Τέλος και οι σιωπηρές παρατάσεις του Κτηματολογίου
Τέλος και οι σιωπηρές παρατάσεις του Κτηματολογίου
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κλειστά θα παραμείνουν έως τις 27 Απριλίου λόγω κορονοΐού, τόσο τα κτηματολογικά γραφεία όσο και τα υποθηκοφυλακεία της χώρας. 

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η προσωρινή μερική απαγόρευση λειτουργίας των έμμισθων και άμισθων υποθηκοφυλακείων, καθώς των κτηματολογικών γραφείων Ρόδου, Κω-Λέρου, των κτηματολογικών γραφείων Πειραιά, Θεσσαλονίκης, καθώς και των κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, αφορά το χρονικό διάστημα από 11.4.2020 έως και 27.4.2020. 

Κατά τα αναφερόμενα στην από 9.4.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 ως ακολούθως:

α) Απαγορεύονται οι κάθε είδους συναλλαγές, καθώς και ο έλεγχος των αρχείων,

β) αναστέλλεται κάθε προθεσμία σχετική με τη μεταγραφή, εγγραφή, καταχώριση αιτήσεων και πράξεων ή τη λήψη πιστοποιητικών και αντιγράφων και η παραγραφή κάθε συναφούς αξιώσεως.

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται:

α) οι διοικητικές λειτουργίες των έμμισθων υποθηκοφυλακείων, των κτηματολογικών γραφείων Ρόδου, Κω-Λέρου, των κτηματολογικών γραφείων Πειραιά, Θεσσαλονίκης, καθώς και των κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και

β) η λειτουργία των ενεχυροφυλακείων σύμφωνα με το ν. 2844/2000 (Α’ 220) για 1 εργάσιμη ημέρα την εβδομάδα κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, σύμφωνα με απόφαση του Προϊσταμένου του καθ’ ύλην αρμόδιου Υποθηκοφυλακείου, Κτηματολογικού Γραφείου ή Υποκαταστήματος του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», που τοιχοκολλάται στην είσοδο της Υπηρεσίας και αναρτάται στην ιστοσελίδα της, εφόσον διαθέτει.

Σημειώνεται ότι από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται οι διοικητικές λειτουργίες των έμμισθων υποθηκοφυλακείων, καθώς των κτηματολογικών γραφείων Ρόδου, Κω-Λέρου, των κτηματολογικών γραφείων Πειραιά, Θεσσαλονίκης, καθώς και των κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Την ίδια ώρα, παρατείνεται για την 1η Ιουνίου η ανάρτηση της Αθήνας. 

Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τότε, οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στο Δήμο της Αθήνας, θα ενημερωθούν με κάθε δυνατό τρόπο για τις διαδικασίες, τις προθεσμίες και τις ψηφιακές διευκολύνσεις για τον έλεγχο, την επιβεβαίωση ή τη διόρθωση της καταγραφής των δικαιωμάτων τους στο Κτηματολόγιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός του Κτηματολογίου πριν όλα αυτά, ήταν για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα να εφαρμοστεί το μοντέλο «ανάδοχος – διαμεσολαβητής». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα ανάδοχα σχήματα θα αναλάβουν χρέη διαμεσολαβητή σε μια προσπάθεια να μην χάνεται ούτε χρόνος αλλά ούτε και χρήμα. Ειδικότερα, με το νέο σύστημα εξέτασης αντιρρήσεων ο αριθμός τους από ένα εκατομμύριο που εκτιμώνται με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος κτηματογράφησης, θα μειωθεί στις 500 χιλιάδες. Ταυτόχρονα, στην περίπτωση που ο θιγόμενος δεν συμφωνεί με τη γνωμάτευση του «διαμεσολαβητή κτηματογράφησης», τότε η υπόθεσή του θα παραπέμπεται σε Επιτροπή Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης.

Όπως αναφέρουν πηγές του Κτηματολογίου, μόλις ο ένας στους πέντε ιδιοκτήτες μπήκε στο σύστημα για να ελέγξει την ορθότητα των στοιχείων που αφορούν τα ακίνητά του. Έτσι, ο Φορέας έχει αποφασίσει να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στους ιδιοκτήτες να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους τόσο πριν τη διαδικασία της ανάρτησης όσο και κατά τη διάρκειά της μέσω μίας νέας φόρμας, για την οποία θα ειδοποιηθούν.

Στο διαδικαστικό κομμάτι, όσοι δικαιούχοι εντοπίζουν κατά την ανάρτηση σφάλματα στην καταγραφή της ιδιοκτησίας τους (είτε γεωμετρικά, είτε αναφορικά με τους τίτλους χωρίς να αφορούν ζητήματα δικαστικής διεκδίκησης) θα μπορούν πλέον να καταθέτουν αιτήσεις διόρθωσης στο γραφείο κτηματογράφησης και θα συντάσσεται υποχρεωτικά έκθεση αποδοχής ή απόρριψης στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου με τη χρήση των κωδικών TAXISNET.

Εν συνεχεία, τα στοιχεία της ανάρτησης θα μεταβάλλονται αιτιολογημένα χωρίς να απευθύνονται πλέον σε Επιτροπές Ενστάσεων, οι οποίες επιβαρύνουν τον πολίτη. Όταν ο θιγόμενος δεν συμφωνεί ή όταν οι διορθώσεις είναι εκτεταμένες (αφορούν σφάλματα σε πολλά ακίνητα) ή είναι αναγκαία η προάσπιση δημοσίου συμφέροντος το γραφείο κτηματογράφησης θα παραπέμπει σε Επιτροπές Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης, οι οποίες θα συσταθούν για τον σκοπό αυτό.

Βασικός στόχος παραμένει να αποκτήσουν όλα τα ακίνητα Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου με καταρχήν δικαιούχο κυριότητας και να καταγραφούν οι εκκρεμείς διεκδικήσεις, οι οποίες σε δεύτερο χρόνο θα λυθούν στις δικαστικές αίθουσες.