Στις 10.611 ανέρχονται οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην χώρα από 1η Ιανουαρίου έως 30 Σεπτεμβρίου, καίγοντας περίπου 125.000 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέτει ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός ΠΣ, ε.α και Νομικός, από τις συγκεκριμένες εκτάσεις τα 96.360 στρέμματα, σύμφωνα με το EFFIS, αφορούν μόνο τις 43 μεγαλύτερες πυρκαγιές. Σημειώνεται πως απομένει λιγότερο από ένας μήνας για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αντιπυρική περίοδος. Κατά τον κ. Γκουρμπάτση, τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματά που αναδεικνύονται είναι ο πολύ μεγάλος αριθμός αγροτοδασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα και αντίθετα ο μειωμένος αριθμός των καμένων αγροτοδασικών εκτάσεων.
Για το ίδιο χρονικό διάστημα οι πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί στην επικράτεια κατά το έτος 2018, ήταν 5.767, δηλαδή κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο διαπιστώνεται αύξηση αγροτοδασικών πυρκαγιών σε ποσοστό 84%. Από τον συνολικό αριθμό των 10.611 αγροτοδασικών πυρκαγιών για το 2019, οι 5.757 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν κατά το διάστημα από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από την 1η Μαΐου έως την 30η Σεπτεμβρίου 2019. Οι 1.517 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν κατά τον μήνα Αύγουστο, οι 1.461 πυρκαγιές, τον Σεπτέμβριο και οι 1.187 πυρκαγιές, τον Ιούλιο. Μάλιστα, μόνο τον Αύγουστο κάηκαν (52.350) στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων.
Οι περισσότερες καμένες εκτάσεις μέχρι σήμερα προκλήθηκαν: α) στην Εύβοια, με μεγαλύτερη πυρκαγιά αυτή που εκδηλώθηκε στις 13 Αυγούστου στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων και τις περιοχές Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι και Σταυρό, όπου κάηκαν συνολικά 28.890 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων, β) στη Ζάκυνθο (Αγαλάς – Κερί) στις 14 Σεπτεμβρίου, όπου κάηκαν συνολικά 8.158 στρέμματα και γ) στη Βοιωτία (Πρόδρομος) στις 13 Αυγούστου, όπου κάηκαν συνολικά 7.350 στρέμματα.
Περαιτέρω, ο προαναφερόμενος αριθμός των συνολικά 96.360 στρ. καμένων εκτάσεων εξ’ αιτίας των 43 μεγαλύτερων πυρκαγιών φέτος, είναι μειωμένος κατά 2,5 φορές από τον μέσο όρο των καμένων εκτάσεων στη χώρα κατά το διάστημα (2008 – 2018), που σύμφωνα με το EFFIS, είναι τα 241.610 στρέμματα. Πιο συγκεκριμένα, είναι μειωμένος ο αριθμός των καμένων εκτάσεων κατά 39% συγκριτικά με το 2018, όπου το αντίστοιχο διάστημα από 1 Ιανουαρίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2018, είχαν καεί 173.904,8 στρέμματα.
Όπως σημειώνει, «η πολύ καλή εικόνα με τον ως άνω μικρότερο αριθμό των καμένων εκτάσεων μέχρι σήμερα οφείλεται στο ότι ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας γενικά και ειδικότερα ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός είναι προφανές, όπως προκύπτει και από τα πιο πάνω στοιχεία, ότι είναι πιο αποτελεσματικός σε σχέση με το 2018. Τούτο οφείλεται προφανώς στην άμεση κινητοποίηση ισχυρών δυνάμεων (προσωπικού και μέσων – επίγειων και εναέριων) στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και βέβαια στον καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων αυτών».
Στο μεταξύ, το υπουργείο Περιβάλλοντος δρομολογεί μια Πράσινη Στρατηγική με έμφαση στην προστασία των δασών, με στόχο την πρόληψη, την αποτροπή αλλά και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση σχετικών φαινομένων.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ Κωνσταντίνο Αραβώση, ο στρατηγικός σχεδιασμός, τον οποίο ήδη έχει ξεκινήσει και υλοποιεί το υπουργείο, περιλαμβάνει την:
– Ολοκλήρωση της ανάρτησης δασικών χαρτών και της κύρωσης τους για τις περιοχές καταρτισμένων δασικών χαρτών της χώρας, καθώς και για τις λοιπές υπό κατάρτιση, με έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αντιρρήσεων. Ο στόχος είναι διπλός: ο τερματισμός της ανασφάλειας των πολιτών και ταυτόχρονα η θεσμική προστασία του δασικού περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας.
– Εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τη σύνταξη αντιπυρικών σχεδίων σε επίπεδο χωρικής αρμοδιότητας Δασαρχείου για το σύνολο της χώρας, με στόχο την απόλυτη συνέργεια μεταξύ του σχεδιασμού πρόληψης και αυτού της επιχειρησιακής καταστολής.
– Ρύθμιση όλων των θεμάτων συνεργασίας μεταξύ Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικών Υπηρεσιών, με σκοπό την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος στο πεδίο των δασικών πυρκαγιών.
– Σύνταξη ειδικών αντιπυρικών σχεδίων πρόληψης, καταστολής και – αν απαιτηθεί – έγκαιρης εκκένωσης των πολιτών για τις κρίσιμες ζώνες μίξης δάσους – οικισμών, κατόπιν και εκπαίδευσης των κατοίκων των περιοχών αυτών.
– Θεσμοθέτηση νέων τεχνικών προδιαγραφών σύνταξης διαχειριστικών μελετών δασικών οικοσυστημάτων, ώστε όλα τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας μας να διαχειρίζονται αειφορικά, σύγχρονα και παραγωγικά.
– Άμεση υλοποίηση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών για τα δασικά μέτρα της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 245.000.000 ευρώ. Στόχος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση της ανωτέρω πίστωσης που μένει ανεκμετάλλευτη εδώ και 4,5 χρόνια. Ταυτόχρονα, έγκαιρος σχεδιασμός για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027.
– Σχεδιασμός και εγκατάσταση ενός μόνιμου συστήματος παρακολούθησης της αποκατάστασης των κατεστραμμένων δασικών εκτάσεων.
– Ενίσχυση με προσωπικό και αναβάθμιση με μέσα και υποδομές της Δασικής Υπηρεσίας, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στον πολυλειτουργικό της ρόλο.