Πηγή Εικόνας: ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ

Λύσεις σε κρίσιμα θέματα που απασχολούσαν για δεκαετίες τις βιομηχανικές περιοχές δίνει το Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο οποίο περιλαμβάνεται η ενότητα με τίτλο «Επιχειρηματικά Πάρκα».

Το νομοσχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης και με την προοπτική να ψηφιστεί όπως είναι οι Βιομηχανικές Περιοχές θα ενισχύσουν το οπλοστάσιο των υπηρεσιών τους, προς όφελος των εταιρειών που είναι εγκατεστημένες.

Ανάμεσα στα θετικά του νομοσχεδίου είναι η δυνατότητα για πρώτη φορά εγκατάστασης μονάδων πρωτογενούς παραγωγής, με την υποχρέωση όμως να προχωρήσουν και στο δεύτερο στάδιο που είναι η μεταποίηση του προϊόντος.

Η διάταξη του νόμου σύμφωνα με στελέχη της βιομηχανίας θα επιτρέπει τη δυνατότητα, για παράδειγμα, εγκατάστασης μονάδας πάχυνσης ζώων με την προοπτική όμως ότι ο επενδυτής θα δημιουργήσει μονάδα μεταποίησης για την εκμετάλλευση του κρέατος.

Μέχρι σήμερα ο νομοθέτης παρείχε το δικαίωμα εγκατάστασης στις ΒΙΠΕ μόνο όσες είχαν δραστηριότητα στη μεταποίηση.

Άλλη διάταξη αντιμετωπίζει στην πράξη την κατανομή της γης σε μία ΒΙΠΕ. Μέχρι πρότινος είχε καθοριστεί ότι το 40% της έκτασης μπορεί να αξιοποιηθεί από μονάδες ανανεώσιμών πηγών ενέργειας και το υπόλοιπο 60% στην ανέγερση μεταποιητικών μονάδων. Πλέον δίνεται ευελιξία αναλόγως των συνθηκών για την προώθηση κάθε επένδυσης, οπότε ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης θα έχει το δικαίωμα να μεταβάλει το ποσοστό αξιοποίησης της έκτασης και, για παράδειγμα, το 40% θα μπορεί να ανέλθει και στο 100% όταν επενδυτής εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εγκατάσταση μονάδας ΑΠΕ.

Ακόμη κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό ότι ο διαχειριστής μιας ΒΙΠΕ θα είναι σε θέση  να προσφέρει υπηρεσίες που σήμερα τις προσφέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως είναι το μάζεμα των σκουπιδιών, ο οδοφωτισμός και η επισκευή των δρόμων.  Στο νομοσχέδιο  προβλέπει ότι οι διαχειριστές των ΒΙΠΕ θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν διαγωνισμούς ανάθεσης για την παροχή υπηρεσιών, ενώ ακόμη και στις περιπτώσεις που ανατίθενται σε ιδιώτη αυτές οι υπηρεσίες οι τοπικοί δήμοι θα λαμβάνουν μικρό μέρος των τελών που χρεώνονται οι επιχειρήσεις ως αντιστάθμισμα. Η προοπτική αυτή κρίνεται αρκετά θετική από την αγορά και κίνητρο για την εγκατάσταση σε ΒΙΠΕ, καθώς οι Δήμοι θα αποκτήσουν ανταγωνισμό καθώς μέχρι σήμερα λειτουργούσαν ως μονοπώλιο ανεξάρτητα από την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών. Ανάμεσα σε αυτές οι διαχειριστές ΒΙΠΕ θα μπορούν πλέον να ασχολούνται και με…. τα ζώα συντροφιάς (!) τα οποία θα στειρώνονται με ευθύνη του διαχειριστή των ΒΙΠΕ ενώ μέχρι πρότινος ήταν αρμοδιότητα αποκλειστικά των Δήμων.

Τέλος να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο δεν συμπεριλήφθη διάταξη που να επιτρέπει στις ΒΙΠΕ την τοποθέτηση πλέγματος περίφραξης για την προστασία των επιχειρήσεων όπως και την τοποθέτηση καμερών φύλαξης των εγκαταστάσεων και η τοποθέτηση μπάρας στην είσοδο. Οι παραπάνω αποφάσεις υλοποίησης απαιτούν άδειες από την Πολεοδομία της περιοχής οι οποίες είναι χρονοβόρες, ενώ η τοποθέτηση καμερών χρειάζεται άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.