Συμβούλιο της Επικρατείας ΣτΕ
Συμβούλιο της Επικρατείας ΣτΕ
Συμβούλιο της Επικρατείας ΣτΕ
Συμβούλιο της Επικρατείας ΣτΕ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νομοθετική ρύθμιση που θα θυμίζει αυτή  των οικιστικών πυκνώσεων, ώστε να δοθεί μια μέση λύση στο τέλος που έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την εξαγορά των παρανόμων εκχερσωμένων εκτάσεων, αναμένεται να φέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του economix.gr. 

Παρότι δεν έχει ακόμα καθαρογραφτεί η Απόφαση, αυτό που έγινε γνωστό είναι το τελικό φρένο που βάζει η Ολομέλεια στις παράνομες εκχερσωμένες εκτάσεις ιδιοκτητών, αφήνοντας επί της ουσίας περί τα 2 εκατ. στρέμματα στον αέρα. Το πρόβλημα ωστόσο γιγαντώνεται, δεδομένου ότι χιλιάδες αγρότες από το 2017 όπου και προβλεπόταν και στην πράξη εξαγορά των συγκεκριμένων εκτάσεων, να κινδυνεύουν να χάσουν τόσο τα ποσά που κατέβαλλαν σε ενστάσεις ώστε να συνεχίσουν να καλλιεργούν την γη τους αλλά και να μείνουν χωρίς επιδοτήσεις.

Όπως τονίζουν πηγές στο economix.gr, το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι αφορά χιλιάδες πολίτες και για αυτό το λόγο το ΥΠΕΝ θα επιχειρήσει να βρει την χρυσή τομή ώστε αφενός να μην χαθούν περιουσίες και αφετέρου, να μην υπάρξει ζήτημα συνταγματικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να υπάρξει ρύθμιση η οποία θα ξεκαθαρίζει τι θα γίνεται με τις αγροτικές επιδοτήσεις και τα ποσά που κατέβαλλαν μέχρι σήμερα οι αγρότες προκειμένου να έχουν την δυνατότητα να καλλιεργούν την δασική έκταση που είχαν τόσα χρόνια στην κυριότητα τους. Κατά τις ίδιες πηγές, το υπουργείο θα επιχειρήσει να φέρει μια αντίστοιχη πρόταση με αυτή των οικιστικών πυκνώσεων, η οποία αφού πάρει το πράσινο φως του ΣτΕ, θα μπορεί να συνεχίσει να παραχωρεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα την γη στους πολίτες που την δούλευαν μέχρι τώρα έναντι τιμήματος. 

Σε μια προσπάθεια να λυθεί το ζήτημα, η προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε να κάνει εξαγορά καλλιεργήσιμων εκτάσεων που θεωρούνται δασικές. Ωστόσο, πέρσι τέτοια περίοδο έπειτα από προσφυγές, το Ε’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του 2014 και 2017 με τις οποίες δόθηκε αυτή η δυνατότητα έναντι τιμήματος, κρίνοντας ότι προσβάλλουν τα άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος αλλά και τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και του κράτους δικαίου και παρέπεμψε το θέμα λόγω σοβαρότητας στην Ολομέλεια. Με την Απόφαση που βγήκε τώρα, δίνεται οριστικό τέλος. 

Η απόφαση αρ.645/2019 του Ε’ τμήματος αφορά προσφυγή της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) κατά της συνταγματικότητας τεσσάρων υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες ορίζονται πτυχές της διαδικασίας εξαγοράς παράνομα εκχερσωμένων δασών και δασικών εκτάσεων. Οι αποφάσεις βασίζονται σε διατάξεις των νόμων 4280/2014  και 4467/2017, με τις οποίες δόθηκε η πλήρους εξαγοράς εκτάσεων που εκχερσώθηκαν πριν το 1975 και αγοράς του δικαιώματος αγροτικής χρήσης για όσες εκχερσώθηκαν από το 1975 έως το 2007. 

Την είδηση της Απόφασης έκανε γνωστή ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Νικόλαος Μπόκαρης. «Η δικαίωση της ΠΕΔΔΥ και του ΓΕΩΤΕΕ θα έπρεπε να σηματοδοτήσει την αλλαγή στάσης των πολιτικών ηγεσιών των εκάστοτε κυβερνήσεων απέναντι στα δασικά οικοσυστήματα και, κυρίως, την ασφαλέστερη νομοθέτηση για αυτά (βλέπετε Δασικοί Χάρτες) με κριτήριο τη συνταγματική κανονικότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αλλάζει κάτι στην  διάταξη του περιβαλλοντικού νόμου, με την οποία προβλέπεται ότι από το πεδίο εφαρμογής των δασικών χαρτών εξαιρούνται περιοχές που ο χαρακτήρας τους άλλαξε νομίμως πριν από το 1975, από δασικός σε άλλης μορφής, με ισχύουσες πράξεις της Διοίκησης. Παράλληλα, το όλο θέμα δεν πρόκειται να δημιουργήσει περαιτέρω καθυστέρηση στην ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών. 

Πάντως, σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία του ΟΠΕΚΕ, οι παράνομα εκχερσωμένες εκτάσεις που επιδοτούνται ξεπερνούν τα 2 εκατ. στρέμματα. Οι περισσότερες επιδοτούμενες εκτάσεις βρίσκονται στην Λάρισα και είναι 554.952 στρέμματα. Ακολουθούν, Ηλεία με 302.556 στρέμματα, Αχαΐα με 198.227 στρ., Λακωνία με 169.585 στρ., Μαγνησία με 149.695 στρ.,  Μεσσηνία με 139.683 στρ.,  Χαλκιδική με 131.580 στρ.,  Κοζάνη με 109.078 στρέμματα.