Τζέφρι Πάιατ
Τζέφρι Πάιατ
Τζέφρι Πάιατ
Τζέφρι Πάιατ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα εύσημα για την ελληνική ενεργειακή πολιτική και τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί το τελευταίο εξάμηνο απέδωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, κ. Τζέφρι Πάιατ.

Σε συνάντησή του με Έλληνες δημοσιογράφους, στον απόηχο της επίσκεψης Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Αμερικανός πρεσβευτής επαναβεβαίωσε την υποστήριξή του στην προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα να καταστεί περιφερειακός κόμβος ενεργειακής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα, ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα έργα που, όπως ξεκαθάρισε, έχουν την αμερικανική υποστήριξη: τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου (IGB), τον Διαδρατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα, και φυσικά, τον αγωγό East Med για την προμήθεια και μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο, την Ελλάδα κι από εκεί στην κεντρική Ευρώπη.

Η Ουάσιγκτον αποδίδει ιδιαίτερη σημασία και στον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και τη μείωση της εξάρτησης από τη Μόσχα, μέσω της διαφοροποίησης των πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου στην Ε.Ε. Υπό αυτό το πρίσμα, η πρωτοβουλία της Ελλάδας για τον East Med αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερα θετικό πρόσημο από τις Ηνωμένες Πολιτείες που κρίνουν ότι η Αθήνα έχει να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου. Στον αντίποδα, η ενεργειακή συνεργασία Ρωσίας – Τουρκίας, με τη συμμετοχή της Άγκυρας στον TurkStream και τις κοινές δηλώσεις Πούτιν – Ερντογάν στην τελετή εγκαινίων για την ολοκλήρωση της πρώτης διακλάδωσης του αγωγού, μαρτυρούν ότι η Τουρκία παρεκκλίνει από τις στρατηγικές στοχεύσεις των δυτικών συμμάχων στην περιοχή.

Από εκεί και πέρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα έκανε λόγο και για επενδυτικό ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες σε μια σειρά από πεδία, μεταξύ των οποίων και η ενέργεια. Μάλιστα, ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι σε πολλές από τις πρωτοβουλίες που ευδοκιμούν σήμερα, συνεισέφερε και η προηγούμενη κυβέρνηση τονίζοντας ότι «παραλάβαμε μία εξαιρετική σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση και την φτάσαμε ακόμη υψηλότερα». Άλλωστε, σε ό, τι αφορά τα ζητήματα ενεργειακής διπλωματίας και τη χάραξη εθνικής στρατηγικής γύρω από την ενέργεια, επικρατεί λίγο – πολύ η ίδια πεποίθηση και στο υπουργείο Ενέργειας. Αυτό φάνηκε από την πρόσκληση που απηύθυνε, με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης προς τους προκατόχους του να παρευρεθούν στη σχετική υπογραφή του East Med Pipeline.

Σημειώνεται ότι το επόμενο διάστημα θα βρεθεί στην Αθήνα και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών, κ. Φράνσις Φάνον.