Χώρος γραφείου
Με εξαίρεση, δηλαδή, την Μπλε Κέδρος, που εμφανίζει χαρτοφυλάκιο αξίας 75,1 εκατ. ευρώ, η Prodea Investments, η Trastor, η Intercontinental και η Briq Properties έχουν, έως σήμερα, υλοποιήσει επενδύσεις συνολικής αξίας 2,4 δισ. ευρώ στο ελληνικό real estate
Χώρος γραφείου
Με εξαίρεση, δηλαδή, την Μπλε Κέδρος, που εμφανίζει χαρτοφυλάκιο αξίας 75,1 εκατ. ευρώ, η Prodea Investments, η Trastor, η Intercontinental και η Briq Properties έχουν, έως σήμερα, υλοποιήσει επενδύσεις συνολικής αξίας 2,4 δισ. ευρώ στο ελληνικό real estate
Πηγή Εικόνας: Photo by trashhand from Pexels
Βελτιωμένες επιδόσεις εμφάνισαν οι Ανώνυμες Εταιρείες Επένδυσης σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), που έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το πρώτο εξάμηνο του 2019. Με εξαίρεση, δηλαδή, την – μη εισηγμένη στο Χ.Α.- Μπλε Κέδρος, που εμφανίζει χαρτοφυλάκιο αξίας 75,1 εκατ. ευρώ, η Εθνική Πανγαία, η Trastor, η Intercontinental και η Briq Properties έχουν, έως σήμερα, υλοποιήσει επενδύσεις συνολικής αξίας 2,4 δισ. ευρώ στο ελληνικό real estate, κυρίως σε επαγγελματικά ακίνητα. Πώς όμως, κινήθηκαν οι ΑΕΕΑΠ το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς;
Prodea Investments
H πρώην Εθνική Πανγαία, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο στην ελληνική αγορά ακινήτων, κατάφερε να αυξήσει τόσο τον κύκλο εργασιών όσο και τα καθαρά κέρδη, που διαμορφώθηκαν σε 79,5 εκατ. ευρώ (+30,9%) και 112,9 εκατ. ευρώ (+74,3%), αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, μη συμπεριλαμβανομένων των κερδών από αναπροσαρμογή της αξίας των επενδύσεων σε ακίνητα, της απομείωσης των αποθεμάτων και της αρνητικής υπεραξία που προέκυψε κατά την εξαγορά θυγατρικών (adjusted EBITDA) αυξήθηκαν από 51,6 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2018 σε 54,0 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2019 (αύξηση 4,8%). Παράλληλα, ο όμιλος είχε κέρδος από αναπροσαρμογή ακινήτων 73,8 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο.

Η ΑΕΕΑΠ διαθέτει χαρτοφυλάκιο 373 εμπορικών ακινήτων συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 1.317 χιλ. τ.μ. με αξία 2,1 δισ. ευρώ. Από αυτά 329 βρίσκονται στην Ελλάδα, 26 στην Κύπρο, 14 στην Ιταλία, 2 στη Βουλγαρία και 2 ακίνητα στη Ρουμανία.
Από τις επενδύσεις που πραγματοποίησε το πρώτο εξάμηνο η εταιρεία, ξεχωρίζει αυτή της απόκτησης της κυπριακής εταιρείας CYREIT, που έχει στην κατοχή της, μέσω θυγατρικών εταιρειών, 21 εμπορικά ακίνητα (γραφεία, καταστήματα, big boxes, ξενοδοχειακή μονάδα), με συνολική μεικτή επιφάνεια που ξεπερνά τα 120 χιλ. τ.μ., σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο). Το τίμημα για την εξαγορά των μετοχών της CYREIT διαμορφώθηκε σε 140,4 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία κτήσης διαμορφώθηκε σε 147,6 εκατ. ευρώ.
Να σημειώσουμε ότι η εταιρεία δρομολογεί το προσεχές διάστημα επενδύσεις συνολικής αξίας 800 εκατ. ευρώ, με τα βλέμματα, για την ώρα, να είναι στραμμένα στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ, που δρομολογεί η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ.
Trastor
Όπως προκύπτει από την κατάσταση επενδύσεων εξαμήνου, η Trastor διαθέτει 50 ακίνητα, αξίας 163,6 εκατ. ευρώ. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο, υλοποίησε επένδυση σε μετοχές εταιρειών με αποκλειστικό σκοπό την εκμετάλλευση ακινήτων η οποία, αποτιμημένη σε κόστος κτήσης, ανήλθε σε 16,3 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η αξία των τεσσάρων εμπορικών ακινήτων, που ελέγχουν οι εταιρείες που απέκτησε η Trastor, διαμορφώθηκε σε 29,6 εκατ. ευρώ. Οι πιο πρόσφατες αγορές περιλαμβάνουν ακίνητο μεικτής χρήσης στην Λεωφ. Βουλιαγμένης 23 και Τζαβέλλα 13 στη Γλυφάδα, προς 1,75 εκατ. ευρώ, αλλά και κτήριο γραφείων στα Βριλήσσια, του οποίου το τίμημα είναι 5,75 εκατ. ευρώ.
Intercontinental
H ΑΕΕΑΠ της οικογένειας Χαλικιά παρουσίασε έσοδα από ενοίκια – έσοδα από μισθώματα 4,2 εκατ. ευρώ ευρώ, έναντι 3,4 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018.
Διαθέτει χαρτοφυλάκιο, που αποτελείται από 34 ιδιοκτησίες, συνολικής αξίας 93,8 εκατ. ευρώ, από 94,7 εκατ. ευρώ, στις 31 Δεκεμβρίου 2018. Το εξάμηνο του 2019, πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό της κατάστημα περίπου 1,7 χιλ. τ.μ. στη Νέα Ευκαρπία, που είναι μισθωμένο στην αλυσίδα Πλαίσιο, με το τίμημα κτήσης να ανέρχεται σε περίπου 1,2 εκατ. ευρώ. Επίσης, παρουσίασε κέρδη 554 χιλ. ευρώ από την πώληση ακινήτων, με τα κέρδη από την αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων σε εύλογη αξία των ακινήτων να είναι 338 χιλ. ευρώ, έναντι αύξησης της τάξης των 3 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο διάστημα του 2018.
Briq Properties
H ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φέσσα παρουσίασε αύξηση εσόδων από ενοίκια, σε ποσοστό 31,4%, στα 1,3 εκατ. ευρώ, από περίπου 1 εκατ. ευρώ, το πρώτο εξάμηνο του 2019, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2018. Επίσης, τα κέρδη της εταιρείας από αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε ακίνητα σε εύλογη αξία ανήλθαν σε 679 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 340 χιλ. ευρώ, το αντίστοιχο διάστημα του 2018.
Διαθέτει χαρτοφυλάκιο 16 επαγγελματικών κτηρίων συνολικής αξίας 43,8 εκατ. ευρώ, ενώ η εσωτερική λογιστική αξία της μετοχής, που διαπραγματεύεται προς 2,28 ευρώ, διαμορφώνεται σε 2,62 ευρώ. Μία από τις τελευταίες αγορές της εταιρείας περιλαμβάνει γραφεία τετάρτου ορόφου στην οδό Μητροπόλεως 3 στο Σύνταγμα, έναντι τιμήματος 1,46 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι ο κλάδος των ΑΕΕΑΠ βρίσκεται αντιμέτωπος με υπερφορολόγηση – αποτελεί κληρονομιά της προηγούμενης κυβέρνησης – καθώς προβλέπεται φόρος επί του ενεργητικού (ακίνητα, μετρητά) σε ποσοστό 0,75%.