κεντρο-για-το-παιδι [pressonline.gr]
κεντρο-για-το-παιδι [pressonline.gr]

Με πόρους της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Δήμος Ιωαννιτών, μέσω της δράσης της Περιφέρειας Ηπείρου, θα δημιουργήσει ένα «Κέντρο για το παιδί».

Μάλιστα, στο συγκεκριμένο έργο η ωφέλεια είναι διπλή αφού, πέρα από την δημιουργία του Κέντρου αυτού, θα αξιοποιηθεί και ένα προβληματικό, θα λέγαμε ακίνητο, αφού το Κέντρο αυτό θα κατασκευαστεί στον χώρο του πρώην Ασύλου Ανιάτων (παλιές εγκαταστάσεις του Ιδρύματος «Νεομάρτυς Γεώργιος»). Σε έναν χώρο που βρίσκεται στην καρδιά του αστικού ιστού της πόλης και επί χρόνια παράμενε εγκαταλειμμένος. Για την κατασκευή του Κέντρου για το Παιδί, τα υπάρχοντα κτίρια θα κατεδαφιστούν.

Η δράση αυτή εντάχθηκε πρόσφατα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ήπειρος 2014-2020 με προϋπολογισμό 3.140.294,49 ευρώ, καθώς και στο «Στρατηγικό Σχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Δήμου Ιωαννιτών». Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να υποβληθεί η σχετική πρόταση ένταξης ήταν η υπογραφή και η έγκριση από την οικονομική επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, το οποίο είναι ιδιοκτήτης των περίπου 5 στρεμμάτων των πρώην εγκαταστάσεων του Ιδρύματος «Νεομάρτυς Γεώργιος».

Το έργο

Σκοπός του έργου είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος που θα συμβάλει στην ενίσχυση της παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και μέριμνας για τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και μη. Συγκεκριμένα το σχέδιο κατασκευής του Κέντρου για το παιδί περιλαμβάνει:

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία: Θα κατασκευασθεί νέο κτίριο στη θέση του παλιού ισόγειου κεντρικού, ακολουθώντας το περίγραμμά του. Το κτίριο αυτό, 635 τ.μ., θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία καθώς οι χώροι του επαρκούν πλήρως για την εγκατάσταση δύο ΚΔΑΠ-μεΑ και των αιθουσών των εργαστηρίων τους. Το κάθε ΚΔΑΠ-μεΑ θα περιλαμβάνει: αίθουσα πολλαπλών χρήσεων-φυσικοθεραπείας, αίθουσα εργοθεραπείας, χώρο ανάπαυσης, χώρους υγιεινής, γραφείο προσωπικού, χώρο εξυπηρέτησης και αποθήκευσης, χώρο παρασκευής γευμάτων. Οι αίθουσες εργαστηρίων θα στεγάζονται σε ανεξάρτητη αίθουσα εντός του κτιρίου. Το κτίριο θα διαθέτει υπόγειο επιφανείας 175 τ.μ. για τους βοηθητικούς χώρους, τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και τη δεξαμενή πυρόσβεσης του συγκροτήματος.

Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών: θα κατασκευαστεί νέο κτίριο 490 τ.μ., το οποίο θα εξυπηρετεί παιδιά τυπικής ανάπτυξης. Θα περιλαμβάνει: αίθουσα κατασκευών, αίθουσα απασχόλησης, αίθουσα θεατρικού παιχνιδιού και μουσικοκινητικής αγωγής, χώρο υποδοχής, χώρους υγιεινής, γραφείο προσωπικού, λοιπούς βοηθητικούς χώρους. Ο υπαίθριος χώρος του συγκροτήματος θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένος με γνώμονα την απρόσκοπτη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία και θα περιλαμβάνει στεγασμένους υπαίθριους χώρους με τραπεζάκια, υπαίθριο χώρο παιχνιδιού με εξοπλισμό και όργανα (παιχνίδια) κατάλληλα για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και από άτομα με αναπηρία, πέργκολες με υπαίθρια καθίσματα, διαδρομές ποδηλάτου, θέσεις στάθμευσης, χώρους πρασίνου.

Στο πλαίσιο της πράξης αυτής περιλαμβάνεται, ως υποέργο, και η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού λειτουργίας του Κέντρου. Ήδη δε προκηρύχθηκε διαγωνισμός από τον Δήμο Ιωαννιτών για την Ηλεκτρομηχανολογική Μελέτη του έργου Δημιουργία Κέντρου για το Παιδί.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Νέα της Ηπείρου και το pressonline.gr και στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας» και αναδημοσιεύεται στο economix.gr στο πλαίσιο της συνεργασίας περιεχομένου των δύο ΜΜΕ]