Χώρος γραφείου
Με εξαίρεση, δηλαδή, την Μπλε Κέδρος, που εμφανίζει χαρτοφυλάκιο αξίας 75,1 εκατ. ευρώ, η Prodea Investments, η Trastor, η Intercontinental και η Briq Properties έχουν, έως σήμερα, υλοποιήσει επενδύσεις συνολικής αξίας 2,4 δισ. ευρώ στο ελληνικό real estate
Χώρος γραφείου
Με εξαίρεση, δηλαδή, την Μπλε Κέδρος, που εμφανίζει χαρτοφυλάκιο αξίας 75,1 εκατ. ευρώ, η Prodea Investments, η Trastor, η Intercontinental και η Briq Properties έχουν, έως σήμερα, υλοποιήσει επενδύσεις συνολικής αξίας 2,4 δισ. ευρώ στο ελληνικό real estate
Πηγή Εικόνας: Photo by trashhand from Pexels

Η πρώτη ΑΕΕΑΠ της χώρας είναι, μέχρι στιγμής, η Trastor, η οποία λόγω κορονοϊού υποχρεώνεται να ψαλιδίσει τις επενδύσεις που σχεδίαζε στα ακίνητα. Η ανώνυμη εταιρία επένδυσης σε ακίνητα είχε ως στόχο -όπως αυτός είχε διατυπωθεί στη γενική της συνέλευση τον περασμένο χειμώνα-να αυξήσει την αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της σε 300 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ο στόχος αυτός θα γινόταν πραγματικότητα μέσω νέων αγορών σε ακίνητα, οι οποίες θα χρηματοδοτούνταν, σε πρώτη φάση, μέσω έκδοσης Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου των 41 εκατ. ευρώ, και σε δεύτερη φάση μέσω Αύξησης Κεφαλαίου αξίας 72,6 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τάσος Καζίνος είχε αναφέρει στη γενική συνέλευση του περασμένου Οκτωβρίου ότι το ΜΟΔ θα χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεση χρηματοδότηση που θα εξασφαλίσει στην εταιρία τα απαιτούμενα χρήματα, ώστε να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της με καινούργια ακίνητα. Κι αυτό επειδή, τότε -τέλη Φθινοπώρου-αρχές Χειμώνα- εκτιμούνταν ότι θα χρειαζόταν μέχρι και πέντε μήνες για να εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο της ΑΜΚ.

Ανατροπή

Ωστόσο, η κρίση του Covid-19, που θεωρείται ότι θα φέρει τα πάνω κάτω στις αποτιμήσεις των ακινήτων, έχει υποχρεώσει την Trastor να αλλάξει κατεύθυνση. Αυτή η αλλαγή κατεύθυνσης φαίνεται σε δύο σημεία, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της Trastor την περασμένη Πέμπτη.

Πρώτον, στην μείωση της αξίας του ΜΟΔ από 41 εκατ. σε 31,9 εκατ. ευρώ και στην μετάθεση της ημερομηνίας λήξης του κατά έξι μήνες, για τις 31 Ιουλίου 2021. Να σημειώσουμε εδώ ότι το ΜΟΔ πρόκειται να καλύψει ο βασικός μέτοχος -με 56.67%- της Trastor WRED Red, με την αξία του να αντικατοπτρίζει και τη συμμετοχή του στην ΑΜΚ της ΑΕΕΑΠ.

Δεύτερον, στην αλλαγή στάσης τόσο της WRED όσο και του δεύτερου βασικού μετόχου (39,4%) της Trastor, όσον αφορά την κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου της Trastor. Οι δύο εταιρίες είχαν δεσμευτεί να ασκήσουν πλήρως τα δικαίωματα προτίμησης που τους αναλογούν. Ωστόσο, με επιστολή τους προς το δ.σ. της εταιρίας αναφέρουν ότι θα ασκήσουν μερικών τα δικαιώματα προτίμησης, δηλαδή η WRED και η Τράπεζα Πειραιώς θα καλύψουν 14,95 εκατ. και 22 εκατ. ευρώ, της ΑΜΚ των 72,6 εκατ. ευρώ.

Οι αποφάσεις αυτές σημαίνουν αλλαγή στάσης της ΑΕΕΑΠ, η οποία είναι εύλογη, όπως εξηγούν στην αγορά, λόγω των νέων συνθηκών στην ελληνική και παγκόσμια οικονομία και στα ακίνητα που δημιουργεί ο κορονοϊός. Εξάλλου, η εταιρεία επιλέγει, μέχρι νεοτέρας, να υιοθετήσει ένα πιο συντηρητικό επενδυτικό πρόγραμμα, αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα ανέμεναν οι βασικοί μέτοχοί της να τη στηρίξουν. Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση αυτή ενδέχεται να «δείχνει» και προς τα που θα κατευθυνθεί η αγορά ακινήτων την επόμενη μέρα του lockdown.

Σημειώνεται ότι η Trastor διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο 60 ακινήτων, επενδυτικής αξίας 226,8 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο το οποίο έχει στην κυριότητά αποτελείται από 27 κτίρια γραφείων, 16 καταστήματα, 1 εμπορικό κέντρο, 2 logistics center, 1 σταθμό αυτοκινήτων, 10 πρατήρια καυσίμων και 3 οικόπεδα. Το χαρτοφυλάκιο έχει συνολική μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια περίπου 149,633 τ.μ.

Το 2019 εμφάνισε σημαντική αύξηση των καθαρών κερδών, τα οποία ανήλθαν σε 13,77 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 2,74 εκατ. ευρώ της χρήσης του 2018. Αύξηση της τάξεως του 72,5% παρουσίασαν και τα έσοδα από μισθώματα που ανήλθαν σε 9,62 εκατ. ευρώ έναντι 5,58 εκατ. ευρώ της περυσινής χρήσης.