσουν τα 100 ευρώ το χρόνο, οπότε η οικονομία που επιτυγχάνεται είναι μεγάλη.

«Η ουσία είναι ότι η περιοχή αποκτάει σημαντική τουριστική οντότητα. Με την Πατρών-Αθηνών και την έλευση του τρένου στην περιοχή μας, έχει ήδη υπάρξει αναβάθμιση. Στην Ακράτα και την Αιγείρα έχουν αγοραστεί πολλά σπίτια και ο πληθυσμός φθάνει το καλοκαίρι τα 15 με 20.000 άτομα. Και όλοι αυτοί δεν έχουν αποχέτευση. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν γίνεται μια τέτοιου είδους επένδυση από πλευράς ιδιωτών με την αγορά των σπιτιών, δεν μπορεί να μην υπάρχει αποχέτευση» σημειώνει ο κ. Νικολόπουλος.

Η ποιότητα ζωής τουριστών και κατοίκων αλλάζει σελίδα και έτσι η περιοχή θα αποκτήσει και άλλη εμπορική και τουριστική αξία.

Άλλωστε η Αιγιάλεια συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα και ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ζήσει όλες αυτές τις εναλλαγές. Εκείνο που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ήταν η ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση παραλιακών ακινήτων στην περιοχή, που όμως λόγω των συνθηκών της πανδημίας περιορίστηκε. Εκτιμάται πάντως ότι το επόμενο διάστημα και σταδιακά η ζήτηση θα μεγαλώσει. Και αυτό γιατί σε όλο το μήκος της ακτογραμμής, η πρόσβαση στην παραλία είναι ιδιαίτερα εύκολη, μιας και έχουν δημιουργηθεί οι σχετικές οδικές υποδομές.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Σύμβουλος Επιχειρήσεων και το symboulos.gr και στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας» και αναδημοσιεύεται στο economix.gr στο πλαίσιο της συνεργασίας περιεχομένου των δύο ΜΜΕ]