EP Plenary - Vote on the Election of the Commission
EP Plenary - Vote on the Election of the Commission
Πηγή Εικόνας: MDO - CCR - GEN; European Union 2019 - EP, European Parliament

Το πρώτο ορόσημο της νέας Επιτροπής με επικεφαλής την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που εγκρίθηκε χθες από το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να είναι η παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal) που υποσχέθηκε – και μάλιστα ως πρώτη προτεραιότητα – κατά τη διάρκεια της υποψηφιότητάς της η UvdL.

Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι ο Φρανς Τίμμερμανς, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, έχει αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και θα εποπτεύει για αυτό πολλούς άλλους επιτρόπους, ενώ θα έχει απευθείας υπό τις διαταγές του τη ΓΔ Κλίματος.

Μάλιστα, όπως ακούει σε συζητήσεις παραγόντων της Κομισιόν, τόσο το economix.gr όσο και η ελληνική Euractiv, έχει ήδη τεθεί και κοντινό, συγκεκριμένο, χρονικό σημείο για το ορόσημο αυτό, παρότι η επικεφαλής της Επιτροπής δεσμεύτηκε ότι θα παρουσιάσει τη να αυτή στρατηγική μέσα στις 100 πρώτες ημέρες της διοίκησής της. Αλλά μάλλον ωρίμασε νωρίτερα…

Πότε και γιατί ανακοινώνεται το European Green Deal;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει αφενός άμεσα να παρουσιάσει το Green Deal και αφετέρου να κάνει «πάταγο». Για αυτόν τον λόγο γίνονται πολλές ζυμώσεις κι συζητήσεις και προετοιμασίες.

Η ημερομηνία που ακούγεται περισσότερο για την επίσημη παρουσίαση του European Green Deal είναι η 11η Δεκεμβρίου – και πιθανότατα να έχει ήδη κλείσει, αλλά οι πηγές της Κομισιόν κρατούν σιγή ασυρμάτου για το θέμα.

Αυτό πιθανόν να οφείλεται στο ότι η παρουσίαση του EGD θα πέσει επάνω σε μια άλλη σημαντική στιγμή για την περιβαλλοντική πολιτική. Tο συνέδριο COP25 του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, που διοργανώνεται από 2 ως 13 Δεκεμβρίου 2019 στην Ισπανία.

Σημειώνουμε ότι η σύνοδος φιλοξενείται εκεί παρότι την προεδρία ασκεί η Χιλή, καθώς η χώρα  των Ιβήρων προσφέρθηκε να αναλάβει τη διοργάνωση για να διευκολύνει τη Χιλιανή κυβέρνηση που είχε να διαχειριστεί έκρυθμη κατάσταση με διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες – ταυτόχρονα θα φιλοξενηθούν εκεί και άλλες συναφείς σύνοδοι – συνέδρια του ΟΗΕ ( CMP1, CMA2, SBSTA51, SBI51)

Μπορεί η αυλαία να ανοίγει στις 2 Δεκεμβρίου (μια μόλις ημέρα μετά την επίσημη ανάληψη καθηκόντων της νέας Επιτροπής), όπου αναμένεται να παραβρεθεί η ηγεσία της Κομισιόν αλλά το εκτελεστικό μέλος της ΕΕ προγραμματίζει μάλλον να κλέψει την παράσταση με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία κοντά στο τέλος του συνεδρίου. Και αυτό γιατί από τις 9 ως τις 11 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένο στην Ισπανία να μιλήσουν οι υψηλού επιπέδου εκπρόσωποι των κυβερνήσεων, ενώ η τελετές λήξης των συνεδριάσεων των οργάνων του ΟΗΕ είναι προγραμματισμένες για τις 12 και 13 Δεκεμβρίου. Εκεί θα βγούν και τα πολιτικά συμπεράσματα.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν θα βρίσκεται στην Ισπανία ήδη από τις αρχές τις δεύτερης εβδομάδας του Δεκεμβρίου (όπως και στην έναρξη του συνεδρίου). Αλλά μαθαίνουμε ότι θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες «εκτάκτως» ώστε να συνοδεύσει την επικεφαλής της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν στην ανακοίνωση του European Green Deal στις 11 Δεκεμβρίου.

Το πλαίσιο των ανακοινώσεων και η προσπάθεια για το «χειροκρότημα»

Η ίδια η Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν έγραφε προς όλους ότι «το να γίνει η Ευρώπη η πρώτη στον κόσμο ουδέτερη για το κλίμα ήπειρος είναι η μεγαλύτερη πρόκληση και ευκαιρία της εποχής μας. Περιλαμβάνει να αναλάβουμε αποφασιστική δράση τώρα. Θα πρέπει να επενδύσουμε στην καινοτομία και την έρευνα, να επανασχεδιάσουμε την οικονομία μας και να εκσυγχρονίσουμε τη βιομηχανική μας πολιτική».

«Η Ευρώπη βρίθει καλών παραδειγμάτων και καινοτόμων ιδεών και πολιτικών. Ήρθε πλέον η ώρα της κλιμάκωσης και της επιτάχυνσης. Έχοντας εξασφαλίσει πρωτοφανή δημόσια στήριξη, ζούμε μια μοναδική ιστορικά στιγμή και μπορούμε να λάβουμε τα αποφασιστικά μέτρα που απαιτούνται για να θέσουμε την Ευρώπη σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης», σχολίαζε σε άρθρο του ο Hans Bruyninckx, Εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Αυτό θα είναι το πολιτικό πλαίσιο των ανακοινώσεων, αλλά μένει να δούμε τα συγκεκριμένα μέτρα. Παράγοντες των Βρεξελλών εκτιμούν ότι η προωθημένη άποψη της νέας Κομισιόν για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, για μια πιο πράσινη Ευρώπη, για δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, για μια πιο φιλόδοξη πολιτική για την κυκλική οικονομία αλλά και για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας σε στεριά και θάλασσα, που θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο νέο αυτό πακέτο πολιτικής, θα κλέψουν την παράσταση και σε διεθνές επίπεδο – πέρα από τις αλλαγές που θα σηματοδοτήσουν στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Έτσι, αν όντως επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι η φετινή σύνοδος των οργάνων του ΟΗΕ στην Ισπανία δεν προδιαθέτει για σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στα θέματα του περιβάλλοντος (αλλά θα αποφασισθούν επιμέρους κινήσεις προσαρμογής), τότε είναι πολύ πιθανόν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής στην Ισπανία να επιστρέψουν στη σύνοδο από τις Βρυξέλλες και να κλέψουν το χειροκρότημα – ως πιο φιλόδοξοι στην περιβαλλοντική πολιτική από οποιονδήποτε άλλον, τονίζοντας έτσι και την παγκόσμια αίγλη της ΕΕ και ίσως βοηθώντας το διεθνές της κύρος.

Μένει να δούμε αν θα επιστρέψει στην Ισπανία για το κλείσιμο της συνόδου μόνο ο Τίμμερμανς ή αν θα συνοδεύεται και από την επικεφαλής της Επιτροπής. Και φυσικά αν θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για την ημερομηνία – και τον σχεδιασμό της παρουσίασης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας…