Δάσος Ελατιάς, Δράμα
Δάσος Ελατιάς, Δράμα
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μέσα από το πρόγραμμα Προστασίας και Αναβάθμισης Δασών ύψους 10 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο, πρόκειται οι Επιτροπές Αντιρρήσεων να πληρωθούν για την εξέταση των ενστάσεων επί των δασικών χαρτών. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης σε σχετική ημερίδα, βούληση του ΥΠΕΝ είναι να αυξηθούν σημαντικά, ώστε το αλαλούμ που επικρατεί σήμερα να ξεμπλοκάρει. Παράλληλα, από το συγκεκριμένο ποσό, αναμένονται δράσεις για:

– Αντιπυρική προστασία, διαχείριση και αναβάθμιση δασών και δασικών εκτάσεων.

– Εκπόνηση δασοπονικών μελετών και σχετικά ερευνητικά προγράμματα.

– Αποκατάσταση και αντιδιαβρωτική προστασία καμένων εκτάσεων.

– Κατάρτιση, διόρθωση και διοικητικές διαδικασίες δασικών χαρτών.

– Προστασία βιοτόπων άγριας πανίδας και χλωρίδας, βιοτόπων, καθώς και κάλυψη λειτουργικών αναγκών και προμηθειών όλων των Δασαρχείων της χώρας.

Σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με πόρους του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου.

Όπως έχει ήδη γράψει το economix.gr, το ζήτημα μη εξέτασης των αντιρρήσεων θα λυθεί με τον διπλασιασμό των Επιτροπών (από 140 που είναι σήμερα θα φτάσουν τις 300), ώστε οι περισσότερες από 170.000 ενστάσεις, να ελεγχθούν έως το τέλος του 2020.

Για να ξεμπλοκάρει όμως όλο αυτό, θα δοθούν κίνητρα στις τριμελής Επιτροπές, που μεταξύ άλλων θα έχει πλαφόν ελάχιστου αριθμού αντιρρήσεων ανά μήνα σε κάθε επιτροπή και τα χρήματα που θα παίρνουν θα είναι αντίστοιχα με τις ενστάσεις που εξετάζουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεση του το economix.gr, προκύπτει ότι:

– Θεωρημένοι δηλ. χαρτογραφημένο το σύνολο των υπό κατάρτιση περιοχών  71.316.096 στρ. ήτοι 54,04%.

– Αναρτημένοι δηλ. δημοσιοποιημένοι προς υποβολή αντιρρήσεων, με εξαίρεση τις οικιστικές πυκνώσει, είναι 67.290.486 στρ. ήτοι 50,99%

Λοιπά στατιστικά στοιχεία:

 – Οι εκτάσεις που εξαιρέθηκαν της ανάρτησης ανέρχονται σε 4.025.610 στρ. ήτοι 5,64% στο σύνολο της έκτασης που θεωρήθηκε.

 – Καταρτισμένοι δασικοί χάρτες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα προς ανάρτηση είναι 1.432.039 στρ. ήτοι 1,08%

– Υπόλοιποι δασικοί χάρτες σε κατάρτιση και ευρισκόμενοι σε στάδιο ελέγχου για θεώρηση, προκειμένου να αναρτηθούν 57.466.064 στρ. ήτοι 43,55%

Συμπερασματικά προκύπτει ότι οι εκτάσεις που αναρτήθηκαν και κυρώθηκαν πριν το 2016 (θέση σε ισχύ του ν. 4389/2016), που ανέρχονται σε 1.436.3591 στρ. και 1,09% της Επικράτειας, οι συνολικά κυρωμένοι δασικοί χάρτες αφορούν σε 58.471.766 στρ. και ποσοστό της χώρας 44,31%.

 – Αριθμός αντιρρήσεων 162.256

 – Αριθμός αιτημάτων προδήλου σφάλματος που έχουν προωθηθεί στις ΕΠ.Ε.Α. ως αποδεκτά 12.462

 – Συνολικός αριθμός των ανωτέρω 174.718

 – Συνολικός αριθμός εξετασθέντων 9.289

 – Εκκρεμούν 165.429.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω αφορούν τις περιοχές για τις οποίες έχουν κυρωθεί (μερικώς) δασικοί χάρτες, δηλ. 60.489.959 στρ. Κατόπιν μέτρησης του εμβαδού των εδαφοτεμαχίων των ανωτέρω συνολικών αιτημάτων (αντιρρήσεων και προδήλων σφαλμάτων), η έκταση, που αμφισβητείται ο δασικός χαρακτήρας μέσω αυτών, ανέρχεται σε 2.411.207 στρ. και ποσοστό 3,99% σε αναφορά επί τού εμβαδού των αναρτημένων εκτάσεων.

Σε δεύτερο χρόνο, το υπουργείο Περιβάλλοντος επιδιώκει να προχωρήσει στην:

– Ρύθμιση όλων των θεμάτων συνεργασίας μεταξύ Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικών Υπηρεσιών, με σκοπό την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος στο πεδίο των δασικών πυρκαγιών.

– Σύνταξη ειδικών αντιπυρικών σχεδίων πρόληψης, καταστολής και – αν απαιτηθεί – έγκαιρης εκκένωσης των πολιτών για τις κρίσιμες ζώνες μίξης δάσους – οικισμών, κατόπιν και εκπαίδευσης των κατοίκων των περιοχών αυτών.

– Θεσμοθέτηση νέων τεχνικών προδιαγραφών σύνταξης διαχειριστικών μελετών δασικών οικοσυστημάτων, ώστε όλα τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας μας να διαχειρίζονται αειφορικά, σύγχρονα και παραγωγικά.

– Ενίσχυση με προσωπικό και αναβάθμιση με μέσα και υποδομές της Δασικής Υπηρεσίας, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στον πολυλειτουργικό της ρόλο.

Αλλά και στον σχεδιασμό και εγκατάσταση ενός μόνιμου συστήματος παρακολούθησης της αποκατάστασης των κατεστραμμένων δασικών εκτάσεων.