Τέλος και οι σιωπηρές παρατάσεις του Κτηματολογίου
Τέλος και οι σιωπηρές παρατάσεις του Κτηματολογίου
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπορεί η χώρα να βρίσκεται σε επιφυλακή και να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις γύρω από τον κορωνοΐό αλλά όπως φαίνεται η… καραντίνα έχει και κάποια (!) θετικά. Σύμφωνα με πηγές του economix.gr και όπως είναι άλλωστε λογικό, το Κτηματολόγιο προσανατολίζεται να μην θέσει σε εφαρμογή τα κλιμακωτά πρόστιμα άμεσα, ενώ εξετάζεται να δοθεί παράταση και στα τρέχοντα προγράμματα – σε μια προσπάθεια να μην μαζευτεί κόσμος στα κατά τόπους γραφεία κτηματογράφησης. 

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, με δεδομένο την κατάσταση στην χώρα, φαίνεται πως η επιβολή των προστίμων θα γίνει για μετά το καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο. Οι χρηματικές ποινές αφορούσαν τους ιδιοκτήτες που δεν εκμεταλλεύτηκαν τις παρατάσεις που έδινε τόσο ο Φορέας, όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος με αποτέλεσμα να μην δηλώσει εντός χρονικών πλαισίων την ακίνητη περιουσία του. Όπως είχε χαρακτηριστικά σημειώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, το χρηματικό ποσό που θα κληθούν να καταβάλλουν θα είναι ανάλογο της αξίας της ακίνητης περιουσίας αλλά και της καθυστέρησης που υπέδειξαν στην  υποβολή της αίτησης.

Κτηματολόγιο: Μετά το Πάσχα η ανάρτηση της Αθήνας

Πάντως, το Κτηματολόγιο όπως ανακοίνωσε, προχωρά σε σειρά προληπτικών μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού. Σε σχέση με την επιτόπια Εξυπηρέτηση Κοινού, τις επιτόπιες πωλήσεις Αεροφωτογραφιών & Χαρτών και την επιτόπια εξυπηρέτηση του Κτηματολογίου Πρωτευούσης, που παρέχονται στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Κτηματολογίου (Λεωφόρο Μεσογείων 290): 

Όλοι οι πολίτες, για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους μπορούν να εξυπηρετούνται μέσω του τηλεφωνικού κέντρου του Ελληνικού Κτηματολογίου, καλώντας στο τηλ. 210 6505600 (ώρες λειτουργίας 8:30 – 13:00) ή αποστέλλοντας e-mail στο κεντρικό e-mail του Κτηματολογίου: ktimagen@ktimatologio.gr

Για κάθε άλλη υπηρεσία ή συναλλαγή με το Ελληνικό Κτηματολόγιο, οι πολίτες θα πρέπει προηγουμένως να επικοινωνούν στο τηλεφωνικό κέντρο, που θα τους δίνει πρόσβαση στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να εξυπηρετούνται τηλεφωνικά. 

Εφόσον το Τμήμα Εξυπηρέτησης Κοινού κρίνει πως η υπόθεση είναι εξαιρετικά επείγουσα, θα συνεννοείται με τους πολίτες οι οποίοι θα προσέρχονται στα γραφεία του Κτηματολογίου ΜΟΝΟ με προκαθορισμένο ραντεβού.

Οι πολίτες θα αποστέλλουν ηλεκτρονικά τις συντεταγμένες της περιοχής  και τις ημερομηνίες ενδιαφέροντος τους, θα ενημερώνονται για τις υπάρχουσες Αεροφωτογραφίες, θα επιλέγουν αυτές που ικανοποιούν τις απαιτήσεις τους, θα συντάσσεται η παραγγελία που θα τους αποστέλλεται για πληρωμή. Οι αεροφωτογραφίες θα αποστέλλονται με courier με χρέωση του πολίτη.

Σε περίπτωση που ο αιτών επιθυμεί να παραλάβει ο ίδιος τα στοιχεία που ζήτησε θα μπορεί να προσέρχεται ο ίδιος στην υπηρεσία ΜΟΝΟ κατόπιν προκαθορισμένου ραντεβού.

Οι πολίτες, πλέον, μπορούν να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά (στο gkp@ktimatologio.gr) και να παραλάβουν οι ίδιοι τα αιτούμενα στοιχεία, προσερχόμενοι ΜΟΝΟ κατόπιν προκαθορισμένου ραντεβού ή να τα παραλαμβάνουν μέσω ταχυμεταφοράς με χρέωση του αιτούντα.

Η διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου υπενθυμίζει ότι υπάρχει εγκατεστημένο και λειτουργεί ολοκληρωμένο σύστημα ψηφιακών υπηρεσιών τόσο για τους πολίτες όσο και για τους επαγγελματίες. 

Καλούμε τους πολίτες να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους, με το Κτηματολόγιο μέσω διαδικτύου και τηλεφώνου, αποφεύγοντας να μεταβαίνουν οι ίδιοι στα γραφεία.

Στο μεταξύ, με επιστολή τους στη διοίκηση του Εθνικού Κτηματολογίου ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Τοπογράφων ζητεί την άμεση διακοπή λειτουργίας των Γραφείων Κτηματογράφησης και των Κτηματολογικών Γραφείων, για τουλάχιστον 15 ημέρες αλλά και τη διευκόλυνση των αναδόχων στην τηλεργασία, με άμεση τεχνική υποστήριξη.

Στην επιστολή του ο πρόεδρος του Συλλόγου Μιχάλης Καλογιαννάκης σχολιάζει ότι η τελευταία ανακοίνωση της Ελληνικό Κτηματολόγιο, δεν παύει τις συναλλαγές των πολιτών με τα Γραφεία Κτηματογράφησης και τα Κτηματολογικά Γραφεία, απλά καλεί σε υπό περιορισμούς επισκέψεις σε αυτά.

Για το λόγο αυτό και με δεδομένο ότι «βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη στιγμή κατά την οποία πρέπει να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού και οι περισσότεροι πολίτες που επισκέπτονται, ιδίως τα Γραφεία Κτηματογράφησης, ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (καθώς δεν δύνανται να χρησιμοποιήσουν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες), ζητάμε με αίσθημα ευθύνης προς τους υπαλλήλους των Γραφείων Κτηματογράφησης και των Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας, αλλά και όλων των συμπολιτών μας, από την Ελληνικό Κτηματολόγιο την άμεση διακοπή της λειτουργίας των γραφείων» επισημαίνεται στην επιστολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των εξελίξεων που διαδραματίζονται στην χώρα, οι ιδιοκτήτες φέρεται να έκαναν… παράπονα στον Φορέα δεδομένου ότι η οδηγία από το Κράτος ήταν να αποφεύγεται ο συνωστισμός.