Νοσοκομείο Βέροιας [opolitis.gr]
Νοσοκομείο Βέροιας [opolitis.gr]

“Οι 142000 πολίτες της Ημαθίας αξίζουν ένα σύγχρονο Νοσοκομείο, που θα τους προσφέρει υψηλής ποιότητας υγειονομικές υπηρεσιες, με όρους απόλυτου σεβασμού στην αξιοπρέπεια του ασθενούς”. Αυτή είναι η πρώτη φράση του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Κώστα Καλαϊτζίδη, ο οποίος πασχίζει πάρα τις μεγάλες αντιξοοτητες των περασμένων χρόνων να ολοκληρώσει το μεγάλο έργο της ανέγερσης της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Βέροιας.

Ένα έργο πραγματικά μεγάλο που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ζωές χιλιάδων Ημαθιωτών.

Είναι γνωστά σε όλους τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Βέροιας με τις ελλείψεις προσωπικού και τις απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις. Όλα αυτά όμως θα ανήκουν στο παρελθόν όταν με το καλό, και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα παραδοθεί, στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, το νέο 7οροφο κτίριο της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Ένα έργο που συνολικά θα κοστίσει 23 εκατομμύρια ευρώ και το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με κονδύλια της Πολιτικής Συνοχής από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Η δεύτερη φάση της ολοκλήρωσης του έργου αφορά αφενός στην ολοκλήρωση της κύριας κατασκευής του κτιρίου, αφετέρου στην προμήθεια ξενοδοχειακού εξοπλισμού.

Πιο συγκεκριμένα το νέο κτίριο που εκτείνεται σε επιφάνεια 6.735 τ.μ. έχει 7 επίπεδα με άμεση επικοινωνία με το υφιστάμενο κτίριο. Στο υπόγειο του κτιρίου θα λειτουργεί η Κεντρική Αποστείρωση, το Φαρμακείο του Νοσοκομείου, συνεργεία καθώς επίσης οι αποθηκευτικοί χώροι.

Στο ισόγειο εκτός από την κεντρική είσοδο, θα βρίσκεται μια υπερσύγχρονη μονάδα Τεχνητού Νεφρού με 15 κλίνες και 2 μονώσεις, η περιτοναϊκή κάθαρση με δύο κλίνες, η Κοινωνική Ιατρική και η Τεχνική υπηρεσία. Θα πρέπει να σταθούμε λίγο παραπάνω στην μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η οποία θα αναβαθμίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής 40 περίπου ατόμων που την επισκέπτονται για αιμοκάθαρση. Ο νέες εγκαταστάσεις θα προσφέρουν στους ασθενείς δικό τους δωμάτιο, σύγχρονο και καθαρό, όπως πρέπει.

122267166 708785903365123 8123292459597247627 n

122506952 433464764306821 3493216804153661387 n

Στην πρώτο όροφο θα μεταφερθούν τα Χειρουργεία του Νοσοκομείου, σε πέντε υπερσύγχρονες αίθουσες, οι ενδοσκοπήσεις (1 αίθουσα) και το Σηπτικό Χειρουργείο (1 αίθουσα) μαζί τις υποστηρικτικές λειτουργίες τους.

Στο δεύτερο όροφο θα λειτουργήσει η Παιδιατρική Νοσηλευτική Μονάδα (119 κλίνες) και η Μονάδα Βρεφών και πρόωρων (5 κοιτίδες).

Στον τρίτο όροφο θα λειτουργήσει η Χειρουργική Νοσηλευτική Μονάδα (37 κλίνες).

Στον τέταρτο όροφο η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), η οποία θα εξοπλιστεί με 8 κλίνες και 2 μονώσεις.

Το κτίριο Επειγόντων Περιστατικών Βραχείας Νοσηλείας, είναι σχεδόν έτοιμο, εκτείνεται σε 1370 τ.μ. και εκτός του ΤΕΠ με 6 κλίνες θα λειτουργεί και το Τμήμα Φυσιοθεραπείας.

 

Καλαϊτζίδης: Οι πολίτες της Ημαθίας αξίζουν ένα σύγχρονο Νοσοκομείο

48411 e0831179179e2e7405063e192ccaaa72 XL

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καλαϊτζίδης όπως έχει αποδείξει, είναι άνθρωπος των έργων και όχι των λόγων. Παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε το έργο, αυός επέδειξε απαράμμιλη αποφασιστικότητα και με τη βοήθεια πάντα του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα κατάφεραν να τα ξεπεράσουν.

Ο κ. Καλαϊτζίδης σε δήλωσή του στον ΠΟΛΙΤΗ είπε: «Ξεπερνώντας πολλές αντιξοότητες για τις οποίες δεν ευθύνονταν η Περιφέρεια, και δουλεύοντας συλλογικά και με επιμονή, καταφέραμε να προχωρήσαμε το έργο στην τελική του φάση. Είμαι προσωπικά ευτυχής που εντός ολίγων μηνών ολοκληρώνεται η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Βέροιας. Οι Ημαθιώτες αξίζουν ενός σύγχρονου Νοσοκομείου, στο οποίο να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες. Αυτός ήταν πάντοτε ο στόχος μου και αυτός παραμένει.

 

Ηλίας Πλιόγκας: Ξεπεράστηκαν τα προβλήματα

122100943 10214726315350030 1091648881904288895 o 1

Ιδιαίτερη συμβολή στην ολοκλήρωση του έργου έχει και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βέροιας κ. Ηλίας Πλιόγκας, ο οποίος παρά την υγειονομική κρίση με την πανδημία του κορωνοϊού, δούλεψε μεθοδικά ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να να κερδιθεί ο χαμένος χρόνος.

Όπως δήλωσε ο ίδιος: «Η Ημαθία θα πάψει να χει το δικό της «γιοφύρι της Άρτας». Συντονισμένα και με απόλυτη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων λύσαμε προβλήματα, επιταχύναμε διαδικασίες, διορθώσαμε λάθη και αστοχίες , θεραπεύσαμε εγκληματικές παραλείψεις των τελευταίων ετών. Αθόρυβα αλλά ουσιαστικά. Συμπυκνώσαμε τον χρόνο. Κερδίσαμε χαμένο έδαφος και ευκαιρίες ετών. Εργαζόμαστε όλοι με αφοσίωση στην επίτευξη του τελικού στόχου. Η υγειονομική κρίση δεν μας αποσυντόνισε. Μας πείσμωσε. Μας δυνάμωσε. Με την αμέριστη στήριξη του Υπουργείου Υγείας και της 3ης ΥΠΕ, την συμβολή της επιβλέπουσας αρχής των «Κτιριακών Υποδομών» και του Διευθύνοντα Συμβούλου κ. Θαν. Γιάνναρη και το αδιάκοπο ενδιαφέρον της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και προσωπικά του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα κλείνουμε ένα κεφάλαιο που αποτελούσε άγος για τη Δημόσια Διοίκηση, καθώς παρέμενε επί χρόνια υπό κατασκευή”.

Παράλληλα ,εργαζόμαστε για την προώθηση και την τελική έγκριση και υλοποίηση του έργου της «Ενεργειακής Αναβάθμισης» του παλαιού κτιρίου. Ένα σημαντικό έργο που θα φέρει την πλήρη λειτουργική αναβάθμιση και ενοποίηση παλαιών και νέων υποδομών. Την ίδια περίοδο το ΓΝ Ημαθίας ολοκλήρωσε την κατάθεση τεχνικών δελτίων για την άμεση ενίσχυση με νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό ύψους 2,2 εκατ. Ευρώ των Μονάδων Βέροιας και Νάουσας στο πλαίσιο του Προγράμματος που ανακοίνωσε και θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Ο Πολίτης και το opolitis.gr και στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας» και αναδημοσιεύεται στο economix.gr στο πλαίσιο της συνεργασίας περιεχομένου των δύο ΜΜΕ]