Sitia Bay Resort
Η Ικτίνος διαθέτει έκταση 2.689 στρεμμάτων περίπου στη Σητεία της Κρήτης
Sitia Bay Resort
Η Ικτίνος διαθέτει έκταση 2.689 στρεμμάτων περίπου στη Σητεία της Κρήτης
Πηγή Εικόνας: Ικτίνος

Αγοραστή αναζητά η μαρμαροβιομηχανία Ικτίνος για το 100% της θυγατρικής της εταιρείας Ικτίνος Τεχνική και Τουριστική, που σχεδιάζει τουριστική επένδυση Sitia Bay Resort, ύψους 200 εκατ. ευρώ, στη Σητεία της Κρήτης. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του Economix.gr, είναι η μία εναλλακτική που εξετάζει η εταιρεία, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Ευάγγελο Χαϊδά, με στόχο την πώληση του έργου. Η δεύτερη επιλογή αφορά την είσοδο στρατηγικού εταίρου στο έργο, το οποίο θα υλοποιήσει, σε συνεργασία με την Ικτίνος, η οποία διαθέτει και την τεχνογνωσία. Πάντως, η αξία του ακινήτου, όπου θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις η τουριστική επένδυση, έχει αποτιμηθεί προς 30 εκατ. ευρώ.

Σε δύο φάσεις η ανάπτυξη

Η Ικτίνος διαθέτει έκταση 2.689 στρεμμάτων περίπου, εκ των οποίων 556 περίπου στρέμματα είναι παραθαλάσσια στον όρμο Φανερωμένης στην Σητεία Κρήτης, και τα υπόλοιπα 2133 περίπου στρέμματα χίλια μέτρα νοτιότερα στο οροπέδιο Σώπατα Μεσοράχης του Δήμου Σητείας στην Κρήτη.

Σε πρώτη φάση στην παραθαλάσσια περιοχή του Όρμου Φανερωμένης θα δημιουργηθούν:

α) Ξενοδοχείο 5 αστέρων 357 κλινών, κέντρο θαλασσοθεραπείας 100 ατόμων, συνεδριακό κέντρο 200 ατόμων σε έκταση 116,32 περίπου στρεμμάτων,

β) Καταφύγιο 85 τουριστικών σκαφών.

γ) Οικιστική περιοχή Β’ Κατοικίας μέσω του μηχανισμού ΠΕΡΠΟ (του άρθρου 24 του Ν.2508/1997) σε έκταση 204,71 στρεμμάτων όπου θα ανεγερθούν 100 περίπου εξοχικές Κατοικίες συνολικής επιφάνειας 20.430 τ.μ. περίπου.

Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει οικοδομική άδεια και έγκριση περιβαλλοντικών όρων για το ξενοδοχείο, έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει την μαρίνα μέχρι τις 26 Ιουνίου 2023, οπότε εκπνέει η προθεσμία εκτέλεσης του έργου.

Σε δεύτερη φάση στο οροπέδιο στην περιοχή Σώπατα-Μεσοράχη θα δημιουργηθούν:

α) Οικιστική περιοχή Β’ Κατοικίας μέσω του μηχανισμού ΠΕΡΠΟ (του άρθρο 24 του Ν.2508/1997) σε έκταση 304,08 περίπου στρεμμάτων για την οποία έχει εγκριθεί η προκαταρτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση (ΠΠΕ) – στάδιο προς της έγκρισης ΜΠΕ.

β) Γήπεδο golf 18 οπών σε έκταση 1500 περίπου στρεμμάτων σε όμορη θέση για την οποία έχει εγκριθεί η Προκαταρτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση (ΠΠΕ).

Το έργο βρίσκεται σε απόσταση 10 και 15 λεπτών, με το αυτοκίνητο, από το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Σητείας, αντίστοιχα.

Στα σκαριά νέα projects

Το Sitia Bay Resort είναι μία από τις πολλές τουριστικές επενδύσεις που δρομολογούνται στην Κρήτη. Η βρετανική Minoan Group δρομολογεί την υλοποίηση τουριστικής μονάδας, ύψους 267,7 εκατ. ευρώ, δυναμικότητας 1.936 κλινών σε έκταση περίπου 22.120 στρεμμάτων. Αλλά και η, ρωσικών συμφερόντων, Mirum Hellas σχεδιάζει, σε τμήμα έκτασης 840 στρεμμάτων στην Ελούντα της Κρήτης, που έχει προέλθει από τη συνένωση επιμέρους ιδιοκτησιών, σύνθετο τουριστικό συγκρότημα. Ήδη κατασκευάζει 17 ιδιαίτερα πολυτελείς βίλες 400-450 τ.μ., η καθεμία, που πωλούνται από 2 εκατ. έως 11 εκατ. ευρώ. Αδειοδοτικά, η εταιρεία αναμένει την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ).