Αθήνα
Αθήνα
Αθήνα
Αθήνα
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χωρίς τον τυπικό επανέλεγχο παραμένουν τα 25.000 από τα 80.000 δημόσια κτίρια της χώρας, παρά το γεγονός πως σε γενικές γραμμές έχουμε γερές κατασκευές. Μάλιστα, αντίστοιχη… αδιαφορία φαίνεται να δείχνουν και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες, καθώς σε περιπτώσεις σεισμού, δεν επιλέγουν να ζητήσουν την γνώμη μηχανικού.

Μερικά 24ωρα μετά την τραγωδία στην γείτονα χώρα, που μετρά δεκάδες νεκρούς και τραυματίες αλλά και του σεισμού μεταξύ Κηθύρων και Κρήτης, ανοίγει εκ νέου ο διάλογος για τις συχνές εμφανίσεις του εγκέλαδου, τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λάβει το Κράτος και κυρίως την ασφάλεια των πολιτών.

 Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, έχει σημειώσει πως μόλις στο 25% των δημόσιων κτιρίων έχει γίνει προσεισμικός έλεγχος δομικής τρωτότητας. Στο ίδιο μοτίβο, σχολεία και νοσοκομεία τα οποία κατασκευάστηκαν μέχρι το 1985. Σύμφωνα με το ΤΕΕ, το μόνο θετικό που έχει συμβεί είναι ότι έχουν ελεγχθεί όλες οι σχολικές μονάδες που κατασκευάστηκαν μέχρι το 1959. Με δεδομένο όμως ότι πάνω από το 50% των κτισμάτων στη χώρα έχει κατασκευαστεί πριν το 1980, κάνει τόσο τους πολίτες όσο και τους μηχανικούς να ανησυχούν για το κατά πόσο είναι ασφαλείς οι κατοικίες – ενώ για ακόμα μια φορά επισημαίνεται η ανάγκη να υπάρξει έλεγχος και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Σύμφωνα με τα όσα εξήγησε στο economix.gr, ο πολιτικός μηχανικός με ειδίκευση στην αντισεισμική τεχνολογία, καθηγητής πανεπιστημίου του ΕΜΠ Παναγιώτης Καρύδης, η Ελλάδα έχει σε γενικές γραμμές πολύ ασφαλή κτίρια, ειδικότερα όσα έχουν χτιστεί με τους νεότερους αντισεισμικούς κανονισμούς. Αντίθετα δηλαδή, με τα όσα διαδραματίστηκαν στην Αλβανία, όπου οι πολυκατοικίες κατέρρευσαν και από τα μπάζα τους προέκυψε πως οι εργασίες που είχαν γίνει κατά την ανέγερση τους, ήταν εντελώς πρόχειρες. «Στην Αλβανία υπάρχουν δύο ειδών κτίρια. Τα παλιά που κατασκευάστηκαν επί εποχής Χότζα με ένα σύστημα προκατασκευής που εισήχθη από την Ιταλία και είναι μη αντισεισμικό. Αυτά τα κτίρια ήταν ασυντήρητα και ασοβάτιστα, για λόγους οικονομίας. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνα. Βέβαια, υπάρχουν και τα νεότερα κτίρια που είναι κτισμένα με αντισεισμικούς κανονισμούς. Εάν γίνει κάποιος έλεγχος σε αυτά, θα μπορέσουν να επανέλθουν στη λειτουργία, εφόσον γίνουν οι κατάλληλες επισκευές» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Καρύδης.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, στην χώρα τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα μιας και οι δονήσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο και έτσι, οι μελέτες ήταν συνεχείς εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, η εμπειρία του έχει δείξει πως μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών, προκειμένου να κερδίσει χρήματα, δηλαδή να πληρώσει λιγότερα, επιλέγει πιο συμβατικές λύσεις κατασκευών. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί να μην προβαίνουν στην διαδικασία ελέγχων μετά από έναν σεισμό και ας υπάρχουν ρωγμές.

Ενδεικτική είναι άλλωστε η περίπτωση της Πάρνηθας. Μετά τον σεισμό, 80 χιλ. κτίσματα πήραν τον «κίτρινο» χαρακτηρισμό. Από αυτά, με μια απλή δήλωση μηχανικού αποχαρακτηρίστηκαν τα 28 χιλ.. «Αυτό που συμβαίνει είναι λάθος. Είμαστε μια σεισμογενής χώρα και όπως το Κράτος, έτσι και οι πολίτες οφείλουν να προστατεύουν τις περιουσίες τους και την κληρονομιά που θα αφήσουν στα παιδιά τους» σημειώνει με έμφαση ο κ. Καρύδης.  

Όπως επεσήμανε στο economix.gr ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμης Λέκκας, για τις κατασκευές που έγιναν προ του 1983, υπάρχει ένας προβληματισμός δεδομένου ότι δεν ανεγέρθηκαν σύμφωνα με αντισεισμικά πρότυπα και έτσι «είναι δύσκολο να αποτιμηθεί αν μπορούν να αντέξουν σε έναν μεγάλο σεισμό ή όχι». Στην Αλβανία «ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα ισχυρός και με δεδομένο ότι οι κατασκευές ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε πάρα πολλές καταρρεύσεις. Παράλληλα, οι εδαφικές συνθήκες ήταν επίσης άσχημες και τα ίδια τα κτίρια είχαν δομικές ατέλειες» τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Αναπόσπαστο κεφάλαιο είναι φυσικά και οι αυθαίρετες παρεμβάσεις, τόσο σε ιδιοκτησίες που προχώρησαν σε κάποια επέκταση, όσο και σε κατοικίες που χτίστηκαν εντός ή παράπλευρα ρεμάτων. Στις τελευταίες δε, περιπτώσεις, η ιστορία έχει δείξει πως τα φερτά υλικά είναι τα πρώτα «εμπόδια» που πέφτουν μαζί με πρόχειρες κατασκευές. Αντίστοιχος προβληματισμός υπάρχει και για τα ετοιμόρροπα κτίρια αλλά και για τα διατηρητέα, δεδομένου ότι συνήθως μένουν ασυντήρητα και μπορούν να μετατραπούν σε… βόμβες, σε ενδεχόμενη εκδήλωση φυσικών φαινόμενων.