Φώτο Αρχείου - Συνεργεία του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου κατεδαφίζουν αυθαίρετα - Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012 - ΑΠΕ ΜΠΕ
Φώτο Αρχείου - Συνεργεία του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου κατεδαφίζουν αυθαίρετα - Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012 - ΑΠΕ ΜΠΕ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Έπιασε και πάλι δουλειά η μπουλντόζα στην Μάνδρα, ξεκινώντας την περασμένη εβδομάδα την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών. «Δεν θα συμβιβαστούμε με την αυθαιρεσία. Είναι θέμα νομιμότητας, είναι θέμα ποιότητας ζωής» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης όπου παραβρέθηκε στην περιοχή, κατά την πρώτη κατεδάφιση για το 2020.

Στις 15 Νοεμβρίου συμπληρώνονται 3 χρόνια από την φονική πλημμύρα που στοίχησε τη ζωή σε 24 ανθρώπους στην Δυτική Αττική και είχε ως αποτέλεσμα πολλά σπίτια και επιχειρήσεις να καταστραφούν ολοσχερώς. 

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι να γκρεμιστούν 1.108 αυθαίρετα το επόμενο διάστημα. Μάλιστα, όπως είπε, εδώ και ένα μήνα έχουν ενημερωθεί σχετικά οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. 

«Σε αυτά τα ζητήματα δεν θα κάνουμε εκπτώσεις. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για αυθαίρετα σε δάση, σε αιγιαλούς, σε παραλίες. Δεν θα συμβιβαστούμε με την αυθαιρεσία σε αυτό το ζήτημα. Είναι θέμα νομιμότητας, είναι θέμα ποιότητας ζωής» τόνισε.

Ειδικότερα, τα 1.108 αυθαίρετα κτίσματα-άλλα δασικά και άλλα στον αιγιαλό- επιμερίζονται στην Επικράτεια ως εξής:

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής:                                   361

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης:                                   377

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας &Στ. Ελλάδας:      131

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης:           108

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου:            81

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου:                                    40

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου & Δ. Μακεδονίας:      10

Σύνολο:                                                                             1108

Παρόντες στη κατεδάφιση ήταν και ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Σπυρίδων Κοκκινάκης,  ο δήμαρχος της Μάνδρας – Ειδυλλίας Χρήστος Στάθης, στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπως και της Πολεοδομίας Ελευσίνας.

Οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στη Μάνδρα δεν είναι οι πρώτες για το  υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς τον Μάρτιο ξεκίνησε το γκρέμισμα στη Μακρόνησο, σε 22 αυθαίρετες κατοικίες.

Τον Απρίλιο, ο κ. Χατζηδάκης υπέγραψε απόφαση για την επαναπροκήρυξη ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών, εγκαταστάσεων και κτισμάτων στην Αττική, καθώς ο προηγούμενος του 2019 είχε κηρυχθεί άγονος. Αφορά στην κατεδάφιση 60 ακινήτων εντός της Περιφέρειας Αττικής. Τα 38 από αυτά βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, μεγάλη προτεραιότητα τόσο για το υπουργείο, όσο και για όλη την Κυβέρνηση συνολικά, είναι να γίνει το Μάτι της φονικής πυρκαγιάς μια βιώσιμη πόλη – πρότυπο.

Ήδη, από την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοινώθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι, το οποίο υλοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του ΤΕΕ.  Το εν λόγω σχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και την Περιφέρεια, για τυχόν βελτιώσεις, ωστόσο προβλέπεται να κατεδαφιστούν 141 κτίσματα και 340 μάντρες, με παράλληλη αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και επίλυση των δασικών προβλημάτων. 

Πάντως, για τους κατοίκους της περιοχής τα πράγματα παραμένουν δύσκολα. Αρκούν μερικά σύννεφα και οι πρώτες σταγόνες βροχής, για να σπεύσουν οι κάτοικοι της Μάνδρας να μετακινήσουν τα αυτοκίνητα τους, στους πλησιέστερους λόφους. «Δεν νομίζω πως θα μπορέσουμε πλέον να σταματήσουμε να λειτουργούμε ενστικτωδώς. Τους ανθρώπους και τα ζώα μας δεν καταφέραμε να τα σώσουμε τότε και αυτό με τα αμάξια, μάλλον, το κάνουμε για να μην νιώθουμε πως θα υπάρξουν στο μέλλον και τέτοιου είδους απώλειες» είχαν πει στο economix.gr σε οδοιπορικό που είχε πραγματοποιήσει. 

Παρά τις προσπάθειες να επανέλθει η περιοχή σε ρυθμούς κανονικότητας, τα σημάδια από χώμα και νερό στους τοίχους στέκουν ακόμα εκεί. Πωλητήρια σπιτιών, μαγαζιά που έβαλαν λουκέτο και κατεστραμμένες από την πλημμύρα επιχειρήσεις είναι η μια πλευρά της Μάνδρας, με τους κατοίκους να υποστηρίζουν πως τα ταμεία τους είναι μειωμένα κατά 50%.