Διαχείριση Απορριμμάτων - μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων
Ωρολογιακή βόμβα τείνει να αποτελέσει το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική.
Διαχείριση Απορριμμάτων - μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων
Ωρολογιακή βόμβα τείνει να αποτελέσει το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική.
Πηγή Εικόνας: Photo by Emmet from Pexels

Ήταν γνωστό στην αγορά, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά, πλέον, η απόφαση ελήφθη επίσημα από την Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Θεσσαλίας Α.Ε. (ΠΑΔΥΘ), με πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου το Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου. Ο λόγος για την μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, που πρόκειται να δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο με αξιολόγηση μελέτης και κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά. Παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν πως η επιλογή της δημοπράτησης του έργου, συνολικής αξίας περίπου 33 εκατ. ευρώ, ως δημόσιου με απόφαση του κ. Παπαστεργίου, που είναι και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ίσως να αποκαλύπτει μία γραμμή διαφοροποίησης, σε σχέση με την κεντρική κυβερνητική θέση που προτάσσει τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Το έργο

Στο δια ταύτα πάντως, το έργο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εκτιμάται ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των περισσότερων τεχνικών εταιρειών, ενώ έχει χωροθετηθεί στο Ημερόκλημα Παλαιοσαμαρίνας του Δήμου Τρικκαίων. Βέβαια, στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν μόνο όσες εταιρείες είτε έχουν την τελευταία δεκαπενταετία κατασκευάσει τουλάχιστον μία μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων δυναμικότητας ίσης ή μεγαλύτερης των 30.000 τόνων, ετησίως, στην οποία έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η δοκιμαστική λειτουργία. Είτε διαθέτουν σε λειτουργία σχετική σύμβαση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Economix.gr, η μονάδα είναι δυναμικότητας 60 χιλ. τόνων και θα επεξεργάζεται τα αστικά σύμμεικτα απορρίμματα των Τρικάλων και της Καρδίτσας, που αντιστοιχούν σε 250 χιλιάδες νοικοκυριά. Επιλέχθηκε να δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε το κόστος επεξεργασίας, ανά τόνο, να διατηρηθεί χαμηλό και να μην ξεπερνάει τα 45 ευρώ, όσο κοστίζει, δηλαδή, σήμερα η αποκομιδή και μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ.

Η προς δημοπράτηση σύμβαση περιλαμβάνει την κατασκευή του έργου της ΜΕΑ και την υπηρεσία λειτουργίας για δύο χρόνια, με το συνολικό προϋπολογισμό χωρίς το δικαίωμα προαίρεσης (χωρίς ΦΠΑ) να διαμορφώνεται σε 33 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή ΜΕΑ που αντιστοιχεί σε 25 εκατ. ευρώ και αναλύεται σε:

-Κατ’ αποκοπή δαπάνη εργασιών (συμπεριλαμβανομένης της 6μηνης δοκιμαστικής λειτουργίας) 19.322.168,70 ευρώ

– Γενικά έξοδα και όφελος εργολάβου 3.477.990,19 ευρώ

-Απρόβλεπτα (ποσοστού 9% επί της δαπάνης εργασιών και του παραπάνω κονδυλίου 2.052.014,21 ευρώ. Στο ανωτέρω ποσό προβλέπεται αναθεώρηση στις τιμές ποσού 147.827,91 ευρώ.

Συνολικά, το συνολικό ποσό της ιδιωτικής συμμετοχής που επιβαρύνει τον φορέα ανέρχεται σε 6.239.404 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τη διετή λειτουργία της ΜΕΑ, ο προϋπολογισμός δημοπράτησης ανέρχεται σε περίπου 4,9 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ 950) που αποτελεί την ιδιωτική συμμετοχή. Η μονάδα θα επεξεργάζεται, ετησίως, 59.205 τόνους αποβλήτων εκ των οποίων :

(α) 55.079 τόνους Αστικών Σύμμεικτων Απορριμμάτων εκ των οποίων ποσότητα μέχρι και 9.626 τόνων μπορεί να είναι προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα προερχόμενα από διαλογή στην πηγή και

(β) 4.126 τόνους πράσινων ή και κλαδεμάτων τα οποία θα εισέρχονται στην εγκατάσταση άνευ αμοιβής για τον ανάδοχο

Η κανονική λειτουργία της μονάδας είναι διετής, με δικαίωμα προαίρεσης δύο ακόμη χρόνια, με την αμοιβή του αναδόχου να μην έχει ακόμη οριστεί

Τα τμήματα της μονάδας

Η ΜΕΑ θα περιλαμβάνει:

ονάδα Υποδοχής όπου θα γίνεται η παραλαβή, σε ξεχωριστές θέσεις κάθε φορά, των διαφορετικών ρευμάτων αποβλήτων που θα δέχεται η μονάδα, ήτοι:

*Υποδοχή σύμμεικτων αστικών αποβλήτων

*Υποδοχή προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων

*Υποδοχή πράσινων αποβλήτων (κλαδέματα, κλπ)

-Μονάδα Μηχανικής Διαλογής σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων και ανάκτηση από αυτά ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί/χαρτόνι, πλαστικό, σιδηρούχα, αλουμίνιο, γυαλί, ξύλο και λοιπών ανακτήσιμων).

-Μονάδα Μηχανικής Επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων, που αφορά κυρίως την απομάκρυνση των προσμίξεων και την προετοιμασία του υλικού για το επόμενο στάδιο. #Δεματοποίηση και αποθήκευση των ανακτηθέντων υλικών.

-Μονάδα Κομποστοποίησης & ωρίμανσης του οργανικού κλάσματος των Α.Σ.Α.

-Μονάδα Αναερόβιας Χώνευσης προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων

-Μονάδα μετακομποστοποίησης & ωρίμανσης του χωνεμένου υλικού από προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα.

-Μονάδα Ραφιναρίσματος του κομπόστ από το οργανικό των σύμμεικτων Α.Σ.Α. (κομπόστ τύπου Α ́) και από το προδιαλεγμεwνο οργανικοw.

-Μονάδα/ες αποθήκευσης τελικών προϊόντων.

Επιπλέον των παραγωγικών μονάδων η ΜΕΑ συνοδεύεται από τα συνοδά κτιριακά έργα, όπως κτίριο διοίκησης, υπόστεγα αποθήκευσης, δεξαμενές νερού ύδρευσης -πυρόσβεσης – άρδευσης, τα απαραίτητα κτίρια ή εγκαταστάσεις υποβίβασης / ανύψωσης τάσης καθώς και τα έργα συλλογής και προεπεξεργασίας λυμάτων ώστε αυτά να διατεθούν ασφαλώς στην μονάδα επεξεργασίας στραγγισμάτων του παρακείμενου ΧΥΤΑ.

Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 48 μήνες, ενώ το προσεχές διάστημα θα ακολουθήσει η διακήρυξη της δημοπράτησής του. Η κατασκευή του έργου χρηματοδοτείται από Πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».