Ο Χάρτης συνολικής παρέμβασης για το Μάτι όπως περιλαμβάνεται στο ΕΧΣ που παρουσίασαν ΥΠΕΝ-ΤΕΕ
Ο Χάρτης συνολικής παρέμβασης για το Μάτι όπως περιλαμβάνεται στο ΕΧΣ που παρουσίασαν ΥΠΕΝ-ΤΕΕ

Τα βασικά σημεία του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το Μάτι περίπου έναν χρόνο μετά τις εφιαλτικές πυρκαγιές που στοίχισαν τη ζωή και τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής παρουσίασε σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας μαζί με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργο Στασινό.

Όλες οι πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ταχύτατη ολοκλήρωση του σχεδίου που, υπό διαφορετικές συνθήκες και χωρίς την έμπρακτη συμβολή του ΤΕΕ, θα είχε χρειαστεί σαφώς μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αλλά και πολύ υψηλότερο κόστος για την υλοποίησή του.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξήρε το έργο που κατάφερε να διεκπεραιώσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το ΤΕΕ επισημαίνοντας πως το υπουργείο τήρησε τις δεσμεύσεις του καθώς «το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για το Μάτι παρουσιάζεται νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις μας και παρά την αμφισβήτηση που υπήρξε από την αντιπολίτευση για τον χρόνο ολοκλήρωσής του». Μάλιστα, ο υπουργός επεσήμανε ότι «το σχέδιο θα δώσει νέα ζωή στο Μάτι σε μια περιοχή που έχει σχεδιαστεί με δυσάρεστες αναμνήσεις για όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα τους κατοίκους του. Σήμερα θέτουμε τις βάσεις για την επούλωση των πληγών που άνοιξαν τότε».

Αναφερόμενος στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σχεδιασμού, επεσήμανε πως δεν θα ισοπεδωθούν οι φυσικές ομορφιές στο Μάτι αλλά ούτε και θα υπάρξει ανοχή στις απαράδεκτες καταστάσεις που οδήγησαν στην περσινή τραγωδία. «Στο Μάτι θα μπει μια τάξη. Θα αντιμετωπιστούν τα σκάνδαλα του παρελθόντος και θα ανοιχτούν δίοδοι προς την παραλία που θα αποκτήσει εντελώς νέα εικόνα. Όλα τα μέτρα που θα ληφθούν θα οδηγήσουν σε προστασία της περιοχής τόσο από πυρκαγιές όσο και από πλημμύρες με επεμβάσεις σε διαφορετικά μέτωπα», τόνισε ο υπουργός.

Στις δυσκολίες που αντιμετώπισε το Επιμελητήριο σε ό, τι αφορά την εκπόνηση του σχεδίου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, τονίζοντας πως «πρόκειται για μια πρότυπη δουλειά σε μια περιοχή που είναι και παραμένει χτισμένη και η οποία έχει όλα τα πολεοδομικά προβλήματα που μπορούν να συναντηθούν, όπως ρέματα, αυθαίρετα, δασικά και νομικά ζητήματα καθώς και ακτογραμμή.

Ο κ. Στασινός τόνισε ακόμη πως απεδέχθη, ύστερα από σχετική συνάντηση, την πρόταση του πρωθυπουργού για την εκπόνηση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου για το Μάτι θέτοντας ως βασικό στόχο της επίλυση προβλημάτων που υπήρχαν με την παραλία και τα αυθαίρετα και με γνώμονα να καταστεί βιώσιμη η περιοχή χωρίς να προκληθούν πρακτικά ζητήματα στους κατοίκους της. «Δεν θα γίνουν τόσες κατεδαφίσεις που θα δημιουργούσαν πρόβλημα συνολικά στους κατοίκους. Αυτή ήταν και η δυσκολία του εγχειρήματος και όλοι ήταν σίγουροι ότι δεν θα ολοκληρώνονταν εντός του χρονοδιαγράμματος, ότι δεν θα σας καλούσαμε τόσο νωρίς για να το ανακοινώσουμε», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρθηκε ειδικά στον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση τέτοιων σχεδίων με τις κλασικές διαδικασίες. Όπως ανέφερε, κατά μέσο όρο απαιτούνται 8 με 10 χρόνια. Υπάρχουν και περιπτώσεις (αναφέρθηκε στην επέκταση του σχεδίου πόλης στο Άργος) όπου χρειάστηκαν περισσότερο από 20 χρόνια. Ενώ στο Μάτι οι μελέτες για το νέο σχέδιο πόλης, μέσα από το Ειδικό Χωρικό (πολεοδομικό) Σχέδιο ολοκληρώνονται με ταχύτατες διαδικασίες, για πρώτη φορά στη χώρα, με τη συμβολή του ΤΕΕ, σε έναν μόλις χρόνο – και πρακτικά σε έξι μήνες μελετητικών εργασιών.

«Σήμερα είναι ένα πρώτο βήμα που δείχνει πως, ό,τι είπαμε μέχρι τώρα, το κάναμε πράξη. Η πολιτεία θα πρέπει να οργανωθεί έτσι ώστε να μην μείνουμε στα σχέδια. Θεωρούμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε και τους δημόσιους χώρους ενώ το παραλιακό μέτωπο και το Μάτι δεν θα κινδυνεύουν από πλημμύρες και πυρκαγιές. Ελπίζω μέχρι το 2024 που θα είμαι πρόεδρος του ΤΕΕ να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα. Αν όχι, θα ασκήσουμε την κριτική που χρειάζεται επίσημα και εγκαίρως. Είμαι όμως σίγουρος ότι με τη συγκεκριμένη ομάδα που έχω συνεργαστεί μέχρι τώρα θα ολοκληρωθεί εγκαίρως το έργο», κατέληξε ο κ. Στασινός.

Από τη δική του πλευρά, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου, εξειδίκευσε έτι περαιτέρω τον σχεδιασμό επισημαίνοντας πως η στρατηγική μελέτη περιοδικών εκπτώσεων θα αναρτηθεί σε περίπου ένα δεκαήμερο για διαβούλευση, θέτοντας ως πιθανότερη ημερομηνία την 25η Ιουνίου. Όπως σημείωσε, θα ακολουθήσει η ανάλυση των σχολίων της διαβούλευσης, η ενσωμάτωση των στοιχείων που θα προκύψουν, η έγκριση της βασικής περιβαλλοντικής μελέτης καθώς και γνωμοδότηση για το σχέδιο αλλά και σύνταξη, προεπεξεργασία και δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος, το οποίο και αναμένεται να είναι διαθέσιμο στις αρχές Οκτωβρίου.

Ακόμη, ο υφυπουργός έκανε λόγο για οκτώ υποστηρικτές μελέτες που πλαισιώνουν το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και οι οποίες αφορούν: τοπογραφία, συγκοινωνίες, οριοθέτηση ρεμάτων, γεωλογική καταλληλότητα, νομικά ζητήματα, περιβαλλοντικές επιπτώσεις, κατάρτιση δασικού χάρτη καθώς και μειωμένο κίνδυνο για πλημμύρες. Ο κ. Οικονόμου σημείωσε παράλληλα πως «κάποιες από τις ρυθμίσεις είναι άμεσα εφαρμόσιμες ενώ άλλες θα χρειαστούν την πολεοδόμηση» ενώ συμπλήρωσε ότι «το σχέδιο θα ξεκινήσει πριν από τον Οκτώβρη καθώς ένα μεγάλο μέρος της επεξεργασίας θα γίνει από τώρα». Ο υφυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι «το πολεοδομικό σχέδιο εφαρμογής εκτιμούν ότι θα γίνει σε έναν χρόνο από τον Σεπτέμβριο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνουν τα βασικά ώστε να μην κινδυνεύσουμε να έχουμε μια νέα Μάνδρα».

«Τα ρέματα ήταν σε άθλια κατάσταση. Αν πηγαίναμε με τη συνήθη διαδικασία που χρειάζεται για τα ρέματα, θα είχαμε υπερπολλαπλάσιο αριθμό κατεδαφίσεων. Βρήκαμε τρόπο να παρακάμψουμε αυτό το αποτέλεσμα εξασφαλίζοντας οριοθέτηση με απόλυτη ασφάλεια που προϋπέθετε πάρα πολλή δουλειά. Δυστυχώς, δεν είχε γίνει τίποτα. Το λέω αυτό όχι να επικρίνω τον προκάτοχό μου αλλά για να δείξω την πραγματική δυσκολία που υπήρξε για τεχνικούς και κατοίκους», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ, Κωνσταντίνος Αραβώσης, σημείωσε πως η ηγεσία του υπουργείου παρέλαβε μία δύσκολη κατάσταση και κλήθηκε να επιλύσει προβλήματα που αφορούν τόσο τις οικιστικές πυκνώσεις όσο και τις εκτάσεις δασικού χαρακτήρα. Εξειδίκευσε δε ορισμένα ζητήματα, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «καταρχήν σύμφωνα με την ειδική διάταξη του περιβαλλοντικού νόμου (αρ. 102 / παρ. 6) εξαιρέθηκε η περιοχή Μάτι και το Λιμανάκι και για τις εκτάσεις αυτές ανακαλούνται κάθε είδους διοικητικές πράξεις που είχαν εκδοθεί με βάση τη δασική νομοθεσία». Τόνισε ακόμη πως «προχωράμε σε αναμόρφωση των δασικών χαρτών και σημαντική προσθήκη σε αυτόν τον νέο νόμο είναι ότι στις διοικητικές πράξεις συμπεριλαμβάνονται και οι οικοδομικές άδειες που δεν έχουν υλοποιηθεί και άρα εξαιρούνται και αυτές οι εκτάσεις».

«Για τις περιοχές που δεν εξαιρούνται από τη δασική νομοθεσία υπάρχουν δυνατότητες που αναφέρονται οριζόντια για όλους τους δασικούς χάρτες στην Ελλάδα. Οι περιοχές για δασικές αναδασώσεις υποβάλλονται στον χάρτη αλλά ο καθένας έχει δυνατότητα να υποβάλει αίτημα υπαγωγής στον νόμο περί οικιστικών πυκνώσεων. Κατά προτεραιότητα αναμορφώνουμε τον δασικό χάρτη» τόνισε ο κ. Αραβώσης ενώ κατέληξε σημειώνοντας πως «ομάδα εργασίας θα παρακολουθεί τις διαδικασίες. Οι διοικητικές πράξεις θα ενταχθούν στον χάρτη και οι δημόσιοι φορείς θα πρέπει να αποστείλουν τις πράξεις σε ορισμένο χρόνο υποβολής ενώ παρέχεται πίστωση για τεχνική βοήθεια για την υποβολή της αναμόρφωσης του δασικού χάρτη».

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ, Ευθύμης Μπακογιάννης, τόνισε πως «το νέο ειδικό πολεοδομικό σχέδιο είχε κάποιες βασικές αρχές που δώσαμε στο επιμελητήριο. Ζητήσαμε ανάταξη με κριτήριο τη βιωσιμότητα του πολίτη και αναβάθμιση στις τεχνικές υποδομές» ενώ συνέχισε την τοποθέτησή του σημειώνοντας: «Με την πολεοδόμηση σε μεγάλο τμήμα της περιοχής αποκτούνται δικαιώματα δόμησης και από αυτούς που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να κτίσουν νόμιμα και δεν επέλεξαν να το κάνουν. Τακτοποιείται ένα μεγάλο τμήμα ιδιοκτησιών με καθεστώς ασαφές ή θεωρούμενο από διάφορες πλευρές ως δασικό, με την αναγνώριση των παλαιών διανομών».

Συμπλήρωσε πως «στις περιοχές που δεν εξαιρούνται από το δασικό χαρακτήρα, διατηρούνται όσα κτίσματα έχουν οικοδομήσει με νόμιμη άδεια, ενώ για τα υπόλοιπα δίνονται εναλλακτικές δυνατότητες για τακτοποίηση κτισμάτων ή για χαρακτηρισμό των γηπέδων ως μη δασικών». Ακόμη, τόνισε πως θα δημιουργηθούν «Τόπος Μνήμης», «Αρχιτεκτονικός Περίπατος Μνήμης», και Κέντρο Εκπαίδευσης-Ευαισθητοποίησης για την Προστασία από Φυσικές Καταστροφές ενώ, τέλος, πρόσθεσε πως διανοίγονται και τα οκτώ ρέματα, εξασφαλίζεται χώρος για περίπατο και γίνεται πράξη ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός.

Δείτε εδώ αναλυτικότερα τί ακριβώς σχεδιάζεται στο Μάτι, σύμφωνα με όσα είπαν οι συμμετέχοντες στη σημερινή παρουσίαση.

Δείτε εδώ την αναλυτική παρουσίαση ΥΠΕΝ – ΤΕΕ κλπ

Δείτε επίσης τη συνολική λύση για την περιοχή, όπως αποτυπώνεται στον χάρτη παρέμβασης για το ΕΧΣ στο Μάτι:

Ο Χάρτης συνολικής παρέμβασης για το Μάτι όπως περιλαμβάνεται στο ΕΧΣ που παρουσίασαν ΥΠΕΝ-ΤΕΕ