Εγκρίθηκε ο διορισμός της νέας ηγεσίας της ΥΠΑ
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, μιλάει κατά τη διάρκεια παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου, Αθήνα, Τρίτη 09 Ιουλίου 2019.
Εγκρίθηκε ο διορισμός της νέας ηγεσίας της ΥΠΑ
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, μιλάει κατά τη διάρκεια παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου, Αθήνα, Τρίτη 09 Ιουλίου 2019.
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Για τον σχεδιασμό της αντιπλημμυρικής θωράκισης της χώρας και συγκεκριμένα για την πορεία των εργασιών στην διευθέτηση του Ρέματος Εσχατιάς, ενημέρωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

«Εξαιρετικά σημαντική» χαρακτήρισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής τη σύμβαση που πρόκειται να υπογραφεί στο πλαίσιο της ευρύτερης αντιπλημμυρικής θωράκισης της χώρας, για τη διευθέτηση του ρέματος Εσχατιάς και ιδίως για το τμήμα από τη συμβολή αγωγού Ευπυρίδων έως τη λεωφόρο Πάρνηθος, συνολικού προϋπολογισμού 86.200.000 ευρώ, με τη χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ.

Σχετικά με το έργο «Διευθέτηση του Ρέματος Εσχατιάς και ιδίως το τμήμα από τη Συμβολή Αγωγού Ευπυρίδων έως τη Λεωφόρο Πάρνηθος, συνολικού προϋπολογισμού 86.200.000 ευρώ και με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ» ο κ. Καραμανλής είπε πως με την συγκεκριμένη συμβασιοποίηση ολοκληρώνεται η διευθέτηση του ρέματος από τον Κηφισό μέχρι την Λ. Πάρνηθος στον Δήμο Αχαρνών.

Ενημερώνοντας σχετικά τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σε συνεδρίαση λίγο πριν την κατάθεση πρότασης μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «κύριος στόχος του συγκεκριμένου έργου αποτελεί η αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών, κυρίως, του Δήμου Αχαρνών, αλλά και των Δήμων Φυλής και Αγίων Αναργύρων-Καματερού», και επεσήμανε ότι «θα διατεθεί ποσό ύψους 1,7 εκατ. ευρώ για έργα ανάπλασης στη περιοχή».

Ο κ. Καραμανλής, ενημερώνοντας τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξήγησε ότι το αντιπλημμυρικό έργο διαρθρώνεται σε 4 επιμέρους τμήματα:

  1. Έργα διευθέτησης του ρέματος Εσχατιάς στο τμήμα μεταξύ του ρέματος Ευπυρίδων στο Καματερό και της Λεωφόρου Πάρνηθας στον Δήμο Αχαρνών.
  2. Έργα διευθέτησης ρέματος Αγίου Γεωργίου.
  3. Έργα διευθέτησης ρέματος Πικροδαφνέζας και
  4. Έργα Ανάπλασης του χώρου διέλευσης των διευθετούμενων ρεμάτων Εσχατιάς και Αγίου Γεωργίου.

Επίσης, ο Υπουργός επισήμανε τις οικονομικές και περιβαλλοντικές ανισότητες που παρατηρούνται στις εν λόγω περιοχές σημειώνοντας ότι η έντονη αστικοποίηση έχει πραγματοποιηθεί σε τμήματα της περιοχής με αυθαίρετη δόμηση κι έχουν πολλαπλασιαστεί οι επεμβάσεις στα ρέματα. «Αυτός είναι κι ο λόγος που η λεκάνη απορροής του ποταμού Κηφισού, στην οποία περιλαμβάνεται και το ρέμα Εσχατιάς, ανήκει στις περιοχές δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας, σύμφωνα με τον χάρτη Επικινδυνότητας Πλημμύρας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Εντός 2021 δέκα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνεται στο ευρύτερο «πακέτο» δέκα μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 438 εκ. ευρώ, τα οποία σταδιακά εντάσσονται στο ΕΣΠΑ.

Μάλιστα, για την χρηματοδότηση των έργων αυτών, επισήμανε ότι εκτός από την χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ υπάρχουν δύο συμβάσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, και 70 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα και δεσμεύτηκε ότι και τα δέκα αντιπλημμυρικά έργα θα έχουν συμβασιοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2021.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν τα χρήματα για την ολοκλήρωση, συνολικά, και των 10 μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία είχαν εγκριθεί από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι «έχουν δοθεί χρήματα και από την ΕΙΒ, ενώ χρηματοδότηση μπορεί να εγκριθεί και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία».

«Τα πέντε έργα συμβασιοποιούνται μέσα στο 2021 και δημοπρατούνται και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να έχουν γίνει όλα μέχρι το 2023 και το πρώτο δίμηνο του 2024», ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε:

«Υπάρχει μία πολύ μεγάλη επιθυμία και κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να χρηματοδοτεί ακριβώς αυτά τα πράσινα έργα και στο Ταμείο Ανάκαμψης η προτεραιότητά της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι για έργα τα οποία έχουν πράσινο πρόσημο».

Χαρίτσης: Σωστή, αλλά «επιφυλάσσομαι» για την αλλαγή κατεύθυνσης πόρων του Ταμείου Υποδομών

Τις εξελίξεις που ανέδειξε το economix.gr σε όλο τους το βάθος σχετικά με το Ταμείο Υποδομών, σχολίασε από την πλευρά του, ο τομεάρχης Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Τόνισε ότι το υπουργείο Υποδομών πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο για το πού θα κατευθυνθούν τα χρήματα από το Ταμείο Υποδομών, ύψους 450 εκατ. καθώς, όπως είπε, έχει δεσμευτεί για υλοποίηση συγκεκριμένων κατηγοριών έργων, άρα και οι επιχειρήσεις οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές του συγκεκριμένου ταμείου.

«Συμφωνώ μαζί σας ότι το Ταμείο Υποδομών υπήρξε ένα εργαλείο, το οποίο ήταν πολύ χρήσιμο να βοηθήσει τον κατασκευαστικό κλάδο και τις επιχειρήσεις γύρω από αυτόν τον κλάδο. Αυτή ήταν η φιλοσοφία του. Τώρα, τι λέμε; Σωστά, αυτό που κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης, κατά την άποψή μου, είναι να δώσει τα χρήματα στον κατασκευαστικό κλάδο. Δεν γνωρίζω τους όρους και τις προϋποθέσεις. Επιφυλάσσομαι να σας απαντήσω. Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι καλό είναι αυτό το ποσό, επειδή είναι ένα ποσό σημαντικό, καλό είναι να μπορέσει να διοχετευτεί πραγματικά εκεί που υπάρχει η ανάγκη».