piraeus port plaza
Το piraeus port plaza
piraeus port plaza
Το piraeus port plaza
Πηγή Εικόνας: Eurobank

Το αποτύπωμά της στην  ελληνική αγορά ακινήτων ενισχύει η Dimand, με την εταιρεία  να υλοποιεί σειρά μεγάλων έργων ανάπτυξης ακινήτων ορισμένα από τα οποία πραγματοποιούνται σε κοινοπραξία με τη Grivalia. Την εταιρεία δηλαδή, ακινήτων που πριν από ενάμιση χρόνο συγχωνεύθηκε με την Eurobank, η οποία δρομολογεί με ορίζοντα το 2020 επενδύσεις αξίας μισού δις ευρώ στην αγορά ακινήτων.

Το πρώην κτήριο της Ελευθεροτυπίας

Ένα από τα πιο εμβληματικά έργα αφορά την ανακατασκευή του επταώροφου κτηρίου γραφείων στο Νέο Κόσμο, όπου βρισκόταν η έδρα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Πρόκειται για επένδυση 8 εκατ. ευρώ, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της παρουσίασης του επενδυτικού προγράμματος χθες από την Eurobank.  Το κτήριο ανακαινίζεται ριζικά προκειμένου να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων συνολικής επιφάνειας 15.000 τ.μ., ενώ οι προγραμματιζόμενες εργασίες περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στις όψεις με σκοπό την ενεργειακή θωράκιση του κτιρίου αλλά και την αισθητική του αναβάθμιση. Επίσης, περιλαμβάνουν την πλήρη ανακαίνιση των εσωτερικών του χώρων και αντικατάσταση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεών του. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η φάση των μελετών, ενώ το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την αποπεράτωση της ανακαίνισης του κτηρίου τον Σεπτέμβριο του 2020.

Το κτίριο, με εμβαδόν δόμησης περίπου 10.000 τ.μ., περιήλθε στην κυριότητα της Dimand τον Οκτώβριο του 2018, οπότε η εταιρεία, μέσω της θυγατρικής της Value Τουριστική, πλειοδότησε σε πλειστηριασμό, προσφέροντας 10,89 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε, τέλη 2018, η απόκτηση του 49% των μετοχών της Value από την εταιρεία επένδυσης σε ακίνητη περιουσία Grivalia, η οποία έχει συγχωνευθεί με την Eurobank.

eleftherotypia
Το κτήριο της πρώην Ελευθεροτυπίας
Πηγή Εικόνας: Eurobank

Την ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης, τον προσεχή Σεπτέμβριο, θα διαδεχθεί η μίσθωση του ακινήτου σε πολυεθνικό όμιλο με τον οποίο η Dimand βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις. Επίσης, μετά τα εγκαίνια του κτιρίου γραφείων θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση της εξαγοράς της Value Τουριστική, όπως, δηλαδή, έχει πράξει με τις εγκαταστάσεις της πρώην καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος στον Πειραιά.

Νέες επενδύσεις από τη Dimand

Η Dimand εντείνει το επενδυτικό της πλάνο στην ελληνική αγορά ακινήτων, έχοντας, πρόσφατα, προχωρήσει σε συμφωνία χρηματοδότησης της τάξης των 150 εκατ. ευρώ με την HIG Capital, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους διεθνώς με υπό διαχείριση κεφάλαια 35 δισ. δολαρίων.

Η συγκεκριμένη συμφωνία προβλέπει τη χορήγηση μιας ανοικτής γραμμής πίστωσης, της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, με την οποία η Dimand θα μπορέσει να ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητά της, καθώς προετοιμάζεται για τη συμμετοχή της σε μεγάλα νέα έργα ανάπτυξης.

Η λίστα των μεγαλύτερων έργων της εταιρείας περιλαμβάνει την αναβάθμιση του Πύργου του Πειραιά, που είναι προϋπολογισμού της τάξης των 50 εκατ. ευρώ και θα υλοποιήσει η Dimand κοινοπρακτικά με την Prodea Investments και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Τα κοινά σχέδια των Dimand – Prodea περιλαμβάνουν και την ανέγερση συγκροτήματος σύγχρονων χώρων γραφείων συνολικής επιφάνειας 24.000 τετραγωνικών μέτρων στη λεωφόρο Συγγρού στην Αθήνα.

Μπαράζ επενδύσεων από τη Eurobank

Η Eurobank δρομολογεί επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ, με τα πλέον εμβληματικά έργα να αφορούν:

– Το Piraues Port Plaza. Το έργο είναι στην περιοχή του Αγ. Διονυσίου στον Πειραιά, μέρος του οποίου είναι το ακίνητο που στέγαζε τις πρώην κτιριακές εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ και περιλαμβάνει την ανάπλαση τριών οικοδομικών τετραγώνων και την κατασκευή σύγχρονων γραφειακών χώρων με ενεργειακά χαρακτηριστικά περίπου 80.000τ.μ.  Η συνολική ανάπτυξη θα περιλαμβάνει επίσης χώρους στάθμευσης, χώρους εστίασης και άλλες εμπορικές χρήσεις καθώς και έναν χώρο ο οποίος θα στεγάσει ένα μουσείο της ιστορίας της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ. Με την σταδιακή ολοκλήρωση της μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, η ανάπτυξη θα πιστοποιηθεί σύμφωνα με τα πρότυπα του LEED. Με το έργο δημιουργείται μία νέα τοπική μικρο-οικονομία που θα οδηγήσει και σε άλλες αναπτύξεις ενώ, εκτιμάται, πως με την ολοκλήρωση των έργων, στην περιοχή αναμένεται να εγκατασταθούν πάνω από 4.500 εργαζόμενοι η εξυπηρέτηση των οποίων δημιουργεί επιπλέον ανάγκες για εμπορικές χρήσεις εστίασης, λιανεμπορίου ακόμα και στέγασης στην ευρύτερη περιοχή.

piraeus port plaza
Το piraeus port plaza
Πηγή Εικόνας: Eurobank

– Το κτήριο 4.000 τ.μ. στη συμβολή της οδού Σταδίου και της Ομήρου στο κέντρο της Αθήνας το οποίο αγοράστηκε από την Grivalia το 2018. Εκτιμάται ότι η απαραίτητη άδεια δόμησης για την ανακατασκευή του κτηρίου θα έχει εκδοθεί έως το τέλος του μήνα με στόχο να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κτήριο γραφείων με καταστήματα στο ισόγειο.

– Συγκρότημα γραφείων στον Άλιμο 25.000 τ.μ. που ξεκίνησε ως εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων και ανακατασκευάζεται σε σύγχρονο κτίριο γραφείων με βιώσιμα χαρακτηριστικά.