Γιατί ο Ρώσος Κακμάζοφ της Tranio επενδύει στα ελληνικά ακίνητα
Γιατί ο Ρώσος Κακμάζοφ της Tranio επενδύει στα ελληνικά ακίνητα
Πηγή Εικόνας: Photo by Skitterphoto from Pexels

Τις καλές αποδόσεις θα εξακολουθήσουν να αναζητούν οι επενδυτές το 2020, των οποίων η στρατηγική θα επικεντρωθεί στην αγορά και διακράτηση (buy & hold) των ακινήτων. Αυτό αναφέρει η έκθεση της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών ακινήτων Savills με αντικείμενο τις τάσεις του 2020 στην αγορά ακινήτων, όπου επισημαίνεται ότι το ερώτημα που θα παραμένει στην πρώτη γραμμή το 2020 είναι “εάν η αγορά βρίσκεται κοντά στο peak του κύκλου της”. Ως αποτέλεσμα, τόσο στην Ελλάδα όσο και ευρύτερα στην Ευρώπη, τα καλής ποιότητας ακίνητα θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή της ζήτησης, ενώ οι βασικές αγορές που θα προσελκύουν ισχυρό ενδιαφέρον είναι η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες, η Ισπανία και οι Βόρειες Χώρες.

Τι αναμένεται για την Ελλάδα

Παρότι, όπως επισημαίνει η Savills, στις περισσότερες αγορές αναμένεται σταθεροποίηση των αποδόσεων το 2020, σε Αθήνα και Βουκουρέστι εκτιμάται ότι τα yields θα συμπιεστούν τους επόμενους 12 μήνες. Επίσης, στην Ελλάδα αναμένεται να “ανθίσουν” τα μικτής χρήσης projects, δηλαδή τα έργα επανάχρησης και ανακαίνισης κτηρίων. Ήδη, εξάλλου, στη χώρα μας σημαντικός αριθμός παλαιών και απρόσοδων κτηρίων έχει μετασκευαστεί σε συγκροτήματα κατοικιών και boutique hotels, τάση που εκτιμάται ότι θα ισχυροποιηθεί το 2020, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτή είναι η αιτία κατά την οποία η Savills εντάσσει στα top picks με την μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για την επόμενη χρονιά τα ξενοδοχεία και τον τομέα αναψυχής. Ταυτόχρονα, για όσους αναζητούν ευκαιρίες η επένδυση σε έργα επανάχρησης γραφείων στην Αθήνα, όπως και στο Βουκουρέστι, δύο πόλεις που προσφέρουν ισχυρές αποδόσεις αποτελεί συνιστώμενη επενδυτική επιλογή για το 2020.

Διαβάστε ακόμα: Επαγγελματικά ακίνητα: Το deal που άλλαξε τα δεδομένα

Οι τάσεις

Γενικότερα, οι τάσεις που θα κυριαρχήσουν το 2020 είναι η μετατροπή των ιδιοκτητών σε “λειτουργούς” και διαχειριστές, οι οποίοι, “στη νέα εποχή” του real estate, θα παραχωρούν τα ακίνητά τους σε εταιρείες που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων κοινόχρηστης εργασίας (co-working space). Λόγω της σημαντικής αύξησης των ψηφιακών νομάδων, όπως είναι, για παράδειγμα, οι φοιτητές, οι νέοι επιχειρηματίες και οι start-uppers, η ζήτηση για αυτού του είδους τους χώρους, παγκοσμίως, καλπάζει.

Επίσης, η ζήτηση για αποθηκευτικούς χώρους θα ενισχυθεί λόγω και της άνθησης του ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ η απουσία νεόδμητων κατοικιών έχει αυξήσει τη ζήτηση για μισθώσεις στην Ευρώπη. Με άλλα λόγια, η κατοικία αποτελεί την μοναδική βιώσιμη και κερδοφόρο εναλλακτική χρήση για ακίνητα που είναι κενά ή εγκαταλελειμμένα, κάτι που έχουν…ανακαλύψει, εδώ και πολύ καιρό οι Έλληνες.

Κοινός, βέβαια, παρονομαστής των νέων τάσεων είναι τα σχέδια των πόλεων για τη διεύρυνση του δικτύου των μέσων μαζικής μεταφοράς και η ελαχιστοποίηση του ενεργειακού αποτυπώματος των κτηρίων.