Σημαίες της ΕΕ κυματίζουν έξω από το κεντρικό κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες
Σημαίες της ΕΕ κυματίζουν έξω από το κεντρικό κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες
Πηγή Εικόνας: Θοδωρής Καραουλάνης - Theodore Karaoulanis, economix.gr - euractiv.gr

Την πρόοδο που σημειώνει η Ελλάδα στην προσπάθειά της να καταστεί περιφερειακός κόμβος ενεργειακής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναγνωρίζει, στην πρόσφατη έκθεσή της, η Κομισιόν αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό East Med.

Σύμφωνα με την Έκθεση της Κομισιόν, η ελληνική πρόοδος επετεύχθη με τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med. Η έκθεση σημειώνει ότι «οι ηγέτες από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ υπέγραψαν μία συμφωνία για να ξεκινήσει το φιλόδοξο πρότζεκτ του αγωγού που φτάνει σχεδόν τα 2.000 χιλιόμετρα και είναι σχεδιασμένος για τη μεταφορά αερίου από την περιοχή της Κύπρου στις ευρωπαϊκές αγορές, συνδεόμενος με πρότζεκτ, όπως o ΤΑΡ». Η έκθεση, ωστόσο, δεν μένει μόνο στον East Med και συνεχίζει αναφέροντας «άλλες θετικές ευκαιρίες στο αέριο» και δίνοντας έμφαση στον αγωγό IGB που υπέγραψαν και υλοποιούν Ελλάδα και Βουλγαρία.

«Ύστερα από την αποτυχία στην εκποίηση λιγνίτη τον Ιούλιο του 2019, η Ελλάδα κοινοποίησε τον Νοέμβριο του 2019 την πρόθεσή της να υποβάλει αναθεωρημένα διορθωτικά μέτρα έως τον Ιανουάριο του 2020, ώστε να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που παρέμεναν σε ό, τι αφορά την προνομιακή πρόσβαση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, όπως ορίστηκαν από την απόφαση της Επιτροπής και τις αποφάσεις του Δικαστηρίου και με τη δέσμευση του προγράμματος», αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν αναφορικά με την εγχώρια αγορά ενέργειας όπου και σημειώνει ότι έχει υπάρξει πρόοδος. «Η πρόοδος για υλοποίηση δεσμεύσεων της ελληνικής αγοράς ενέργειας συνεχίζει», επισημαίνει σχετικά με την κατάθεση βελτιωμένων προτάσεων αναφορικά με τη διαχείριση των μονοπωλίων.

Η Κομισιόν στέκεται και στην περίπτωση του target model όπου και σημειώνει πως θα τεθεί σε εφαρμογή στα μέσα του τρέχοντος έτους ενώ κάνει λόγο για κινήσεις προς τη θετική κατεύθυνση από ελληνικής πλευράς και τηρεί αισιόδοξη στάση αναφορικά με τις εκκρεμότητες. Για τα ΕΛΠΕ σημειώνει πως, σε συνέχεια της αποτυχίας της σχεδιασμένης πώλησης του πλειοψηφικού ποσοστού, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις για την προσέγγισή τους ενώ σημειώνει πως αυτές αναμένεται να τεθούν επί τάπητος τον Μάρτιο του 2020. Σε ό, τι αφορά τη ΔΕΠΑ, η Κομισιόν περιγράφει τη μέχρι σήμερα κατάσταση και την απόφαση τμηματικής διάσπασης και πώλησης της επιχείρησης.

Με ιδιαίτερα θετικό πρόσημο κινείται και η εκτίμηση της Κομισιόν αναφορικά με τις εξελίξεις στη ΔΕΗ όπου ο όμιλος καλείται πλέον να θέσει σαφή χρονικά πλαίσια για την απολιγνιτοποίηση. Στην έκθεση γίνεται ακόμη αναφορά στις δεσμεύσεις για το 2030. Τέλος, νύξη γίνεται και γύρω από θέματα που αφορούν την πτωτική τάση στο μερίδιο της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν κάνει αναφορά και στον ΕΛΑΠΕ όπου τονίζει πως η βιωσιμότητά του και η διατήρηση των πλεονασμάτων έχει αντίκτυπο και στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς.