Πηγή Εικόνας: pxfuel.com

Αποχαρακτηρισμό για μερίδα εκτάσεων που εμφανίζονται ως «δασικές» ενώ το Κράτος τις είχε διανείμει για καλλιέργεια προ του 1975, προβλέπει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Η ανάρτηση των δασικών χαρτών έφερε στην επιφάνεια παθογένειες δεκαετιών, ενώ τα τελευταία χρόνια όπου και εξελίσσεται η διαδικασία, οι πολίτες καλούνται να ανταποκριθούν σε διάφορα παράλογα. 

Όπως προκύπτει, σημαντικός αριθμός ακινήτων εμφανίζεται στους δασικούς χάρτες ως δασική έκταση, ενώ στην πραγματικότητα οι ιδιοκτήτες τους κατέχουν πράξεις διοίκησης, με τις οποίες έχει αλλάξει ο χαρακτήρας τους από δασικό σε αγροτικό αλλά η διοίκηση δεν έλαβε υπόψη της αυτές τις πράξεις στους αναρτημένους δασικούς χάρτες.

Αυτό που γίνεται τώρα, είναι να εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής των δασικών χαρτών οι περιοχές, για τις οποίες πριν το 1975, είχαν εκδοθεί πράξεις της διοίκησης, με τις οποίες άλλαξε νομίμως ο χαρακτήρας τους από δασικός σε αγροτικός. 

Πρόκειται για:

  • Διανομές (εποικιστικά)
  • Αναδασμούς
  • Απαλλοτριώσεις με σκοπό την αγροτική αποκατάσταση 
  • Άδειες του υπουργού Γεωργίας ή του νομάρχη για μεταβίβαση κλήρου 

«Όλες οι παραπάνω αφορούν αγροτικές εκτάσεις που είχαν δηλωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως αγροτικές στην ΕΕ και λάμβαναν επιδοτήσεις. Αποτυπώθηκαν ως δασικές εκτάσεις, γιατί παρέλειψαν να λάβουν υπόψη τους τις παραπάνω πράξεις της Διοίκησης και θα έπρεπε να αποτυπωθούν ως Αγροτικές Εκτάσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου.

Αποτέλεσμα αυτού, στις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) εκκρεμούν περί τις 170.000 αντιρρήσεις στο 50% της χώρας. Τα 2 τελευταία χρόνια έχουν εξεταστεί περίπου 10.000 αιτήσεις. Έτερο πρόβλημα, είναι ότι ακόμη και όταν γίνονται δεκτές οι αντιρρήσεις των ιδιοκτητών, πρέπει να περιμένουν να ολοκληρωθεί η εξέταση των αντιρρήσεων σε όλη την περιφέρεια όπου ανήκουν τα ακίνητά τους. Για τους λόγους αυτούς,  η κύρωση των δασικών χαρτών θα γίνεται σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα, μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης αντιρρήσεων που έχουν ομαδοποιηθεί ανά Δήμο (και όχι ανά Περιφερειακή Ενότητα, όπως γίνεται σήμερα), ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να αξιοποιούν την περιουσία τους όταν δικαιώνονται στην εξέταση των αντιρρήσεων, χωρίς να περιμένουν να «κλείσει» το θέμα σε ολόκληρο τον νομό, όπως συμβαίνει σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεση του το economix.gr, προκύπτει ότι:

– Θεωρημένοι δηλ. χαρτογραφημένο το σύνολο των υπό κατάρτιση περιοχών  71.316.096 στρ. ήτοι 54,04%.

– Αναρτημένοι δηλ. δημοσιοποιημένοι προς υποβολή αντιρρήσεων, με εξαίρεση τις οικιστικές πυκνώσει, είναι 67.290.486 στρ. ήτοι 50,99%

Λοιπά στατιστικά στοιχεία:

– Οι εκτάσεις που εξαιρέθηκαν της ανάρτησης ανέρχονται σε 4.025.610 στρ. ήτοι 5,64% στο σύνολο της έκτασης που θεωρήθηκε.

– Καταρτισμένοι δασικοί χάρτες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα προς ανάρτηση είναι 1.432.039 στρ. ήτοι 1,08%

– Υπόλοιποι δασικοί χάρτες σε κατάρτιση και ευρισκόμενοι σε στάδιο ελέγχου για θεώρηση, προκειμένου να αναρτηθούν 57.466.064 στρ. ήτοι 43,55%

Συμπερασματικά προκύπτει ότι οι εκτάσεις που αναρτήθηκαν και κυρώθηκαν πριν το 2016 (θέση σε ισχύ του ν. 4389/2016), που ανέρχονται σε 1.436.3591 στρ. και 1,09% της Επικράτειας, οι συνολικά κυρωμένοι δασικοί χάρτες αφορούν σε 58.471.766 στρ. και ποσοστό της χώρας 44,31%.

– Αριθμός αντιρρήσεων 162.256

– Αριθμός αιτημάτων προδήλου σφάλματος που έχουν προωθηθεί στις ΕΠ.Ε.Α. ως αποδεκτά 12.462

– Συνολικός αριθμός των ανωτέρω 174.718

– Συνολικός αριθμός εξετασθέντων 9.289

– Εκκρεμούν 165.429.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω αφορούν τις περιοχές για τις οποίες έχουν κυρωθεί (μερικώς) δασικοί χάρτες, δηλ. 60.489.959 στρ. Κατόπιν μέτρησης του εμβαδού των εδαφοτεμαχίων των ανωτέρω συνολικών αιτημάτων (αντιρρήσεων και προδήλων σφαλμάτων), η έκταση, που αμφισβητείται ο δασικός χαρακτήρας μέσω αυτών, ανέρχεται σε 2.411.207 στρ. και ποσοστό 3,99% σε αναφορά επί τού εμβαδού των αναρτημένων εκτάσεων.