Unsolicited proposals
Οι πρότυπες προτάσεις αποτελεί στρατηγικής προτεραιότητας εργαλείο για το νέο υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή
Unsolicited proposals
Οι πρότυπες προτάσεις αποτελεί στρατηγικής προτεραιότητας εργαλείο για το νέο υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή
Πηγή Εικόνας: Photo by Pixabay from Pexels

Γραπτή αναφορά για τη διάλυση των υφιστάμενων συμβάσεων στον οδικό άξονα Πάτρα-Πύργος, η οποία θα συμπληρωθεί με επιπρόσθετη κατάθεση, ελέω κορωναϊού, υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η GD Infrastrutture, που συνεργάζεται με την Μηχανική του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκεπτικό της εταιρίας είναι ότι η απόφαση του υπουργού Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή για επαναδημοπράτηση του έργου συνιστά κατασπατάληση των χρηματικών πόρων Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας.

Όπως δε αναφέρει η ιταλική εταιρία, στο πλαίσιο της γραπτής αναφοράς της :

-ο κ. Καραμανλής επιδιώκει την διάλυση των υπογεγραμμένων νόμιμων συμβάσεων στο έργο του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου, «ώστε να αναθέσει ολόκληρο το έργο στους δικούς του εργολάβους», με αποτέλεσμα την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του οδικού έργου και την κατασπατάληση πόρων.

-«Σχέδιο του υπουργού αποτελεί η δημιουργία νέου άτυπου καρτέλ, το οποίο θα αναλάβει τα επόμενα Δημόσια Έργα με ελάχιστες εκπτώσεις, είτε με ειδικούς όρους».

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η πλευρά Εμφιετζόγλου, η Κομισιόν δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τις καταγγελίες, ενώ δεν έχει εγκρίνει ακόμη τη διάλυση των συμβάσεων.

Όπως έχουν αναφέρει παλαιότερα από την εταιρία, οι δύο εργολαβίες του Πάτρα-Πύργος (Αχαΐα – Σαγαίικα και το Μιντιλόγκλι-ΑΚ ΒΙΠΕ Πάτρας), που εκτελεί η GD Infrastrutture, υλοποιούνται κανονικά, με την εταιρεία να διεκδικεί τις πληρωμές από το Υποδομών για εργασίες που έχει υλοποιήσει.  Με εντολή του υπουργείου, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, έχουν “παγώσει” όλες οι πληρωμές και ανακλήθηκε η πρώτη πιστοποίηση που είχε γίνει τον περασμένο Ιούλιο. Στο πλαίσιο αυτό, η GD Infrastrutture έχει καταθέσει τρεις αιτήσεις διαταγών πληρωμής με στόχο τη διεκδίκηση ποσού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.