Λεωφορεία - Τραμ
Λεωφορεία - Τραμ
Πηγή Εικόνας: antenna.gr

Λιγότεροι από το… αναμενόμενο, ήταν οι επιβάτες που μετακινήθηκαν σήμερα με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, παρά το γεγονός ότι βγήκε στους δρόμους το νέο κύμα εργαζομένων από το lockdown της πανδημίας. Όπως εξηγούν πηγές από το ΟΑΣΑ στο economix.gr, σημαντικό ρόλο στο να ότι δεν υπήρξε συνωστισμός έπαιξε το γεγονός ότι οι πολίτες πήγαιναν στην εργασία τους με διαφορετική ώρα προσέλευσης, η οποία είχε διαχωριστεί σε τρεις ζώνες (7.00, 8.00, 9.00 π.μ.).

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Οργανισμό, από την 1η Ιουνίου θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία αποζημίωσης με τη μορφή χρονικής επέκτασης σε όλους τους κατόχους προσωποποιημένων καρτών ATH.ENA Card, οι οποίοι προπλήρωσαν αλλά δεν εξάντλησαν την αξία των ενεργοποιημένων καρτών τους, λόγω των περιορισμών που τέθηκαν στις μετακινήσεις των πολιτών από τις 11 Μαρτίου έως τις 4 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, οι κάτοχοι προσωποποιημένων καρτών ATH.ENA Card που είχαν υπόλοιπο μικρότερο των 30 ημερών θα λάβουν πίστωση αξίας ενός μήνα, οι δε κάτοχοι καρτών που είχαν υπόλοιπο μεγαλύτερο των 30 ημερών θα λάβουν πίστωση αντίστοιχη με το χρόνο που διήρκησαν τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων.

Οι αποζημιώσεις θα πιστωθούν αυτοματοποιημένα, από την 1 Ιουνίου, στα αυτόματα μηχανήματα πώλησης του δικτύου του ΟΑΣΑ και θα είναι διαθέσιμες προς χρήση από τους δικαιούχους, όποτε το επιθυμήσουν εντός χρονικού διαστήματος 24 μηνών.

Επιπλέον, για τις αγορές ετήσιων καρτών θα παρέχεται πρόσθετη έκπτωση 10%, πάλι με τη μορφή χρονικής επέκτασης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «με τα μέτρα αυτά, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ο ΟΑΣΑ στηρίζουν έμπρακτα τους τακτικούς χρήστες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ευχαριστώντας τους για την εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν στους συγκοινωνιακούς φορείς του Οργανισμού».

Πάντως, από σήμερα και για το επόμενο διάστημα, θα συνεχίσουν να μπαίνουν εμβόλιμα δρομολόγια τις ώρες αιχμής στις γραμμές των λεωφορείων και του μετρό που παρατηρείται μεγαλύτερη κίνηση, εξαντλώντας τα διαθέσιμα μέσα. Στους δρόμους της Αθήνας βγαίνουν περισσότερα από 1.000 οχήματα και στο μετρό οι χρονοαποστάσεις θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, ιδίως στις ώρες αιχμής.

2,5 εκατ. εισιτήρια κόπηκαν την 1η εβδομάδα άρσης των μέτρων

Οι επιβάτες, θα συνεχίσουν να φορούν μάσκα καθώς έχει κριθεί αναγκαία από τους ειδικούς, ως συμπληρωματικό μέτρο κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Όσον αφορά τους 300 «βοηθούς επιβατών» θα παραμείνουν στους 45 σημαντικότερους σταθμούς ανταπόκρισης του μετρό με λεωφορεία για όλο τον μήνα, υπενθυμίζοντας τη χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων.

Παράλληλα, σε όλες τις αποβάθρες του μετρό και σε όλους τους συρμούς, καθώς και σε όλα τα λεωφορεία και τρόλεϊ, έχει τοποθετηθεί σήμανση, στο δάπεδο για την υπενθύμιση τήρησης αποστάσεων και στα καθίσματα ως υπόδειξη στους επιβάτες για τις θέσεις στις οποίες επιτρέπεται να καθίσουν, προκειμένου οι αποστάσεις να τηρούνται πάντα στο βαθμό που είναι δυνατό.

Επιπλέον, έχει ξεκινήσει ήδη να τοποθετείται και προστατευτικό διαχωριστικό μεταξύ του οδηγού και του χώρου επιβατών στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ και θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι και την επόμενη Δευτέρα 18 Μαΐου.

Σχετικά με τις απολυμάνσεις, θα συνεχιστούν ακόμη πιο εντατικά και πραγματοποιούνται σύμφωνα με το ΥΠΟΜΕ ενώ πλέον θα γίνεται και σε εξωτερικούς χώρους, δηλαδή στις στάσεις λεωφορείων. «Λαμβάνονται μέτρα όπως η απολύμανση των συρμών του μετρό, του ηλεκτρικού και του τραμ κάθε βράδυ με νέφωση, ο καθαρισμός των σταθμών με διάλυμα χλωρίνης. Στους εργαζόμενους σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που έρχονται σε επαφή με το επιβατικό κοινό, έχουν δοθεί όλα τα αναγκαία προσωπικά μέσα προστασίας» σημειώνεται χαρακτηριστικά.