Vodafone 5G
Από την παρουσίαση της Vodafone Giga City.
Vodafone 5G
Από την παρουσίαση της Vodafone Giga City.
Πηγή Εικόνας: Vodafone

Την άνοιξη του 2021 η Vodafone εκτιμά ότι θα προχωρήσει στην ανάπτυξη δικτύου 5G, καταρχάς, στα Τρίκαλα, όπου χθες η εταιρεία παρουσίασε καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές του δικτύου υπερυψηλών ταχυτήτων στον χώρο των Μεταφορών, της Υγείας και της Εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο της πιλοτικής λειτουργίας του δικτύου 5G της Vodafone στα Τρίκαλα έγινε παρουσίαση του πρώτου αυτοκινήτου με οδηγό εξ αποστάσεως, μέσω 5G διασύνδεσης. Επίσης, παρουσιάστηκε η δυνατότητα τηλεχειρουργικής, μέσω δικτύου 5G, σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Με την εφαρμογή του 5G να εκτείνεται και στην εκπαίδευση, κατά τη διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής Giga City, μέσω του δικτύου 5G της Vodafone, μαθητές από το 7ο Γυμνάσιο Τρικάλων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα διαφορετικό μάθημα για την ανθρώπινη εξερεύνηση του Διαστήματος. Μέσω ολογραφικής κλήσης ο Δρ. Γιώργος Βεκίνης, Διευθυντής Ερευνών και Υπεύθυνος του Γραφείου Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», «συνδέθηκε» με την τάξη και μίλησε στους μαθητές για τις προκλήσεις που συνεπάγεται το ταξίδι και η ζωή στο Διάστημα και τον Άρη, καθώς και για τη σχετική επιστημονική έρευνα που διεξάγει το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», υποστηρίζοντας διαστημικές αποστολές.

«Η διαμόρφωση μιας ψηφιακής κοινωνίας εξαρτάται από τη δυνατότητα γρήγορης και αποτελεσματικής ανάπτυξης εκείνων των ψηφιακών υποδομών που θα διασφαλίσουν ότι πολίτες και επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων, υψηλής απόκρισης και αξιοπιστίας. Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να συμμετάσχει ισότιμα στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, έχοντας ως βάση ένα πλαίσιο αξιοποίησης του φάσματος που θα ενθαρρύνει περισσότερες επενδύσεις. Οι εφαρμογές που είδαμε σήμερα, αποτελούν μόνο την αρχή για ένα μέλλον που σίγουρα θα είναι συναρπαστικό για όλους χάρη στα δίκτυα νέας γενιάς και το ΙοΤ, τεχνολογίες στις οποίες πρωτοστατεί η Vodafone. Με σημαντικές επενδύσεις στην Ελλαδα,  καινοτόμες τεχνολογίες και εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό συμβάλουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και στεκόμαστε δίπλα στους πελάτες και τις τοπικές μας κοινωνίες, διασφαλίζοντας ότι θα μπορούν να επωφεληθούν από τις ψηφιακές τεχνολογίες που διαμορφώνουν το μέλλον», δήλωσε ο Χάρης Μπρουμίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας.

Η ζήτηση θα οδηγήσει τις επενδύσεις

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Vodafone Χάρη Μπρουμίδη, το 2020 η εταιρεία θα αποκτήσει φάσμα και από τον Μάρτιο του 2021 θα προχωρήσει στην υλοποίηση δικτύου. Η εμπορική αξιοποίηση του 5G περιλαμβάνει, κατά βάση, εφαρμογές στη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις, χωρίς αυτό να αποκλείει τις εφαρμογές για νοικοκυριά (π.χ. «έξυπνο» σπίτι) και πόλεις.

Η εταιρεία επεξεργάζεται το business plan για την ανάπτυξη δικτύου 5G, ενώ έμφαση θα δοθεί εκεί όπου υπάρχουν εφαρμογές και ζήτηση, με το 5G να είναι “application driven”.

Σχετικά με την περίπτωση της Καλαμάτας, όπου το διοικητικό συμβούλιο απαγόρευσε τη χρήση δικτύου 5G, o Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι κοινωνίες που δεν φοβούνται πάνε μπροστά», προσθέτοντας ότι ήρθε η ώρα να «τελειώνουμε με την απλή αναλογική», καθώς η απαγόρευση του 5G δεν υπήρξε  απόφαση του δημάρχου. Άλλωστε, όπως είπε, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι απόλυτα μετρήσιμη, ενώ τα όρια εκπομπής είναι ιδιαίτερα αυστηρά στην Ελλάδα.