Ιθάκη
Η προβλεπόμενη συνολική δομημένη επιφάνεια είναι περίπου 79.200 τ.μ., που ισοδυναμεί με το 5% της συνολικής επιφάνειας της έκτασης.
Ιθάκη
Η προβλεπόμενη συνολική δομημένη επιφάνεια είναι περίπου 79.200 τ.μ., που ισοδυναμεί με το 5% της συνολικής επιφάνειας της έκτασης.
Πηγή Εικόνας: Wikipedia

Προς ένταξη στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων του Ν.3894/2010 οδηγείται το τουριστικό έργο Ithaca Odyssey Resort, σύμφωνα με πληροφορίες του Economix.gr. Ειδικότερα, η Invest in Greece ολοκλήρωσε, πρόσφατα, την εξέταση και επεξεργασία της αίτησης που έχει υποβάλει η Smender, που αποτελεί τον φορέα της επένδυσης με προϋπολογισμό 480 εκατ. ευρώ, και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται, μέσα στις επόμενες ημέρες, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων να συνεδριάσει, ώστε να εγκρίνει την ένταξη του έργου στο fast track.

Τα επόμενα βήματα

Όπως αναφέρουν στο Economix.gr εκπρόσωποι του έργου, αφότου η απόφαση υπαγωγής στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα απαιτηθεί περίπου ενάμιση έτος, μέχρι η Smender να βάλει μπουλντόζες στην έκταση. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η επένδυση ήταν έτοιμη να ενταχθεί στο fast track έναν μήνα περίπου πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ωστόσο, η ΔΕΣΕ υπό -τότε- τον Γ.Δραγασάκη δεν συνεδρίασε ποτέ με αποτέλεσμα η μεγάλη αυτή τουριστική επένδυση να παραμείνει στα… προς υποβολή έργα στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων.

Βασικός χρηματοδότης του έργου θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνοαυστραλιανών συμφερόντων επιχειρηματική οικογένεια Τσαλικίδη, που έχει πραγματοποιήσει σημαντικές δωρεές στην ομογενειακή κοινότητα της Μελβούρνης.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το Ithaca Odyssey είναι η χαμηλότερου προϋπολογισμού «εκδοχή» της τουριστικής επένδυσης Iliad Resort, που απαιτούσε συνολικά κεφάλαια της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Η επένδυση εκείνη περιλάμβανε γήπεδο γκολφ 18 οπών σχεδιασμένο από τον Greg Norman, μαρίνα 200 θέσεων ελλιμενισμού και έξι πολυτελή ξενοδοχεία.

Ο «διάδοχος» όμως, του Iliad Resort, το Ithaca Odyssey θα αποτελείται από σύγχρονο τουριστικό συγκρότημα που θα περιλαμβάνει τρία κτήρια ξενοδοχείων, τουριστικό χωριό, και τουριστικές υποδομές (καταδυτικό πάρκο, μαρίνα) σε ενιαία έκταση 1.555.700 τ.μ. στην  Τοπική Κοινότητα Περαχωρίου, στο νότιο τμήμα του Δήμου Ιθάκης.

Ουσιαστικά, θα δημιουργηθεί ένας ολοκληρωμένος τουριστικός  προορισμός  με συνολική χωρητικότητα περίπου 2.500 επισκεπτών, που θα περιλαμβάνει πλήθος συμπληρωματικών ψυχαγωγικών, πολιτιστικών, και αθλητικών εγκαταστάσεων, παράλληλα με όλες τις  αναγκαίες υποδομές, συνδέσεις δικτύων και εγκαταστάσεις υποστήριξης ελικοδρόμιο υδατοδρόμιο, μαρίνα, πληθώρα εστιατορίων καταστήματα κ.α.

Θα ξεχωρίζει ακόμη το καταδυτικό πάρκο, του οποίου, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του έργου, η μοναδικότητα στηρίζεται στον πλούσιο βυθό της περιοχής με την ύπαρξη σε απόσταση 100 μέτρων από την ακτή ενός βυθισμένου γερμανικού πολεμικού αποβατικού πλοίου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά την πλήρη ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχειακών, οικιστικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων, θα καλύπτεται μια συνολική δομημένη επιφάνεια περίπου 79.200 τ.μ. που ισοδυναμεί με περίπου 5% της συνολικής επιφάνειας της έκτασης.