Μόνο αν έχουν κλείσει τις εκκρεμότητες τους με αυθαίρετα και Κτηματολόγιο,  θα μπορούν οι ιδιοκτήτες να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» που αναμένεται να έρθει μέχρι τον Ιούνιο.Σε αυτή την φάση, το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει τις τελευταίες πινελιές, ενώ όπως εξηγούν πηγές στο economix.gr, τελικά δεν θα δοθεί προτεραιότητα στους επιλαχόντες του προηγούμενου προγράμματος, όπως αρχικά είχε επικοινωνηθεί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνολικός προϋπολογισμός υπολογίζεται περί τα 250 εκατ. ευρώ ώστε να επιδοτηθούν ενεργειακά χιλιάδες νοικοκυριά.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου καταρτίζουν τον οδηγό εφαρμογής και ταυτόχρονα εξετάζουν παρεμβάσεις τόσο για την απλοποίηση των διαδικασιών συμμετοχής όσο και για τη βελτίωση των εισοδηματικών κριτηρίων, που αποτελούν τις προϋποθέσεις ένταξης σε αυτό. Παράλληλα, τα κριτήρια και οι όροι συμμετοχής θα κυμαίνονται περίπου στην ίδια λογική με τα προηγούμενα προγράμματα, δηλαδή συνδυασμός επιδότησης των παρεμβάσεων σε ποσοστό έως 70%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος των νοικοκυριών και τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων.

Μάλιστα, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργεια Κωστής Χατζηδάκης, πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι η νέα φάση για το πρόγραμμα να αυξήσει τα κονδύλια, δεδομένου ότι το προηγούμενο πρόγραμμα σε όλες τις Περιφέρειες, εξαντλήθηκε σχεδόν αυθημερόν.