Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χωρίς αλλαγές από την δημόσια διαβούλευση, τόσο για τις οικιστικές πυκνώσεις, όσο και για τους δασικούς χάρτες, φαίνεται ότι θα κατατεθεί στην Βουλή το περιβαλλοντικό πολυνομοσχέδιο, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές στο economix.gr. Έτσι, παραμένει η διάταξη που προβλέπει την διατήρηση για 30 έτη για μερίδα αυθαιρέτων σε δάση,  τα… μωβ χταπόδια που προσωρινά εξαιρέθηκαν θα πάρουν σειρά ανάρτησης, ενώ οι υπόλοιποι χάρτες θα αργήσουν λίγο ακόμα να «τρέξουν».

Αν και η κατάσταση που διαδραματίζεται στην χώρα λόγω της πανδημίας, έχει αναγκάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος να καθυστερήσει τον προγραμματισμό του, πηγές αναφέρουν πως μετά το Πάσχα πιθανότατα να μπει στην Ολομέλεια. Ωστόσο, ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, με αποτέλεσμα η ανάρτηση που ήταν προγραμματισμένη αρχικά να γίνει τον Φεβρουάριο, να παραταθεί περί τον Ιούνιο – όπου και θα έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση του νόμου. 

Υπενθυμίζεται, ότι το ΥΠΕΝ είχε κάνει γνωστό πως οι υπόλοιπες αναρτήσεις θα έτρεχαν αφού πρώτα θα είχε ξεκαθαρίσει το τοπίο των δασικών αυθαιρέτων και θα υπήρχε μια επίσημη πρόταση να παρουσιαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων θα καταβάλλουν παράβολο ύψους 250 ευρώ προκειμένου να διασφαλίσουν την προσωρινή κατεδάφιση ωσότου εξεταστεί η αίτηση τους. Σε δεύτερο χρόνο, αν «καταφέρουν» να πάρουν το πράσινο φως θα διατηρήσουν την ιδιοκτησία τους για 30 χρόνια, ενώ όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, το υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζεται να φέρει αντίστοιχες ευνοϊκές ρυθμίσεις όπως στον νόμο 4495/17 που προβλέπει πολλές δόσεις και μικρά πρόστιμα για την υπαγωγή του ακινήτου.

Ταυτόχρονα, 2 μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες για τις οικιστικές πυκνώσεις, δηλαδή τις περιοχές που αρχικά εξαιρέθηκαν από την διαδικασία. Εκτός «διατήρησης», θα είναι όσα κτίρια:

α) Δεν έχουν το χαρακτήρα κατοικίας ή κατασκευής συνοδεύουσας την κατοικία. 

β) Κτίρια και λοιπές κατασκευές που έχουν ανεγερθεί μετά την 28.7.2011. 

γ) Κτίρια και λοιπές κατασκευές που ευρίσκονται σε περιοχές του δικτύου Natura 2000, σε υγροτόπους που προστατεύονται σύμφωνα με τη συνθήκη Ramsar και σε άλλες περιοχές για τις οποίες ισχύουν ειδικές προστατευτικές διατάξεις της φύσης ή του τοπίου.

 δ) Κτίρια και λοιπές κατασκευές που εμπίπτουν στις περιπτώσεις: δάσους, δημόσιο κτήμα, αναδασωτέα έκταση, αιγιαλό, ζώνη παραλίας, αρχαιολογικό χώρο, ιστορικό τόπο, ρέμα, εκτός σχεδίου πόλεως, περιοχές που υπόκεινται σε περιορισμούς για την προστασία εναέριας κυκλοφορίας κ.ο.κ.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που προκύπτει, μετά από διόρθωση προδήλου σφάλματος, αποδοχή αντιρρήσεων και κύρωση του δασικού χάρτη, ακύρωση του χάρτη με δικαστική απόφαση ή αναμόρφωση του δασικού χάρτη, ότι η υπαχθείσα στη διάταξη κατοικία δεν διέπεται από τη δασική νομοθεσία, η υπαγωγή αυτή αίρεται και επιστρέφονται στον ενδιαφερόμενο τα παράβολα και πρόστιμα που έχει τυχόν καταβάλει. Το ίδιο ισχύει και εάν η παραπάνω διαπίστωση γίνει καθ’ οποιοδήποτε προγενέστερο στάδιο της υπαγωγής.

Στο διαδικαστικό κομμάτι, ο ιδιοκτήτης θα υποβάλλει αίτηση με παράβολο αξίας 250 ευρώ, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», και θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα παρακάτω στοιχεία α) την περιγραφή της οικίας και των συνοδεουσών αυτήν κατασκευών, ως προς την κάλυψη, τη δομημένη επιφάνεια και το ύψος, β) τη χρήση της οικίας, γ) τον εντοπισμό της οικίας στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων, δ) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) με την οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει ότι τα υποβαλλόμενα στοιχεία είναι αληθή.

Κατόπιν αυτής της διαδικασίας, ο ιδιοκτήτης αφενός αποτρέπει προσωρινά την κατεδάφιση του κτίσματος μέχρι να εξεταστεί το αίτημα του αλλά και ταυτόχρονα καταφέρνει την  άμεση αναστολή των τυχόν επιβληθεισών διοικητικών κυρώσεων και τη μη επιβολή νέων.

Ύστερα, οι αρμόδιες αρχές διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους ως προς την ακρίβεια των υποβληθέντων στοιχείων και εάν διαπιστωθεί «ανακρίβεια», επιβάλλονται κυρώσεις και το κτίριο αποκλείεται από την υπαγωγή. 

Στο μεταξύ διάστημα θα συντάσσονται οι οικονομοτεχνικές μελέτες.

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής των δασικών χαρτών οι περιοχές, για τις οποίες, πριν το 1975 είχαν εκδοθεί πράξεις της Διοίκησης, με τις οποίες άλλαξε νομίμως ο χαρακτήρας τους από δασικός σε αγροτικός.

Πρόκειται για τέσσερεις κατηγορίες περιοχών:

– Διανομές (εποικιστικά)

– Αναδασμοί

– Απαλλοτριώσεις με σκοπό την αγροτική αποκατάσταση

– Άδειες του υπουργού Γεωργίας ή του νομάρχη για μεταβίβαση κλήρου

Έτσι, θα επιτευχθεί η αποσυμφόρηση των Επιτροπών Αντιρρήσεων, αφού ο φόρτος θα μειωθεί κατά πολύ. 

Παράλληλα, οι προτεινόμενες διατάξεις του σχεδίου νόμου επιτρέπουν τη μεταβίβαση ακινήτων, όταν έχει εκδοθεί απόφαση της Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων που τα κρίνει ως μη δασικά, αλλά δεν έχει προχωρήσει εντός 2 μηνών η αντίστοιχη συμπληρωματική κύρωση του δασικού χάρτη, με σχετική βεβαίωση για την έκδοση της απόφασης της ΕΠΕΑ και με ρητή μνεία για τον κίνδυνο ακύρωσης του κυρωθέντος δασικού χάρτη μετά από άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως.