mykonos project
Το Mykonos project θα δημιουργήσει 170 εποχικές και 30 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την λειτουργία και 400 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή
mykonos project
Το Mykonos project θα δημιουργήσει 170 εποχικές και 30 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την λειτουργία και 400 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή
Πηγή Εικόνας: Blue Iris Α.Ε.

“Επιδίωξή μας είναι να τρέξουν όλες οι μεγάλες επενδύσεις το συντομότερο δυνατόν και ει δυνατόν να προχωρήσουν νωρίτερα ακόμη και σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα των επενδυτών”.

Αυτό αναφέρει στο Economix.gr κυβερνητικό στέλεχος, με αφορμή την τουριστική επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ, που δρομολογεί η αραβικών συμφερόντων AGC Equity Partners, στη θέση Καραπέτης στην κοινότητα Άνω Μέρας στην Μύκονο. Πώς, όμως, όσα αναφέρει ο κυβερνητικός παράγοντας αποκτούν εφαρμογή στην περίπτωση του έργου, που θα υλοποιηθεί σε έκταση 60,3 στρεμμάτων, που αποτελείται από 13 μικρότερα συνεχόμενα και όμορα αγροτεμάχια, τα οποία  έχει προσυμφωνήσει να αποκτήσει η AGC Equity Partners;

Επιτάχυνση

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει εκπονήσει η εταιρεία Blue Iris, που ελέγχει η AGC, η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος τοποθετείται, έως το τέλος του πρώτου τριμήνου της επόμενης χρονιάς. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές τονίζουν στο Economix.gr ότι μετά και τη θετική γνωμοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η κατάρτιση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) προχωράει με γρήγορα βήματα με στόχο αυτό να κατατεθεί για έλεγχο νομιμότητας στο ΣτΕ μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Έτσι, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, θα μπορούσε η έκδοση του ΦΕΚ του Π.Δ. να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς – αρχές επόμενης. Κατά μερικούς, δηλαδή, μήνες νωρίτερα, σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα της AGC.

Ποια είναι όμως, τα χαρακτηριστικά του project της Μυκόνου, που υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει 170 εποχικές και 30 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την λειτουργία και 400 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή;

Τι προβλέπει η μελέτη

Σύμφωνα με το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης,  στο ακίνητο οργανώνονται δύο ζώνες χρήσεων γης, ήτοι:

  1. Ζώνη τουρισμού – αναψυχής, στο τμήμα εντός της περιοχής και
  2. Ζώνη προστασίας ρέματος και παραλίας

Παράλληλα, μεγάλο τμήμα της επιφάνειας του ακινήτου, αυτό που εμπίπτει στην περιοχή προστασίας της παραλίας, όπου υπάρχει και το οριοθετούμενο και προστατευόμενο μικρό ρέμα, παραμένει αδόμητο (ποσοστό 12,45% της συνολικής έκτασης). Επίσης, το εσωτερικό δίκτυο θα είναι διαμορφωμένο για τους πεζούς και μικρά ηλεκτροκίνητα οχήματα για την εξυπηρέτηση των πελατών και των εργαζομένων του συγκροτήματος. Ένας μόνο κλάδος προσβάσιμος από όχημα θα διανοιχτεί για την εξασφάλιση της αναγκαίας σύνδεσης με την περιοχή του προβλεπόμενου τουριστικού καταφυγίου.

Με στόχο την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, η AGC θα χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκά συστήματα, μονάδες αφαλάτωσης θαλασσινού νερού και αξιοποίησης γκρίζου νερού για βοηθητικές χρήσεις (π.χ. άρδευση), ενώ θα κατασκευάσει μονάδα βιολογικού καθαρισμού, δυναμικότητας 250 κυβικών μέτρων ανά ημέρα, για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων της. Να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση επεξεργασίας των λυμάτων προτείνεται να κατασκευαστεί με το σύστημα της ενεργού ιλύος (παρατεταμένος αερισμός) με σύστημα διαχωρισμού του ανάμεικτου υγρού (mixed liquid) μέσω μεμβρανών MBR.

Επίσης, θα εφαρμοστεί ολοκληρωµένο σύστηµα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, το οποίο θα βασίζεται στις αρχές της µείωσης, επαναχρησιµοποίησης και ανακύκλωσης. Συγκεκριμένα, σε όλες τις εγκαταστάσεις του συγκροτήµατος, σε συνεργασία µε τις εταιρείες που τις διαχειρίζονται, θα εφαρµόζεται ένα εκτενές πρόγραµµα ανακύκλωσης για χαρτί, πλαστικό, γυαλί, χρησιµοποιηµένο λάδι, µπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές και οργανικά κατάλοιπα, µειώνοντας σηµαντικά τον όγκο των αποβλήτων προς τελική διάθεση.

esxase mykonos project
Χάρτης Καταφυγίων Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) σε σχέση με τη θέση του εξεταζόμενου
ΕΣΧΑΣΕ.
Πηγή Εικόνας: Blue Iris Α.Ε.

Ξενοδοχείο 192 κλινών

Ο “πυρήνας” της επένδυσης περιλαμβάνει ξενοδοχείο 192 κλινών με συνοδευτικές εγκαταστάσεις άθλησης, κέντρο ευεξίας (spa), πολυχώρο εκδηλώσεων, καταστήματα και καταφύγιο τουριστικών σκαφών.

Σύμφωνα με τη ΣΜΠΕ του έργου, η δόμηση και η κάλυψη του συγκροτήματος δεν θα υπερβαίνουν τα 7.921 τ.μ. και 5.281 τ.μ., αντίστοιχα, με το συνολικό όγκο των κτηρίων, που δεν θα υπερβαίνουν τα 7,5 μέτρα, να είναι 435,6 χιλ. τ.μ.

Θα κατασκευαστούν 65 κατοικίες ενός δωματίου με επιφάνεια 45-50 τ.μ., 15 κατοικίες 70 τ.μ., 9 κατοικίες των 2 δωματίων 100 τ.μ., 5 κατοικίες των 3 δωματίων επιφάνειας 130 τ.μ. και μία βίλα 160 τ.μ.

Επίσης, τα κτήρια, που θα ανεγερθούν, περιλαμβάνουν:

  1. Δωμάτια (94) με σύνολο επιφάνειας περίπου 6.010 τ.μ.
  2. Κτίριο Εισόδου, Υποδοχής και Γραφείων 250 τ.μ.
  3. Ελληνικό Καφενείο, περίπου 100 τ.μ.
  4. Εστιατόριο κυρίως για πρωινά γεύματα 200 τ.μ.
  5. Εστιατόριο περίπου 160 τ.μ.
  6. Καταστήματα περίπου 60-80 τ.μ. έκαστο
  7. Kids Club -Παιδικός Σταθμός 150 τ.μ.
  8. Κελί – Ταβέρνα περίπου 100 τ,μ,
  9. Κτίριο SPA 500 τ.μ.
  10. Υπαίθριο Θέατρο
  11. Πισίνα 5μ. X 20 μ.
  12. Μικρό παρεκκλήσι

Ποιες χρήσεις προβλέπονται

Στην περιοχή τουρισμού-αναψυχής (ζώνη Α), προβλέπονται:

  1. Τουριστικές εγκαταστάσεις ΑΑ΄ κατηγορίας
  2. Κατοικία
  3. Καταστήματα
  4. Εστιατόρια
  5. Αναψυκτήρια
  6. Κέντρα διασκέδασης – αναψυχής
  7. Χώροι συνάθροισης κοινού
  8. Πολιτιστικές εγκαταστάσεις
  9. Μικρές υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις
  10. Στάθμευση σε απόσταση 100μ από αιγιαλό
  11. 11.Καταφύγιο τουριστικών σκαφών
  12. Ελικοδρόμιο και Funicular
  13. Εγκαταστάσεις υποδομών (αφαλάτωση, βιολογικός μικρής κλίμακας εγκαταστάσεις ΑΠΕ ).

Στη συγκεκριμένη ζώνη ο συντελεστής δόμησης είναι 0,15, με το μέγιστο ύψος κτηρίων να είναι 4,50 μέτρα για τα μονώροφα και 7,5 μέτρα για τα διώροφα. Ακόμη οι αποστάσεις των κτιρίων θα πρέπει να είναι 10 μέτρα από τα όρια του γηπέδου, 20 μ. από τις οριογραμμές του ρέματος και από την οριογραμμή αιγιαλού

Επίσης, στην ζώνη διαφύλαξης / προστασίας της παραλίας (Ζώνη Β) δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση χρήσεων και η δόμηση, ενώ απαγορεύεται:

  • Η αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος (αμμοληψία, μπάζωμα, κοπή δένδρων κλπ.).
  • Η ρύπανση της ακτής καθώς και του ρέματος που εκβάλει σε αυτήν.
  • Η χωροθέτηση ιχθυοκαλλιεργειών και γενικά ρυπαινουσών εγκαταστάσεων ακόμη και στο θαλάσσιο χώρο της.

Επιτρέπονται μόνον τα αναγκαία έργα διαμορφώσεων του εδάφους για την εξυπηρέτηση της πρόσβασης των πεζών προς την ακτή. Επίσης, έργα για τη δημιουργία οδού πρόσβασης για την εξυπηρέτηση λειτουργικών αναγκών λιμενικών έργων.