Ευρωπαϊκή σημαία - το έμβλημα της ΕΕ, Βρυξέλλες
Ευρωπαϊκή σημαία - το έμβλημα της ΕΕ, Βρυξέλλες
Πηγή Εικόνας: Θοδωρής Καραουλάνης

του Θοδωρή Καραουλάνη

Η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες, 17 Μαΐου, τον επικαιροποιημένο κατάλογο με τις χώρες που εντάσσονται στη «μαύρη λίστα» για τις οικονομικές δραστηριότητες, καθώς κρίνεται, όπως ορίζει η νομοθεσία, ότι δεν καταπολεμούν σε ικανοποιητικό βαθμό το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Το σύνολο των χρηματοπιστωτικών οργανισμών της ΕΕ (αλλά και πολλών άλλων χωρών, καθώς όχι μόνο η ΕΕ αλλά και άλλοι διεθνείς οργανισμοί) παρακολουθούν με αυξημένα μέτρα σχεδόν όλες τις συναλλαγές με αυτές τις χώρες. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα, οι τράπεζες ζητούν επιπλέον και αναλυτικά στοιχεία και δικαιολογητικά για τις τραπεζικές συναλλαγές και ενημερώνουν αντίστοιχα την Τράπεζα της Ελλάδας και άλλες δημόσιες Αρχές. Ακόμη, η εφορία (ΑΑΔΕ) δεν αναγνωρίζει δαπάνες και έξοδα με τιμολόγια από αυτές τις χώρες κλπ.

Οι αλλαγές στη λίστα δεν είναι πολλές αλλά κρίνονται σημαντικές, ειδικά για τη χώρα μας.

Και αυτό γιατί στη «κόκκινη λίστα» εντάσσονται δύο μεγάλες οικονομίες της Μαύρης Ηπείρου, η Νότια Αφρική και η Νιγηρία. Με την πρώτη η χώρα έχει παραδοσιακές σχέσεις δεκαετιών και ελληνική παροικία, ενώ με τη δεύτερη υπάρχουν ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι που συνεργάζονται με επιχειρήσεις της περιοχής .

Παράλληλα από τη λίστα αφαιρέθηκαν, καθόσον κρίθηκε ότι προσαρμόστηκαν στις διεθνείς απαιτήσεις, η Καμπότζη και το Μαρόκο.

Η εφαρμογή της νέας λίστας είναι σχεδόν άμεση, καθώς πρόκειται για απλή τροποποίηση υφιστάμενου σε ισχύ ευρωπαϊκού κανονισμού (όχι οδηγίας), επομένως εφαρμόζεται αυτομάτως σε όλα τα κράτη μέλη εντός 20 ημερών από τη (χθεσινή) δημοσίευση. Για αυτόν τον λόγο τα λογιστήρια και οι οικονομικές υπηρεσίες των ενδιαφερόμενων πρέπει να προσαρμοστούν άμεσα.

Η επικαιροποιημένη «μαύρη λίστα» έχει ως εξής:

Τρίτες χώρες υψηλού κινδύνου

1 Αφγανιστάν

2 Μπαρμπέιντος

3 Μπουρκίνα Φάσο

4 Νήσοι Κέιμαν

5 Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

6 Γιβραλτάρ

7 Αϊτή

8 Τζαμάικα

9 Ιορδανία

10 Μαλί

11 Μοζαμβίκη

12 Μιανμάρ

13 Νιγηρία

14 Παναμάς

15 Φιλιππίνες

16 Σενεγάλη

17 Νότια Αφρική

18 Νότιο Σουδάν

19 Συρία

20 Τανζανία

21 Τρίνινταντ και Τομπέιγκο

22 Ουγκάντα

23 Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

24 Βανουάτου

25 Υεμένη