Ηλεκτρική διασύνδεση νησιών
Πηγή Εικόνας: EuroAsia Interconnector

Την υπογραφή δανειακής σύμβασης ύψους, έως, 400 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής με συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ ανακοίνωσαν η Αριάδνη Interconnection, 100% θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ, και η Eurobank.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ και πρόεδρος της Αριάδνη Interconnection, Μάνος Μανουσάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας σε τελετή που πραγματοποιήθηκε παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμου Θωμά και της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου.

«Σήμερα με την υπογραφή μιας από τις μεγαλύτερες δανειακές συμβάσεις, μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της Eurobank, αναδεικνύεται έμπρακτα η υποστήριξη σημαντικών αναπτυξιακών έργων της χώρας από τις Ελληνικές Τράπεζες», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Θωμάς και πρόσθεσε: «Η χρηματοδότηση του έργου συνοδεύεται από ευνοϊκούς όρους επ’ ωφελεία των Ελλήνων καταναλωτών, με εξασφαλισμένη τη δυνατότητα συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων μέχρι του ποσού των 200 εκατ. ευρώ σε μεταγενέστερο στάδιο, μειώνοντας ακόμα περισσότερο το κόστος του. Η χρηματοδότηση αυτού του εμβληματικού έργου αποτελεί σαφές μήνυμα επίτευξης των στόχων της κυβέρνησης για την ενεργειακή μετάβαση, όπου μεταξύ άλλων, προωθείται η διασύνδεση της πλειονότητας των μη διασυνδεδεμένων νησιών με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα».

Ο κ. Μάνος Μανουσάκης, ανέφερε από την πλευρά του ότι η σύμβαση επισφραγίζει τη βιώσιμη χρηματοδότηση της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, ενός ιστορικού εθνικού έργου που μπήκε σε τροχιά υλοποίησης πριν μερικές εβδομάδες στην Κρήτη και πρόσθεσε: «Η διασφάλιση των βέλτιστων όρων χρηματοδότησης για τα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων αποτελεί σταθερό στόχο του Διαχειριστή και είμαστε πεπεισμένοι ότι υπογράφουμε με την Eurobank μια συμφωνία “win-win”».

Ο κ. Καραβίας τόνισε εξάλλου τα εξής: «Η συνεργασία της Eurobank με τον ΑΔΜΗΕ για την αποκλειστική χρηματοδότηση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, υπογραμμίζει τη βούληση και τη δυνατότητα της Τράπεζας να δώσει το παρών παντού όπου υπάρχει μεγάλο έργο πνοής για τη χώρα.

Είναι ένα έργο μείζονος σημασίας για την ελληνική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πέρα από τα μεγάλα και άμεσα οικονομικά οφέλη, είναι πλήρως ενταγμένο στη στρατηγική της πράσινης μετάβασης, που θα αναδείξει και θα αξιοποιήσει το πλούσιο δυναμικό του νησιού σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στις σημερινές συνθήκες αποκτά και γεωπολιτική σημασία».

Η υπογραφή της συμφωνίας Eurobank με την Αριάδνη Interconnection, 100% θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ, για τη δανειακή σύμβαση ύψους, έως 400 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής με συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ έχει πέραν όλων των άλλων και ιδιαίτερη συμβολική σημασία επισημαίνει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής Group Corporate & Investment Banking της Eurobank Κώστας Βασιλείου.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Βασιλείου αναφέρει ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα ισχυρό σήμα προς τους διεθνείς επενδυτές ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι σε θέση να χρηματοδοτεί με ανταγωνιστικούς όρους μεγάλα επενδυτικά έργα υποδομών που συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρα μας, προς όφελος όλων: της κοινωνίας, των επιχειρήσεων, των τραπεζών, των μετόχων τους και της οικονομίας γενικότερα.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Ιωάννης Μάργαρης δήλωσε ότι η σημερινή συμφωνία δανειακής σύμβασης είναι πολύ σημαντική στιγμή για τον ΑΔΜΗΕ και την Αριάδνη. Το έργο πέρασε από πολλά κύματα για να φτάσει στη σημερινή ημέρα. Η χρηματοδότηση είναι πάντα ένα σημείο που δίνει φως και ορίζοντα στα μεγάλα έργα όπως αυτό, πρόσθεσε. Όπως ανέφερε επίσης το έργο έχει ήδη ξεκινήσει με κάποιες περιφερειακές εργασίες και εντός τετραμήνου που θα ολοκληρωθούν και οι τελευταίες αναλυτικές μελέτες κατασκευής το έργο θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το έργο είναι προγραμματισμένο να παραδοθεί μέσα στο 2023.

Το δάνειο έχει διάρκεια αποπληρωμής δέκα χρόνια και δυνατότητα τμηματικών αναλήψεων σύμφωνα με την πορεία υλοποίησης της διασύνδεσης.

Πέραν του τραπεζικού δανεισμού, το έργο θα υλοποιηθεί και με τη χρήση ιδίων κεφαλαίων ύψους 200 εκατ. ευρώ ενώ για το υπόλοιπο ποσό των 400 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθεί η συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020» ή και το διάδοχο πρόγραμμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.